menu

Melechesh - The Epigenesis (2010)

mijn stem
4,03 (17)
17 stemmen

Israël
Metal
Label: Nuclear Blast

  1. Ghouls of Nineveh (6:44)
  2. Grand Gathas of Baal Sin (5:54)
  3. Sacred Geometry (5:29)
  4. The Magickan and the Drones (7:17)
  5. Mystics of the Pillar (8:28)
  6. When Halos of Candles Collide (5:38)
  7. Defeating the Giants (3:24)
  8. Illumination: The Face of Shamash (5:33)
  9. Negative Theology (3:47)
  10. A Greater Chain of Being (6:53)
  11. The Epigenesis (12:17)
totale tijdsduur: 1:11:24
zoeken in:
avatar van Kronos
4,0
Nog 53 nachtjes slapen.

avatar van Cabeza Borradora
4,0
?? Heb je zolang vakantie??

avatar van Kronos
4,0
Nog zoveel nachtjes slapen voor dit album uitkomt hè.

leander?
Spannend

avatar van Cabeza Borradora
4,0
Blijkbaar nog niets van gelekt. Al wel een nieuw nummer (Grand Gathas of Baal Sin) op hun myspace page te beluisteren.

avatar van Cabeza Borradora
4,0
Ashmedi over Grand Gathas of Baal Sin : "Een song die slechts 1 aspect van het album toont omdat het album erg divers en veel omvattend is"
"Wat deze song betreft, het is extreem, het is tribal, het is "Sumerian Sonic Magick""

Aan zijne uitleg zal't niet liggen. Maar ook het nummer blijkt toch weer te getuigen van veel creativiteit. Al vind ik het toch nog redelijk braaf in vergelijking met een track als Rebirth of the Nemesis uit hun vorige album.

avatar van Fake_world
4,5
Ze doen het weer. Waar bij de vorige plaat het tempo redelijk hoog lag, ligt het bij deze wat lager, en daardoor slepender. Maar niet getreurd, een prachtplaat!

avatar van Don Cappuccino
4,5
Man, wat was September een slechte maand qua muziek! Gelukkig openen we deze maand heerlijk met het geweldige nieuwe album The Epigenesis van Melechesh. Daar waar de bekendere BM-band Dimmu Borgir teleurstelde doet Melechesh dat helemaal niet. Het boeit 72 minuten lang en wordt nergens te langdradig, de 12 minuten lang durende titeltrack is om van te smullen. 4,5 ster, een van de beste Metal-albums uit 2010 tot nu toe!

avatar van Kronos
4,0
Ook over deze ben ik niet meteen enthousiast. Melechesh heeft gewoon iets wat mij niet helemaal ligt denk ik. Maar ik geef het nog wat luisterbeurten.

avatar van Cabeza Borradora
4,0
Fake_world schreef:
Ze doen het weer. Waar bij de vorige plaat het tempo redelijk hoog lag, ligt het bij deze wat lager, en daardoor slepender. Maar niet getreurd, een prachtplaat!


Zeker niet getreurd, van mij mogen die blastbeats er zelfs helemaal uit... verder ligt het gemiddelde tempo, en beuken de riffs, toch weer perfect om je nekspieren erop kapot te bangen

avatar van Eddie
Best een leuke plaat, ik denk dat die alleen wel moet groeien. Het doet me in de verte wat denken aan de oude Celtic Frost.

avatar van Cabeza Borradora
4,0
Die instrumentale nummers, best mooi en exotisch, maar voor mij hoeft het echt niet tussen het metalgeweld. Of ik skip ze, of ik zet ze apart op. Had ik ook al bij de voorgaande albums, maar hier zijn het al twee zo'n rustpunten.... Ashmedi had ze beter gespaard en alles samen op een instrumentale cd gegooid, had deze The Epigenesis ook alweer 10 minuten korter geduurd. Want hoe goed ik een album ook vind, 60 minuten is wel voldoende. Er zijn nog een duizendtal andere albums om van te genieten, maar de tijd hiervoor is wat beperkt....

avatar van Cabeza Borradora
4,0
Eddie schreef:
[...]ik denk dat die alleen wel moet groeien[...]


Bij de vorige twee albums was dat, voor mij althans, inderdaad het geval. Deze vind ik best wel toegankelijk en meteen erg lekker. Als ie ook nog een zelfde groei-effect heeft moet ik hier of een 5 geven, of mijn score bij hun andere albums verlagen

avatar van Metalhead88
Wauw, wat een plaat is dit! Het is onvervalst Melechesh, maar toch weer heel anders dan Emissaries. Zo had ik bij die plaat veel meer uitgesproken favorieten, maar bij deze heb ik bij geen enkel nummer de neiging om te skippen.

