menu

The Beatles - Abbey Road (1969)

mijn stem
4,39 (2314)
2314 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Pop / Rock
Label: Apple

  1. Come Together (4:20)
  2. Something (3:03)
  3. Maxwell's Silver Hammer (3:27)
  4. Oh! Darling (3:26)
  5. Octopus's Garden (2:51)
  6. I Want You (She's So Heavy) (7:47)
  7. Here Comes the Sun (3:05)
  8. Because (2:45)
  9. You Never Give Me Your Money (4:02)
  10. Sun King (2:26)
  11. Mean Mr. Mustard (1:06)
  12. Polythene Pam (1:12)
  13. She Came in Through the Bathroom Window (1:57)
  14. Golden Slumbers (1:31)
  15. Carry That Weight (1:36)
  16. The End (2:19)
  17. Her Majesty (0:23)
totale tijdsduur: 47:16
zoeken in:
avatar van John Self
4,0
Lennon, 4 sterren laat zien dat ik hem goed vind maar minder goed dan de 5 die ik de andere albums gaf. Ik snap wat je bedoelt met sfeer. Voor mij komt daar bij dat ik het album, net als dat van Sgt. Pepper bewust heb meegemaakt. Ik was als knaapje van 10 of 11 nog niet in staat om de waarde van Rubber Soul en Revolver juist in te schatten. Dat ben ik pas later gaan doen. Niet zo zeer door de nummers op zich maar vooral als geheel en als een hele grote stap vooruit in de richting waar in ze zich gingen ontwikkelen. En ook het tempo waarin dat gebeurde.

avatar van MarkS73
5,0
Perfecte plaat, dat zeg ik niet snel, ik heb meestal wel het een en ander aan te merken. De medley is toch wel een van de mooiste stukjes popmuziek ooit gemaakt. Mijn kinderen kraken de meeste muziek die ik draai consequent af maar Abbey Road zingen ze altijd enthousiast mee:)

avatar van captino
5,0
Een collega van mij zo laatst: ´elke goede plaat eindigt slecht´. Kon ik mij in vinden. ´Dit geldt niet voor Abbey Road´, dacht ik later.

Alhoewel ´A day in the life´ op Sgt. Pepper´s ook een wereldafsluiter voor een plaat is natuurlijk....

Stijn_Slayer
Dat slaat nergens op. Ambulance Blues op On the Beach, () van Sigur Ros of Starless op Red bijvoorbeeld. Er zijn talloze albums waarbij ieder nummer goed is en/of het laatste nummer nog een soort uitroepteken is.

avatar van Rogyros
5,0
Slaat wat mij betreft idd nergens op. Er zijn juist weinig goede albums die slecht eindigen in mijn ogen. Vitalogy van Pearl Jam bijvoorbeeld eindigt slecht. Maar de topalbums van The Doors eindigen dan weer regelmatig briljant (The Doors; The End, Strange Days; When The Music's Over, L.A. Woman; Riders On The Storm). Pink Floyd albums eindigen in de regel goed of heel goed, etc.

Wat deze plaat betreft, The End is hier ook een perfecte afsluiter. Het is niet alleen een goede afsluiter van de medley, maar het is ook een uitstekende afsluiter van het album en nog belangrijker, een hele sterke afsluiter van de band. Om vervolgens toch nog even terug te komen met een lollig, typisch Beatleske knipoog van nog geen halve minuut (ik weet het, het is per abuis dat Her Majesty erop staat, maar het werkt perfect).

De redenering elk goed album eindigt slecht raakt in mijn beleving kant noch wal.

Ik ben benieuwd waarom jij (of je collega) vindt dat het wel klopt, captino.

