menu

Mercury Rev - Bobbie Gentry's the Delta Sweete Revisited (2019)

mijn stem
3,58 (59)
59 stemmen

Verenigde Staten
Pop / Country
Label: Bella Union

 1. Okolona River Bottom Band (4:36)

  met Norah Jones

 2. Big Boss Man (3:24)

  met Hope Sandoval

 3. Reunion (2:21)

  met Rachel Goswell

 4. Parchman Farm (3:47)

  met Carice van Houten

 5. Mornin' Glory (3:22)

  met Laetitia Sadier

 6. Sermon (4:31)

  met Margo Price

 7. Tobacco Road (2:51)

  met Susanne Sundfør

 8. Penduli Pendulum (3:10)

  met Vashti Bunyan en Kaela Sinclair

 9. Jesseye 'Lizabeth (3:04)

  met Phoebe Bridgers

 10. Refractions (2:28)

  met Marissa Nadler

 11. Courtyard (3:31)

  met Beth Orton

 12. Ode to Billie Joe (5:36)

  met Lucinda Williams

totale tijdsduur: 42:41
zoeken in:
avatar van E-Clect-Eddy
3,5
Een ode aan Bobbie Gentry - The Delta Sweete (1968) met een hele lijst aan interessante gastvocalen waaronder 'onze' Carice van Houten. Ik ben vooral benieuwd na de bewerkingen met Phoebe, Beth, Susanne en Marissa.

Sermon met Margo Price is de eerste mooie single. Ken de originelen niet en afgezien van de paar bekende hits van Bobbie Gentry ken ik überhaupt weinig van deze dame. Tijd voor een inhaalslag.

avatar van Poles Apart
3,0
Vind "Sermon" maar niks. Komt denk ik omdat "God's Gonna Cut You Down" van Johnny Cash nog zo diep en vers in m'n hoofd zit.

Zingt Jonathan Donahue zelf ook op dit album, of laat 'ie het aan de dames over?

Tussendoortje van de band? Luister denk ik liever naar de originelen van Bobbie zelf.

avatar van henkiev
5,0
Big Boss Man is in ieder geval erg fraai!

avatar van aERodynamIC
4,0
Een echt nieuw Mercury Rev album is dit natuurlijk niet echt. Een mooie ode wel, met meer dan uitstekende gastzangeressen waaronder verrassend genoeg 'onze eigen' Carice van Houten.

De sprookjesachtige, typische Mercury Rev stijl van de latere albums, werkt goed in vergelijk met de originele nummers.

avatar van E-Clect-Eddy
3,5
Poles Apart schreef:

Zingt Jonathan Donahue zelf ook op dit album, of laat 'ie het aan de dames over?


Op Tobacco Road is hij nauwelijks herkenbaar te horen op de achtergrond.

De dames leiden al het vocalen werk.

avatar van E-Clect-Eddy
3,5
Het zijn wat ingetogen dromerige Pop uitvoeringen waarin maar weinig van Mercury Rev te herkennen is, zonder de teksten en wat fluister-vertellende stem van(zanger Jonathan Donahue. Hier en daar worden worden er wel via typische accenten met instrumenten aan herinnert dat het wel aan deze band is gerelateerd.

Prima album voor laat op de avond.

avatar van vigil
4,0
Een zeer positieve uitschieter. Misschien komt het omdat ook de originele versies niet tot nauwelijks ken.

avatar van aERodynamIC
4,0
vigil schreef:
Een zeer positieve uitschieter. Misschien komt het omdat ook de originele versies niet tot nauwelijks ken.

Durf het bijna niet te zeggen, maar denk dat ik deze nog leuker vind dan het origineel

avatar van Echo01
4,0
Er is eind 2018 een prachtige (en geweldig geremasterde) 8cd-box ('The Girl From Chickasaw County') uitgegeven in Groot-Brittannië. Al haar albums (en veel extra's) zijn dus te verkrijgen, zou je de songs willen vergelijken.

