Een x-aantal jaar geleden kwam ik per toeval een nummer tegen van de band Nightwish. Het bleek om een live-registratie te gaan, en wel van dit album. Ik durf niet te zeggen welk nummer dat toen precies was, maar ik meen me te herinneren dat het om Ghost Love Score gaat. Tevens is dat nummer m'n favoriete Nightwish nummer, zowel om de hierboven genoemde reden als om het feit dat het werkelijk een briljante compositie is. Het mag dan geen verrassing heten dat dat mijn favoriete nummer van deze schijf is.
Linksom of rechtsom; dit is een heel puik live-optreden van de band. Het leuke is dus dat al deze songs zich een weg richting mijn geheugen hebben gebaand middels een live registratie. Wanneer ik dus een regulier album van Nightwish draai (wat ik eigenlijk nooit doe), dan moet ik altijd even switchen tussen deze live-registraties en de albumversies.
Het knappe van dit album vind ik dat Nightwish de subtiliteiten en complexiteiten van de studio-versies live ook goed weten te vertolken. De songs klinken niet als een halfbewerkt, geknipt en in elkaar geflanst stukje tape, maar gewoon als hoe ze ook op de reguliere albums staan (dat kan ook best te maken hebben met het feit dat de band studio-effecten live gebruikt, maar dat weet ik niet). Daarnaast is dit album productioneel ook tiptop in orde. Het is overigens aan te bevelen om niet alleen de muziek te luisteren, maar ook de DVD / YouTube-film te bekijken. Het concert is namelijk prachtig gefilmd en de band heeft een echte 'stage-presence'.
Kort na mijn kennismaking met Nightwish (dit moet de tweede klas zijn geweest, dus dat is al een tijdje geleden) kregen we een nieuwe docent voor economie. Hij bleek een enorm fan van Nightwish te zijn, en vond het dus des te leuker dat ik bekend was met de band die hem zo dierbaar was. Zo moet ik bij dit live-album altijd terugdenken aan die tijd van mijn schoolloopbaan / leven. Ik moet wel eerlijk bekennen Nightwish een beetje ontgroeid te zijn, maar destijds maakte deze band toch een behoorlijke indruk op me. Daarom toch een mooie 4.5*, want dat gun ik dit album wel.
Ohja, had ik al gezegd dat Floor Jansen wel aardig kan zingen? Bij deze.
4.5*