Duco van Deugen
Kan mij ook niet zo vinden in die stelling. In de tijd van de LP gebeurde het weleens dat kant-2 van een plaat wat minder was dan kant-1. Meestal stonden de eerder uitgebrachte hits ook op kant-1.
Dat gegeven geldt beslist niet voor Abbey Road. Een perfect evenwichtig en gebalanceerd album. Bij mij op nummer-2 - bij veel andere liefhebbers wellicht zelfs op nummer-1.

avatar van Darkzone
5,0
Mijn favoriete album van The Beatles, met "I Want You" als absolute hoogtepunt denk ik. Heel veel geweldige singles ten spijt.

Bijzonder dat de tracks van de twee bonus cd's van de 50th Anniversary Edition hier niet als extra tracks bij vermeld staan.

avatar van davevr
4,5
In mijn serie van platen die ik herbeluister, en probeer kritischer te benaderen. Moeilijk omwille van de herinneringen (naar het zuiden van Frankrijk rijden met de cassetjes van The Beatles". Ik probeer het ook niet te bekijken als 'belangrijk", "voorloper", "in zijn tijd". Wat vind ik er nu van.

1. "Come together" rolt het album open, beestige baslijn van Paul en dito nummer. 5*
2. "Something". Nog steeds 1 van de mooiste nummers ooit. 5*
3. "Maxwell's silver hammer": Dit vond ik als kind echt leuk , maar het klinkt eigenlijk als een afdankertje van The Kinks. Beetje onnozel en na die eerste twee een skipnummer. 1*
4. "Oh Darling" : Ok nummer. Duidelijke gitaarlijn, duidelijke inspiratie uit de VS. Na het vorige, zeer swinging sixties, al wat beter. Ik geef het een 3*. Het is degelijk. Ze kunnen veel beter.
5. "Octopus' garden" : een beetje een country achtig shuffle ritme, en dan opeens breekt het open met het refrein. Zo een nummer dat je op het verkeerde been zette. In mijn herinnering was dit ook een skip nummer maar nee hoor. Best ok 3,5*
6. "I want you" : Zei ik dat "Something" 1 van de mooiste nummers ooit was? Zet dit er maar naast. Perfect, rauw en zwoel. 5*
7. "Here comes the sun": Ah, George, de Beatle die eigenlijk de mooiste gitaarlijnen verzon. Dit is, in se, een redelijk simpel nummer (op gitaar) maar echt mooi. Je krijgt wat een beach boys vibe. 4,5*.
8. "Because" : Dit is zo een wat zweveriger nummer. Wat psychedelischer. In mijn herinnering wat zwakker, wat saaier dringt het nu echt door tot mij. Prachtig dit. 5*
9. "You never give me you rmoney" : Ok, het dringt nu niet goed door. Die gitaarpartij is bvb wat saai vind ik. Je krijgt wat Stevie invloeden, Paul die wat Wings achtig aan het gaan is. Het klinkt heel "studio". Ik hou iets meer van de wat rauwere nummers denk ik 3,5*
10. Sun king : Dat is een beetje een rip off van Fleetwood Mac hun Albatross besef ik opeens. Mooi hoor. Staat in een playlist die ik veel opzet. 4*
11. Mean Mister Musterd: weer 1 van die "silly Beatles songs" die The Kinks veel beter deden. Zowel tekstueel en muzikaal. 2,5*.
12. "Polythene Pam", Lennon die Lennon is met een wat scherpere tekst, goed ritme, gitaartje er boven op. Als ik dit naast "I want you" leg, kan ik wel niet meer geven dan 3* geven. Veel groepen doen dit beter.
10. "She came in through the bathroom window" gaat wat verder op het elan van Pam. 3*.
11. "Golden slumbers", and now for something completely different, Paul, violen en dan RIngo zijn simpele maar zo effectieve drum. Dit is opnieuw veel beter. Het doet me wat denken aan Aznavour soms. : 4,5*
12. "Carry that weight", ik voel me opeens op de voetbal. Zo een meezinger. Terug zo wat een Wings gevoel. Ik hou niet zo van Wings. 2,5*
13. "The End", toepasselijke naam. Iedereen doet ook zijn ding. Iedereen zingt wat mee, Ringo solootje, iedereen gitaarsolootje. Het lijkt zo op het einde van een concept plaat à la Jesus Christ Superstar. Wat is dit trouwens goed geproduceerd. 3,5*.