Helaas is op MuMe niets terug te vinden over zowel Bobby Gentry met haar zes originele albums (veelal heerlijke American Gothic) als over de cd-box....

Ja, redactie MuMe, dit is een hint

En nu gauw deze cd bestellen, ben heel benieuwd naar alle coverversies (deels al gehoord op YouTube).

avatar van J.J. Wever
4,0
Echo01 schreef:
Er is zeer recent een prachtige (en geweldig geremasterde) 8cd-box ('The Girl From Chickasaw County') uitgegeven in Groot-Brittannië. Al haar albums zijn dus te verkrijgen, zou je willen vergelijken.

Helaas is op MuMe niets terug te vinden over zowel Bobby Gentry met haar albums (veelal heerlijke American Gothic) als over de cd-box. Ja, redactie MuMe, dit is een hint

En nu gauw deze cd bestellen, ben heel benieuwd naar alle versies (deels al gehoord op YouTube).


Pardon?

Bobbie Gentry - The Girl from Chickasaw County (2018)

Bobbie Gentry

avatar van Echo01
4,0
Oh, geweldig! Ik had er eens eerder naar gezocht en toen niets gevonden. Mijn excuses dus.

avatar van erwinz
4,5
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Mercury Rev - Bobbie Gentry's The Delta Sweete Revisited - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Mercury Rev en een legioen gastzangeressen van naam en faam eren op bijzondere en fraaie wijze het werk van legende Bobbie Gentry

Het lijkt een wat onlogische combinatie. De songs van countrylegende Bobbie Gentry en de sprookjesachtige klanken van de Amerikaanse band Mercury Rev. Het pakt, mede dankzij de bijdragen van een ruim dozijn zangeressen van naam en faam, echter prachtig uit. Mercury Rev kiest voor iets minder uitbundige klanken dan we van de band gewend zijn en smeedt voor iedere zangeres op de plaat het perfecte klankentapijt aan elkaar. De zangeressen hoeven vervolgens alleen nog maar te schitteren in de tijdloze prachtsongs van Bobbie Gentry en dat doen ze op imponerende wijze. Het levert een wonderschone plaat op, die het werk van Bobbie Gentry eert, maar ook weer tot leven brengt.

Nog geen twee maanden geleden maakt ik voor het eerst serieus kennis met de muziek van Bobbie Gentry. Haar meest succesvolle song, Ode To Billie Joe, kende ik in talloze uitvoeringen, maar de rest van het oeuvre van de countryzangeres, die na slechts een paar jaar wereldfaam de muziek de rug toekeerde, was mij onbekend.

De fraaie box-set The Girl From Chickasaw County: The Complete Capitol Masters bracht hier verandering in en sindsdien ben ik geïntrigeerd door de muziek van Bobbie Gentry.

Het zorgt er voor dat Bobbie Gentry's The Delta Sweete Revisited qua songs niet veel verrassingen bevat, maar verder is de nieuwe plaat van Mercury Rev een verrassingspakket vol moois.

De Amerikaanse band eert op Bobbie Gentry's The Delta Sweete Revisited de songs van de zangeres die sinds de late jaren 70 koos voor een teruggetrokken bestaan in Los Angeles en doet dit op bijzonder fraaie wijze. Mercury Rev staat bekend om een vol en vaak wat sprookjesachtig geluid, maar in het verleden voegde de band uit New York ook met enige regelmaat invloeden uit de Americana toe aan haar muziek.

Op Bobbie Gentry's The Delta Sweete Revisited zijn hier en daar flarden van het sprookjesachtige geluid van Mercury Rev, dat in het verleden wel eens Efteling pop werd genoemd, te horen, maar de band blijft dit keer wat dichter bij de Amerikaanse rootsmuziek, wat gezien de genres waarin Bobbie Gentry zich bewoog niet zo gek is.