Ik vroeg af trouwens, ik hoor bij sommige nummers hier en daar wat gekraak, is dat de productie of hebben jullie daar geen last van?

avatar van Sir Spamalot
4,5
Prachtplaat en een goeie vooruitgang alweer. Nummer vier, The Magickan and the Drones, is mijn "dreun van de week", wat een kastijding aan brutale, vette en vettige riffs.

avatar van Kronos
4,0
Mijn voorlopige indruk is dat het een pak minder gedreven is dan Sphynx, maar zo mogelijk nog sfeervoller. The Magickan and the Drones viel mij ook op, in het bijzonder het spervuur aan riffs, die een brede glimlach op mijn gezicht toverden.

This Is Sonic Magick, staat in de hoes te lezen.

avatar van Sir Spamalot
4,5
De vinyl-versie, Kronos? Ik heb gisteren de digipack-versie zien liggen in de Fnac in Gent, ik ben er geraakt tussen de regendruppels door . Mijn indruk is nog altijd niet "gemaakt", ik ontdek alsmaar nieuwe dingen: moddervette riffs blijven de boventoon voeren. The Magickan and the Drones is zo'n nummer dat onmiddellijk bezit van mij neemt, wat een geweldenaar!
PS: ik haat die digipack-versies of in ons geliefd West-Vlaams gezegd: die stoemme kartonnen dozen .

avatar van Kronos
4,0
Inderdaad Sir, op vinyl. Twee gouden platen.

avatar van Fake_world
4,5
Toevallig iemand die weet waar ik aan de vinyl kan geraken in een gentse winkel?

avatar van deek
4,0
voor de liefhebbers,

2 dec treden ze op 013, Tilburg.

Grote kans dat ik ga.
Sterk album 3,5 ster

avatar van Kronos
4,0
Cabeza Borradora schreef:
Die instrumentale nummers, best mooi en exotisch, maar voor mij hoeft het echt niet tussen het metalgeweld. Of ik skip ze, of ik zet ze apart op. Had ik ook al bij de voorgaande albums, maar hier zijn het al twee zo'n rustpunten.... Ashmedi had ze beter gespaard en alles samen op een instrumentale cd gegooid, had deze The Epigenesis ook alweer 10 minuten korter geduurd.

Oké, het album had wat korter geduurd, maar ik deel die mening verder toch niet. Ik ben nu weer naar Emissaries aan het luisteren en het rustige instrumentale vind ik heel sfeerscheppend voor het hele album en om die reden dus onmisbaar. Dat geldt ook voor The Epigenesis en Sphynx, zij het in mindere mate voor die laatste. Een album met al dat instrumentaals zou mij dan weer niet boeien. Dan is het contrast weer weg.

avatar van Sir Spamalot
4,5
Sinds dit weekend heb ik ook dit album, op cd weliswaar, jekkes! Ik trilde en beefde bij het aanschouwen van die "stoemme kartonnen doos" maar gelukkig zat er een jewel case in. Voor dit album wil ik wel nog eens alle registers opentrekken om mijn gedacht hierover te zeggen, enkel de tijd en het Zen moment ontbreken nog.
Twee rustpunten staan er op dit album en op het eerste gezicht storen ze de natuurlijke flow van dit album. Toch niet volgens mijn luisterervaring, het zijn geen rustpunten maar gelegenheden om eens flink adem te halen want hier staan geweldige riffs en prachtig bruut maar melodieus geweld op. Ik vergelijk niet met, maar denk spontaan aan R.I.B. van onze beste vrienden Slayer, ook zo'n kastijding aan riffs. Hier staat meer "muziek" op, met dank aan de Oosterse invloeden. Bij het vorige album had ik de hoop uitgesproken dat ze meer Oosterse invloedden in hun muziek zouden steken, ze zitten erin, zulle! Ze vergeten echter de essentie nooit: dit is een metalalbum.
Nog een punt, niet alleen voor dit album maar voor alle muziek in het algemeen: de mp driekes klonken niet misselijk maar pas bij het beluisteren van het echte album, of dit nu op het heilige vinyl is of op het doordeweekse digitaal schijfke, vallen de details in hun muziek op. Zaken die ik voordien niet gehoord had maar ook de beleving is anders, mede door het prachtige artwork van het album. Ik benijd Kronos en andere collega's die dit op vinyl hebben, de hoes is prachtig en wat achter die hoes zit is subliem. Een van de beste albums van 2010? Noppes, daarvoor ken ik niet alle albums van 2010 dus ik kan geen "objectief" oordeel vellen alsof dat mogelijk is. Ik weet enkel dat dit heel mooi is, zelfs mijn oorspronkelijke bedenkingen bij het drumwerk (die sporadische blastbeats) vallen weg.

avatar van Kronos
4,0
Proficiat met de aanschaf, Sir.