Gemiddeld 4,5*, Eerste helft is overtuigend de betere.

avatar van ZAP!
captino schreef:
Een collega van mij zei laatst: 'elke goede plaat eindigt slecht'
In de zin van: het is zo jammer dat deze geweldige plaat nu alweer afgelopen is...?

Vandaag voor 't eerst dat ik 'm in z'n geheel luister, trouwens. Zit wel echt wat heel moois tussen (I want you). De opener heb ik ooit nog met de muziekschoolband gespeeld, altijd sterk gevonden.

avatar van MarkS73
5,0
Dit is echt een van mijn favoriete albums, volgens mij staat hij zelfs op één in mijn top 10. Wel een gedeelde eerste plaats met Thd White Album. Voor mij klopt alles aan deze plaat en de medley is echt fantastisch.

avatar van captino
5,0
In de zin van: het is zo jammer dat deze geweldige plaat nu alweer afgelopen is...?

Nee, zo zal hij het niet bedoeld hebben, denk ik. Maar er zijn veel Beatles albums die niet slecht aflopen. O.a. ´Tommorow never knows´, ´A day in the life´ en ´Goodnight´ zijn toch fantastische nummers??

Overigens blijf ik de overgang van ´You never me your money´ naar ´Sun king´ het beste uit de popmuziek vinden. Ik kan daar zelfs kippenvel van krijgen.

avatar van bikkel2
5,0
Om LP termen te gebruiken; kant 1 Come Together t/m I Want You is al niet mals, maar ik beschouw kant 2 als één van de beste ooit gemaakt.

AC1
MarkS73 schreef:
Dit is echt een van mijn favoriete albums, volgens mij staat hij zelfs op één in mijn top 10. Wel een gedeelde eerste plaats met Thd White Album. Voor mij klopt alles aan deze plaat en de medley is echt fantastisch.


The White Album doet mij dan weer heel weining. George Martin had gelijk, ze hadden de beste nummers op één LP moet plaatsen.

avatar van MarkS73
5,0
AC1 schreef:
(quote)


The White Album doet mij dan weer heel weining. George Martin had gelijk, ze hadden de beste nummers op één LP moet plaatsen.


Behalve Revolution.9 kan ik echt niets bedenken dat ik zou willen missen van The White Album.

avatar van teus
4,5
MarkS73 schreef:
(quote)


Behalve Revolution.9 kan ik echt niets bedenken dat ik zou willen missen van The White Album.

Piggies ?

avatar van MarkS73
5,0
teus schreef:
(quote)

Piggies ?


En Piggies

avatar van VDB79
4,5
Leuk weetje. Dit album won in 1970 de Grammy voor Beste Album ten koste van Abbey Road.

avatar van djwutru072
4,5
Klassieker van formaat.

avatar van jorro
4,0
geplaatst:
The Beatles, een iconische Britse popband, begon hun muzikale reis in de vroege jaren zestig en veroverde al snel de harten van miljoenen. De band, bestaande uit John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr, stond bekend om hun vernieuwende geluid en diepgaande teksten. Ze veranderden de muziekwereld voorgoed met hun ongeëvenaarde creativiteit en muzikaliteit.

Als ik nadenk over het album Abbey Road uit 1969, word ik onmiddellijk overspoeld met een gevoel van nostalgie en bewondering. Dit meesterwerk, het laatste studioalbum dat de vier leden samen opnamen, staat als een monument voor hun ongelooflijke samenspel en muzikale genialiteit. Elke noot en elk akkoord lijkt zorgvuldig geplaatst om een onvergetelijke luisterervaring te creëren.

