menu

Diana Ross & The Supremes - Cream of the Crop (1969)

mijn stem
3,73 (11)
11 stemmen

Verenigde Staten
Soul / R&B
Label: Motown

  1. Someday We'll Be Together (3:15)
  2. Can't You See It's Me (2:33)
  3. You Gave Me Love (2:40)
  4. Hey Jude (2:59)
  5. The Young Folks (3:05)
  6. Shadows of Society (2:59)
  7. Loving You Is Better Than Ever (2:45)
  8. When It's to the Top (Still I Won't Stop Giving You Love) (2:56)
  9. Till Johnny Comes (2:57)
  10. Blowin' in the Wind (2:57)
  11. The Beginning of the End (2:13)
totale tijdsduur: 31:19
zoeken in:
avatar van Angelo
5,0
Geen enkele reactie tot dusver geplaatst en ik ben tevens de eerste stemmer. Erg jammer want dit zo’n beetje het beste album van (Diana Ross and) The Supremes. Dit was het laatste album waarop Diana Ross te horen was, ze startte in januari 1970 haar solo carrière. ‘Cream of the crop’ staat voor ‘het beste’ en die benoeming past perfect bij de inhoud van dit album.

Het eerste nummer ‘Someday we’ll be together’ (o.a. geschreven door Johnny Bristol) is denk ik het mooiste nummer dat ooit door Motown is uitgebracht samen met –natuurlijk– ‘What’s going on’ van Marvin Gaye. Het was al uitgebracht door Johnny Bristol zelf in 1961 en werd later door hem bewerkt omdat hij door Jr. & The All-Stars zou worden ingezongen maar Berry Gordy vond dit de perfecte afscheidssingle voor The Supremes. Het zure is eigenlijk dat de Supremes niet eens de backingvocals zingen, sterker nog, ze zingen helemaal niets op dit nummer, dit nummer was namelijk bedoeld als debuut solosingle voor Diana maar werd op het laatste moment gebruikt voor dit album. Het werd de laatste nummer 1 hit in Amerika voor Diana Ross & The Supremes.

Maar ook alle andere nummers zijn geweldig. Hun versie van ‘Hey Jude’ vind ik gewoonweg prachtig. De cover ‘Blowin’ in the wind’ is ook mooi, de achtergrondzang is tevens verzorgd door Florence Ballard die in 1967 uit The Supremes werd gekickt. Florence hoopte waarschijnlijk dat ze na het vertrek van Diana terug mocht in de Supremes, niets was minder waar. In 1976 zou zij straat- maar dan ook straatarm overlijden. Ze werd slechts 32 jaar. Het leven van Florence is ronduit tragisch en intens droevig.

‘The beginning of the end’ is ook een juweeltje. De achtergrondzang werd hier verzorgd door Syreeta Williams (ondekt door Stevie Wonder) en zij zou oorspronkelijk de nieuwe leadzangeres worden van The Supremes, Berry Gordy besloot echter op het laatste moment dat Jean Terrell een geschiktere zangeres was, die qua stem overigens heel veel leek op die van Diana Ross. Ook nummers als ‘Can’t you see it’s me’, ‘The young folks’ en ‘Shadows of society’ zijn allemaal zeer de moeite waard.

Er zijn ook maar weinig albums uitgebracht die zo’n rijke maar niet altijd even mooie geschiedenis kennen. Misschien dat het album ‘What’s going on’ (Marvin Gaye dus) daarvoor ook in aanmerking komt en ‘Rumours’ van Fleetwood Mac bijvoorbeeld ook en zo zijn er slechts een paar anderen. De geschiedenis achter deze albums zorgde voor perfectie, kwaliteit en muziek op z’n best.

Van de hele Diana Ross, The Supremes of Diana Ross & The Supremes catalogus vind ik dit waarschijnlijk het allermooiste album. Dit is nou Motown op z’n best.

avatar van AOVV
3,5
Leuk plaatje, al heb ik m'n duidelijke favorieten hier. In de eerste plaats is dat Shadows of Society, pfoeh zo mooi zeg! Ook de Beatles-cover Hey Jude is erg goed (al vind ik die van Wilson Pickett nog wat beter). En ook de opener weet meteen de toon te zetten; heerlijk zomers met een melancholische tik.

Daartegenover vind ik de Dylan-cover Blowin' in the Wind eerder matig en futloos overkomen (kan aan mij liggen), en staan er net wat teveel vis-noch-vleessongs op. Maar die paar juweeltjes, ja, die maken deze plaat wel de moeite waard.

3,5 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 01:21 uur

geplaatst: vandaag om 01:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.