Fungus - Lief Ende Leid (1975)

Fungus - Lief Ende Leid (1975)
11 stemmen | gemiddelde 3,77
mijn stem:
Folk
Label: Negram
  1. Een Boer Ging Naar de Wei (3:37)
  2. Onze Broeder Lazarus, het Dockumer Klockspel, de Horlepiep (3:38)
  3. De Groenelandstraatjes (4:47)
  4. Peppels, Stolkse Noten, Boombaard (4:31)
  5. De Roffel (3:57)
  6. De Ploegtrekker (4:13)
  7. Stamper, de Yzeren Man (2:15)
  8. Een Meisje van Achttien Jaren (6:11)
  9. De Eierdans, Raasdonders Met Spek, Jokkernij, Bolus (4:49)
  10. Te Vlissingen, Knieneries Hil (5:42)

gebruiker
bericht

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 januari 2007, 21:59 uur
Op een platenbeurs een keer uit baldadigheid voor een euro op vinyl gekocht. Eigenlijk is het best een leuke plaat,vol met nederlandstalige folk en grappige teksten. Het zijn wel echt goede muzikanten.

Geen idee wat deze heren voor status hadden in de jaren zeventig. Misschien kan iemand daar iets meer over vertellen??

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 januari 2007, 22:47 uur
Ze hadden best een behoorlijke cultstatus indertijd... en een Top 40 hit met hun vertolking van Kaap'ren Varen (van de voorganger van deze plaat).

Typisch geval van jeugdsentiment, ik mag deze ook graag (heel af en toe) nog eens opzetten. 3*

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 augustus 2007, 22:42 uur
Slechts weinigen kennen hier nog Fungus, de Amazing Stroopwafels zijn natuurlijk een stuk bekender.

Wat deze twee bands gemeen hebben?

De leadzanger: Fred Piek.

In1974 is Fungus de eerste band die Nederlandse volksmuziek en folkrock samenbrengt.
Het is de tijd van bands als Fairport Conventio c.s., en folkrock is een belangrijk en populair onderdeel en vaste waarde geworden binnen het 'alternatieve'wereldje.

De debuut LP "Fungus", bevat naast nederlandse traditionals, nog voor de helft Brits materiaal.

Van het debuutalbum worden in 1974 circa 20.000 exemplaren verkocht, en Fungus staat als enige Nederlandse groep op het Pinkpop Festival.
Er volgen succesvolle tours door België, Duitsland, Denemarken en Engeland.
Dus ik denk dat je wel van meer dan alleen een cultstatus kunt spreken.

In 1975 verschijnt dan dit tweede album "Lief Ende Leid".
Deze keer alleen Dit bevat bewerkingen van Nederlandse traditionele en oude volksmuziek.
Dansdeuntjes, hartverscheurende smartlappen en stoere zeemansliederen vormen het materiaal.
Sido Martens, tot dan de multi instrumentalist van de band, had intussen de groep verlaten voor een solo-carrière.
Zijn plaats wordt ingenomen door Rens van der Zalm, die behalve electrische gitaar ook mandoline, doedelzak en fiddle inbrengt en daardoor klinkt dit album wat folkier.

Van alle vijf (voor zover ik weet) Fungus albums vind ik deze "Lief Ende Leid",
en de uit '76 stammende "Van de Kiel naar Vlaring" het beste om nu nog te beluisteren.
Ik hoor ze dan ook het liefst puur in het nederlands of instrumentaal; hun engelstalige folk(rock) is toch maar een beetje flauwtjes vergeleken met hun engelse broeders en zusters.
Fred Piek heeft een uitstekende, ietwat puntige en nasale stem, voor deze moerstaal folkrock.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 januari 2008, 9:04 uur
Dit is hun beste cd en dan vooral de groenlandstraatjes en een meisje van 18 jaren.

freddze
(crew)
avatar van freddze
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 januari 2008, 20:43 uur
Lang bericht van Oldfart met de tracklijst van de verzamelaar 'The Fungus Collection' verwijderd. Deze verzamelaar staat sinds vandaag namelijk op de site. Zie hier

Bericht van Casartelli daarover ook naar daar verplaatst.

niet ingelogd

34.718 gebruikers | 190.441 albums | 176.977 artiesten | 2.263.876 berichten | 1.416.585 stemmen