Bij het eren van de songs van een van de vergeten grootheden uit de Amerikaanse popmuziek had Mercury Rev drie opties. Zanger Jonathan Donahue had zelf het voortouw kunnen nemen, de band had een poging kunnen doen om de inmiddels 76 jaar oude zangeres te strikken voor een comeback of er kon een beroep worden gedaan op een of meerdere gastzangeressen.

De eerste optie was onverstandig geweest, de tweede optie kansloos en daarom koos Mercury Rev voor optie 3. De band pakte hierbij flink uit, want voor de twaalf songs op Bobbie Gentry's The Delta Sweete Revisited werden maar liefst dertien zangeressen uitgenodigd. Het zijn nogal verschillende zangeressen, die allemaal een eigen invulling geven aan de tijdloze songs van Bobbie Gentry.

Het zijn bovendien zangeressen van naam en faam, want wat te denken van Norah Jones, Hope Sandoval, Rachel Goswell, Laetitia Sadier, Margo Price, Susanne Sundfør, Vashti Bunyan (samen met Kaela Sinclair), Phoebe Bridgers, Marissa Nadler, Beth Orton en Lucinda Williams. Het is een imposant rijtje dat, toch wel wat verrassend, wordt aangevuld met onze eigen Carice van Houten, al maakte die een jaar of wat geleden natuurlijk een prima album.

Het zijn deels zangeressen uit de hoek van de Amerikaanse rootsmuziek en met name deze zangeressen kunnen vrij makkelijk uit de voeten met de songs van de levende legende uit het genre. Ook de zangeressen die normaal gesproken niet binnen de kaders van de Amerikaanse rootsmuziek opereren houden zich echter verrassend makkelijk staande en weten te verrassen met vaak dromerige klanken.

Iedere song op de plaat klinkt weer anders, maar Bobbie Gentry's The Delta Sweete Revisited is twaalf songs lang genieten. Mercury Rev zorgt voor de klanken bij de geweldige vocalen van al deze topzangeressen en voorziet iedere stem van een prachtig passend klankentapijt. De ene keer wat meer ingetogen, de andere keer wat uitbundiger. De ene keer sober en organisch, de volgende keer toch weer flink uitpakkend met sprookjesachtige klanken.

Het leuke van Bobbie Gentry's The Delta Sweete Revisited is dat geen enkele poging wordt gedaan om het werk van Bobbie Gentry nauwkeurig te reproduceren, waardoor het een buitengewoon interessant en bij vlagen bijzonder spannend eerbetoon is geworden.

De prachtige box-set The Girl From Chickasaw County: The Complete Capitol Masters koester is sinds ik hem in handen kreeg (wat helaas niet meevalt), maar ik zal de bijzondere versies op Bobbie Gentry's The Delta Sweete Revisited van Mercury Rev er zeker met enige regelmaat naast leggen. Mooie plaat, prachtig eerbetoon. Erwin Zijleman

avatar van paddy pipedown
4,0
Ik was in Velvet Rotterdam. Daar stond deze op. Komt niet vaak voor, maar ik was meteen verkocht. Vinyl aangeschaft. Ik kwam er later achter dat het een tribute betrof.

avatar van dix
dix
Goed dat Donahue dit eerbetoon doet, maar anderen waren hem al eens voor.

avatar van GrafGantz
4,0
aERodynamIC schreef:
(quote)

Durf het bijna niet te zeggen, maar denk dat ik deze nog leuker vind dan het origineel


Eens, maar dat is wat mij betreft niet zo'n grote opgave.

avatar van Lee Malone
5,0
Merkwaardig laag gequoteerd hier op musicmeter. Ik vind het nochtans een verrijking om deze versies te horen. Ja, het is een coveralbum, maar dan wel eentje met veel muzikaal talent en meer dan voldoende nieuwe invalshoeken.

avatar van WoNa
3,0
Van Bobby Gentry kende ik alleen vaag dat ene nummer dat ruim 50 jaar terug een hit was. Door de recensie over de enorme boxset van erwinz ging ik wat luisteren, maar haakte toch snel af, na een nummer of 7. Teveel van hetzelfde in mijn oren zonder echte toppers te horen. Het begin was goed, maar na een paar nummers raakte het mij niet meer.