Abbey Road opent met Come Together, een nummer dat een hypnotiserende baslijn heeft en een ontspannen, psychedelische sfeer uitstraalt. De cryptische en surrealistische teksten zetten de toon voor een album dat rijk is aan muzikale diversiteit. . Lennon's mysterieuze stem en de ritmische patronen werken samen om een sfeer van intrige en mysterie te creëren. Het is een briljante start van een album dat barst van de muzikaliteit en originaliteit

Something, geschreven door George Harrison, is een weelderige ballad vol poëtische romantiek, vergezeld van prachtige orkestratie en strijkersarrangementen. De melodie is betoverend en de tekst doordrenkt van emotionele diepgang. Harrison's gitaarspel straalt een serene schoonheid uit die elke luisteraar weet te raken. Het nummer wordt terecht beschouwd als een van de beste liefdesliedjes ooit geschreven.

Maxwell's Silver Hammer biedt een verrassende mix van vrolijkheid en speelsheid met een sinistere ondertoon. Het gebruik van klavecimbel voegt een vaudeville-achtig element toe aan dit verhaal over een seriemoordenaar. Het nummer illustreert de veelzijdigheid van The Beatles en hun vermogen om complexe thema's te verpakken in toegankelijke en pakkende muziek. Het is onmogelijk om niet mee te zingen met de aanstekelijke refreinen. Vervolgens is er Oh! Darling, waarin de krachtige, emotionele zang de verlatingsangst van de verteller prachtig overbrengt.

Octopus's Garden, gezongen door Ringo Starr, is een aanstekelijk en speels nummer dat een zorgeloze plek van vrede en veiligheid beschrijft. Het contrasteert sterk met I Want You (She's So Heavy), een lange, intense track met een zware bluesy riff en een sinister Moog-geluid, die abrupt eindigt.

Dan is er Here Comes The Sun, een van de meest optimistische en opbeurende nummers op het album. Harrison's warme, geruststellende stem en de stralende gitaarmelodie brengen een gevoel van hoop en vernieuwing. Het nummer vangt perfect het gevoel van een nieuwe dageraad en blijft een tijdloze klassieker. Because volgt, met zijn hypnotiserende harmonieën en filosofische teksten over de schoonheid van de natuur en het universum.

You Never Give Me Your Money behandelt de zakelijke en financiële perikelen van de band, en toont hun vermogen om diversiteit en dynamiek te combineren in één nummer. Sun King straalt een gevoel van vrede en gelukzaligheid uit, met harmonieuze zang en exotische klanken.

Mean Mr. Mustard en Polythene Pam zijn energieke, humoristische tracks die de gierigheid en excentriciteiten van hun personages beschrijven. De overgang naar She Came in Through the Bathroom Window is naadloos, met een pakkend ritme en een verhaallijn over de gekte van fans.

Golden Slumbers roept een diep verlangen naar rust en eenvoud van de kindertijd op, met een ontroerend en dramatisch slot. Dit wordt gevolgd door Carry That Weight, een episch nummer dat de uitdagingen en lasten van het leven weerspiegelt en een samenbindende kracht heeft.

Het album sluit af met The End, een dynamisch en harmonieus stuk dat de liefde en wederkerigheid bezingt, en Her Majesty, een speelse afsluiting van slechts 23 seconden, een eerbetoon aan de Britse koningin.

Wat Abbey Road echt bijzonder maakt, is de synergie tussen de bandleden. Hun chemie en samenspel zijn onmiskenbaar en tillen elk nummer naar een hoger niveau. De productie, verzorgd door George Martin, is subliem en benadrukt de rijke texturen en lagen van de muziek.

In zijn geheel genomen is Abbey Road niet zomaar een album; het is een kunstwerk dat de tand des tijds heeft doorstaan. Het toont de creativiteit, het vakmanschap en de muzikale innovatie van The Beatles op hun best. Voor elke muziekliefhebber is het een must om te beluisteren, een reis door een muzikaal landschap dat zowel vertrouwd als verrassend is. De erfenis van The Beatles leeft voort, en Abbey Road is daar een stralend voorbeeld van.

Eerder verschenen op www.jorros-muziekkeuze.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 16:09 uur

geplaatst: vandaag om 16:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.