Een erg goed album, maar een beetje mak misschien in vergelijking met Sphynx en Emissaries, die een pak intenser zijn. The Epigenesis is meer een plaat om wat bij te chillen, maar daarom niet minder goed. Het mag ook gezegd dat Xul een goede vervanging is voor Proscriptor. De drums zijn een genot om te horen. En dan is er nog iets waarin ik dit laatste werkje vind uitblinken; de productie. Sphinx klinkt wel lekker gruizelig maar wat onaangenaam in mijn oren. Emissaries is daarin een verbetering, meer dynamiek maar verder nogal doorsnee. De klanksfeer en -kleuren die The Epigenesis voortbrengt zijn echt topnotch. Heel karakteristiek, puur metal maar toch warm, uiterst heavy maar geen ongezonde aanslag op de trommelvliezen. Ik meen me ook te herinneren dat Ashmedi er speciaal een kleine studio voor heeft uitgezocht ergens in het oosten. Ik zoek het straks even op.

Edit: Het was een onbekende en nieuwe studio in Istanboel.

avatar van Sir Spamalot
4,5
En er komt een video voor Grand Gathas of Baal Sin (bron: www.nuclearblast.de):

Mesopotamian black/thrash legends MELECHESH just headed for Istanbul, Turkey to shoot the video for “Grand Gathas Of Baal Sin” off the bands brand new masterpiece The Epigenesis. The album has also been recorded and produced in Istanbul at newly built Babajim Studios and is out now on Nuclear Blast Records.

The clip will be shot by Canadian director Rouzbeh Heydari. Director of cinematography and producer are Emin Murat Kılıç and Tumay Irgas.

Commented mainman Ashmedi: “We decided to film in istanbul in order to capitalize on the suitable and real scenery and avoid a greenscreen , the location is surreal. Choosing to film in Istanbul also keeps us in line with The Epigenesis photo shoot and recording which were both done here. Rouzbeh the director flew in from Canada today and the whole band will arrive tonight. Friday we will do some pre production , Saturday and Sunday we will be shooting in two different locations. We chose Grand Gathas of Baal sin because it has all of the desired elements, speed, thrashyness, agression, mysticsm and middle eastern ritualistc beats and parts.”

avatar van Edwynn
Het knaagde aan mij dat ik wel groot bewonderaar ben van Absu en dat ik met Melechesh eigenlijk niet zoveel kon. Ondanks de lovende berichten plus het feit dat er een gezamenlijk uitgangspunt was. Enkele nummers van The Epigenesis brachten langzaam wat verandering in mijn mening. Ik vind aanknopingspunten in het titelnummer en het toffe Ghouls Of Nineveh. Ik ga toch eens het gehele album luisteren.
En daarna nog eens naar Sphinx

avatar van Kronos
4,0
Probeer misschien tussendoor eerst ook even het tussenin liggende Emissaries, als je dat nog niet deed. Die vond ik meteen goed terwijl ik met Sphynx (ook) enige moeite blijf hebben. Dat zit 'm voor mij vooral in de productie, waarin ik een analoge warmte/volheid of zoiets mis.

Het is ook wel zo dat de 'zang' van Ashmedi er op vooruit blijft gaan.

avatar van Edwynn
Dank voor de tip. Ga ik doen.

avatar van Sir Spamalot
4,5
Op Facebook (jaja, dat onnozel community-ding) lees ik dat Melechesh klaar is met de opnames van de video voor Grand Gathas of Baal Sin. Ze moeten het enkel nog in de juiste vorm gieten. En dat Kronos overschot van gelijk heeft, de stem van Ashmedi is fel verbeterd, wat een kracht zit daarin. Een evolutie om te blijven volgen.

avatar van Sir Spamalot
4,5
Klikkerdeklik voor de video van Grand Gathas of Baal Sin.

avatar van Kronos
4,0
Het was alweer even geleden dat ik me onderwierp aan het geweld van The Epigenesis, maar de vele beluisteringen van toen worden nu ten volle beloond. Dit is niet zo'n album dat wegkwijnt als je het een tijd terzijde legt. Integendeel, het rijpt rustig verder tot een heuse cultklassieker. Melechesh was al bijzonder goed bezig en overtreft hier zichzelf alsof het niets is. Gewoon even een nóg beter album maken, zo doe je dat.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:34 uur

geplaatst: vandaag om 23:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.