menu

Rod Picott - Stray Dogs (2002)

mijn stem
4,14 (11)
11 stemmen

Verenigde Staten
Country / Rock
Label: Welding Rod

  1. Stray Dogs (3:55)
  2. Baby Blue (2:44)
  3. Angels and Acrobats (2:55)
  4. Circus Girl (3:25)
  5. Workshirts and Turpentine (3:35)
  6. Find Your Way Home (2:42)
  7. The Leaving Kind (3:34)
  8. Need You Bad (2:27)
  9. I Coulda Been the King (3:22)
  10. Up All Night (1:57)
  11. Not Going Down (4:15)
  12. River Runs (4:08)
totale tijdsduur: 38:59
zoeken in:
avatar van fish
4,0
Houdt het midden, in de zin van inspiratie, tussen Bruce Springsteen en Marc Cohn, past dus zeker in mijn straatje.

Is Rod's muziek echter spannend? Nee, dat niet zo. Kwalitatief allemaal oke. Goed geproduceerd en de teksten zijn sterk genoeg. Maar verrassend wordt het nergens.

Ik vind dat prima. Niet elke plaat hoeft plaat van het jaar te worden. En Rod's stem is mooi, bourbon tijdens een zonsondergang.

Overigens is Not going down wel een absoluut hoogtepunt.

kistenkuif
Liep er onlangs tegenaan in de 2e handsbak. Nu een paar weken in huis en mijn oordeel is simpel: onopvallend maar wel erg goed album dat krachtig begint en prachtig eindigt.

avatar van Lura
4,0
Dat is dan een goede aankoop geweest, Kistenkuif. Ongetwijfeld zijn beste album.

avatar van Tonio
5,0
Lura tipte mij dit album. Ben het album nu een aantal keren aan het beluisteren. Is inderdaad erg fraai. Het is een album met een goede afwisseling tussen stevige rocknummers en ballads. In die zin doet hij mij een beetje denken aan de albums van Steve Earle. En bij Steve geldt dat zijn beste albums zo goed zijn door de kwaliteit van de nummers: sterke song én een goede uitvoering maken een topalbum. Mindere nummers en een fraaie uitvoering resulteren altijd in een minder album.
Dit album is dus zo goed door met name de sterkte van de songs. Met als hoogtepunt het fraaie Not Going Down, gevolgd door het bijna even fraaie River Runs.

avatar van potjandosie
4,5
bezig mijn collectie Rod Picott albums uit te breiden dus onlangs dit alweer ruim 20 jaar oude "Stray Dogs" (zwerfhonden) aangeschaft. de man is een zeer getalenteerde songwriter en kan bij mij niet stuk. ook op dit album weer een fijne mix van up/mid-tempo rockers en ballads. je moet de tijd nemen voor zijn teksten die geen lichte kost bevatten, waarbij ik soms de relativerende humor van iemand als John Prine mis.

1) "Stray Dogs"en 2) "Baby Blue" zijn up-tempo rockers die het album stevig openen. 3) "Angels and Acrobats" heeft veel weg van een Steve Earle nummer, zelfs zijn stem doet op deze track aan de laatste denken. 4) de fraaie ballad "Circus Girl" met een prachtige "harmony vocal" van Alison Krauss is 1 van de sterkhouders van dit album.

de 2 volgende tracks 5) "Workshirts & Turpentine" en 6) "Find Your Way Home" beide vrij doorsnee mid-tempo tracks met iets minder sterke melodieën maar fijne gitaarpartijen, overtuigen mij minder, maar dat is een kwestie van smaak.

de akoestische piano/gitaar ballad 7) "The Leaving Kind" is wat mij betreft top 10 materiaal van de vele prachtige ballads die de man schreef, gevolgd door "Need You Bad" wederom een ballad die je als luisteraar raakt, mede door het weemoedig stemmende geluid van de cello. 9) "I Coulda Been the King" nog zo'n nummer dat qua melodie en uitvoering sterk aan het werk van Steve Earle doet denken; deze track had zomaar op een willekeurig album van hem kunnen staan.

10) "Up All Night" een lekkere up-tempo track, waar de Bruce Springsteen vibe niet ver weg is, gevolgd door een ander hoogtepunt op dit album 11) "Not Going Down" met een harmony vocal van de man zelf, een ballad met een melodie en tekst waar je op z'n Engels gezegd "goosebumps" van krijg en 12) "River Runs" wederom een fraaie ballad met een harmony vocal van boezemvriend Slaid Cleaves.
zoals user Kistenkuif ooit eerder schreef "een erg goed album dat krachtig begint en prachtig eindigt".

persoonlijke favorieten"Circus Girl", "The Leaving Kind" en "Not Going Down". kwalitatief vergelijkbaar met zijn album "Summerbirds" (2007), maar voor mij net iets minder dan zijn latere klasse albums "Out Past the Wires" (2017) en "Wood, Steel, Dust & Dreams" (2020).

Album werd geproduceerd door David Henry
Recorded at True Tone Recording, Nashville, Tennessee
All songs by Rod Picott, except track 11 & 12 co-written Slaid Cleaves
track 10) co-written Alicia Bequette

de muzikanten op dit album:

Rod Picott: vocals, harmony vocals, acoustic & electric guitars, one note piano
David Henry: cello, keys, percussion, electric guitar
Paul Slivka: bass
Craig Krampf: drums & percussion
Ned Henry: violin
Slaid Cleaves: harmony vocal on "River Runs"
Alison Krauss: harmony vocal on "Circus Girl"

de tekst van "The Leaving Kind"

Oh, the leaving kind, will take your heart
and leave you cold and alone
there's no peace of mind when you are in love
with the leaving kind
she came to me in the summer
floated in on a breeze and left here the same
except for her name
that's the one thing she took from me

I bet she works in a diner or somewhere
she drinks for free and she's hanging round
with all of them clowns and one of them
looks just like me
there's no peace of mind
when you are in love with the leaving kind

Gast
geplaatst: vandaag om 15:22 uur

geplaatst: vandaag om 15:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.