David Bowie - Ziggy Stardust (1972)

809 stemmen | gemiddelde 4,30
Starman (4:13)
It Ain't Easy (2:57)
Lady Stardust (3:21)
Star (2:46)
Hang on to Yourself (2:38)
Ziggy Stardust (3:13)
Suffragette City (3:25)
Rock & Roll Suicide (2:58)
John, I'm Only Dancing * (2:43)
Velvet Goldmine * (3:09)
Sweet Head * (4:14)
Ziggy Stardust [Demo Version] * (2:35)
Lady Stardust [Demo Version] * (3:35)
totale tijdsduur: 38:26 (54:42)totale tijdsduur: 38:26 (54:42)* = niet op elke versie van dit album aanwezig
[permalink] geplaatst op 1 maart 2010, 17:49 uurMijn eerste kennismaking met Bowie maar dit smaakt naar meer. Het album opent fantastisch met het geniale Five Years. Wat daarna volgt is een waar oorgasme met als hoogtepunten Lady Stardust, Hang on to Yourself en de titeltrack natuurlijk. Vreemd genoeg zet ik het album meestal na het nummer Ziggy Stardust af omdat ik vind dat alles wat hierna komt minder is. Raar want Suffragette City en Rock & Roll Suicide zijn vast en zeker geen slecht nummers, vooral Suffragette is heerlijk rockend maar toch... Het voelt aan als vijgen na pasen.
[permalink] geplaatst op 3 maart 2010, 16:43 uurHoewel "Ziggy Stardust" tot mijn favoriete Bowie-platen behoort vind ik toch niet alle nummers even briljant. Eerlijk gezegd ben ik niet erg kapot van "Five Years". Een aardig openingsnummer, maar toch niet veel meer dan dat. De commentaren op MuMe m.b.t. dit nummer zijn echter louter positief. Misschien dat iemand mij kan uitleggen wat mij kennelijk ontgaat...?
"It Ain't Easy" is aardig maar haalt het niet bij het origineel van Ron Davis. Voor het overige heb ik weinig aan te merken op dit album. Uitschieters zijn "Starman", "Lady Stardust" ,"Ziggy Stardust", "Suffragette City," en "Rock 'N' Roll Suicide". De overige nummers zijn op zijn minst geweldig...!
[permalink] geplaatst op 3 maart 2010, 16:58 uurFloater schreef:
Eerlijk gezegd ben ik niet erg kapot van "Five Years".
Deze versie wel eens gehoord?
YouTube - David Bowie - Five Years Live 1972
Ik vind het echt zo'n geweldige opener. Fijn wandelritme, geweldige tekst, grandioos en een tikje verbeten gezongen, ook goed meezingbaar (i kiss you, you're beautiful, etc.), sublieme climax, etc.
Voor mij eigenlijk *het nummer* van dit album, waar dat vroeger Moonage Daydream en Starman waren.
[permalink] geplaatst op 4 maart 2010, 9:50 uurInderdaad Herman, mooie gedreven versie. Toch kan dit nummer me niet echt bekoren. Op de een of andere manier vind ik het niet bijzonder muzikaal.
Maar zoals gezegd staan er genoeg briljante nummers op dit album. Laatst heb ik nog eens naar Starman geluisterd (was minstens 20 jaar geleden) en dat nummer heeft voor mij niets aan kracht verloren. Sterker nog, het was zelfs beter dan in mijn herinnering.