Met dit tribute album gebeurde aanvankelijk hetzelfde. Een fraai begin, maar daarna, ondanks al die verschillende stemmen, meer van hetzelfde. Er kwam wel een omslag, waardoor ik bleef luisteren. Het blijft wel muziek uit een afgesloten periode, voor mij. Als in te oud en voor een deel te oubollig. Ik weet nog niet of ik hier terug ga keren. Neem bv. 'Penduli Pendulum'. Het klinkt bij vlagen als de soundtrack van de originele 'Star Trek'.

Het album is zeker met eerbied gemaakt en fraai van klank. Er is duidelijk aandacht voor de details en het originele tijdsbeeld. Door die muzikale invulling is er een consistentie die eigenlijk onmogelijk is met zoveel verschillende zangeressen. Dat spreekt in het voordeel, dus wie weet? Misschien ooit een vervolg.


Mssr Renard
Wat een mooie hoes en een aantal interessante gastbijdragen.

Ik ken Mercury Rev alleen niet. En Bobby Gentry ook niet. Wat voor muziek is dit? Country zie ik staan.

avatar van E-Clect-Eddy
3,5
Mssr Renard Mercury Rev heeft vaak Psychedelische / Alternative Rock maar op dit album is het behoorlijk ingetogen, neigend naar dromerige Pop. De oorspronkelijke muziek van Bobbie Gentry zat dichter bij Country / Folk in de mix met Blues Rock en soulvol gezongen.

lees ook het stukje van Erwinz over dit album

avatar van AbleMable
4,5
Een fraai eerbetoon aan het tweede album van een van mijn favoriete zangeressen, Bobbie Gentry. Ik kende Mercury Rev eigenlijk alleen van naam maar toen deze plaat verscheen was natuurlijk meteen mijn interesse gewekt als groot liefhebber van het werk van Bobbie Gentry. En het afgelopen jaar is dit album alleen maar gegroeid bij me.
Ik vind gewoon dat ze het erg mooi doen met ook steeds andere zangeressen. En de bijdrage van "onze" Carice van Houten mag er ook zeker wezen.
Ik mis alleen Louisiana Man van de oorspronkelijke LP, daarvoor in de plaats, denk ik, de wel prachtig uitgevoerde grootste hit van Gentry, Ode To Billie Joe die oorspronkelijk op Gentry's debuutalbum stond, gezongen door Lucinda Williams.
En is het net zo goed als het origineel? Niet belangrijk, denk ik, het is anders en het is ook mooi.

avatar van fish
4,0
Big boss man, origineel van Jimmy Reed en in een hit versie gecovered door misschien wel Jimmy's grootste fan, Elvis Presley. Hier is het een dromerige, zwoele zomeravondversie in een van de zuidelijke staten. Mooi, zeker, arrangement past niet bij de lyrics, mocht je dat belangrijk vinden. Elvis' versie blijft voor mij onovertroffen.

Tobacco Road is de enige hit geweest van The Nashville Teens. Heerlijk vuig nummer, hier ontdaan van de vuigheid, maar blijft goed overeind. Terzijde: The Nashville Teens begeleiden Jerry Lee Lewis tijdens zijn legendarische optreden in The Star Club in Hamburg. Ik zeg begeleiden, maar de kenners weten dat ze The Killer nauwelijks kunnen bijhouden.

Ode to Billie Joe was de grote hit. Lucinda legt hier een heerlijke emotie in haar stem, wellicht zelfs beter dan het origineel. Terzijde, en dan is het cirkeltje rond, op een outtake van High Heel Sneakers zingt Elvis de eerste twee regels van 'Ode'. Ken je High Heel Sneakers niet? Have a listen!

Gast
geplaatst: vandaag om 11:38 uur

geplaatst: vandaag om 11:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.