menu

Steve Lacy - The Straight Horn of Steve Lacy (1962)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Verenigde Staten
Jazz
Label: Candid

  1. Louise (5:27)
  2. Introspection (5:33)
  3. Donna Lee (7:54)
  4. Played Twice (5:53)
  5. Air (6:40)
  6. Criss Cross (5:45)
totale tijdsduur: 37:12
zoeken in:
Dardan
"Standaard Bop-albums" als dit


Ongecompliceerde Jazz waar op een eenvoudige manier erg fijn wordt samengespeeld. Steve Lacy en Charles Davis blazen de ene vermakelijke solo na de ander en wisselen elkaar steeds op vrij speelse wijze af waardoor het wat minder voorspelbaar overkomt - het contast tussen beide saxofoons (sopraan en bariton) zorgt verder voor een erg interessante combinatie. Verder gesteund door Roy Haynes en John Ore die voor een sterke ritmesectie zorgen die hier en daar ook tonen dat ze meer in hun mars hebben waardoor dit geen enkele seconde verveelt. Geen baanbrekende Jazz dus, wel zes erg fijne composities van: Monk - Hoe kan het ook anders? Ellington - Zou vloeken in de Jazzkerk zijn als die werd overgeslagen. Charlie Parker - Hier omheen gaan bij een album waar standards gespeeld worden door saxofonisten en je zou eigenlijk je instrument voorgoed mogen inleveren. Cecil Taylor - Zorgt voor meer variatie en heeft ook een onmiskenbare invloed gehad op Lacy - variatie alom al zijn de interpretaties meer dan behoorlijk.

Natuurlijk ben ik vrij gul met mijn stemmen hierop, enerzijds omdat het erg mooie muziek is door artiesten die ik respecteer, anderszijds waarom ook niet? Dit is zo'n album waarbij ik wou dat er veertien in een dozijn zaten

Dardan
Ik moet eventjes op mijn woorden terugkomen: geen composities van The Duke hierop (verkeerd gelezen) en Donna Lee wordt soms ook aan Miles Davis toegeschreven. Dat mag de pret natuurlijk niet drukken! Het latere werk met Mal Waldron is echter van een nog grotere klasse, ondanks de compleet andere opzet hoor je hier al het grote talent van deze 'straight horn'.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:59 uur

geplaatst: vandaag om 21:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.