menu

Joan Shelley - Like the River Loves the Sea (2019)

mijn stem
3,67 (15)
15 stemmen

Verenigde Staten
Folk
Label: No Quarter

 1. Haven (1:44)
 2. Coming Down for You (3:12)
 3. Teal (4:10)
 4. Cycle (3:50)
 5. When What It Is (2:58)
 6. The Fading (3:09)
 7. The Sway (3:22)
 8. Awake (3:12)
 9. Stay All Night (3:04)
 10. Tell Me Something (2:46)
 11. High on the Mountain (3:49)
 12. Any Day Now (3:30)
totale tijdsduur: 38:46
zoeken in:
avatar van heartofsoul
4,0
Ben benieuwd naar dit album. Hoorde een nummer op de maandelijkse gratis Uncut-cd, en dat was behoorlijk raak. Mooie stem. Helaas (nog) niet op Spotify om voor te beluisteren. Interessant artikel over haar in datzelfde Uncut.

avatar van Lura
Al geruime tijd keek ik reikhalzend uit naar Like the River Loves the Sea. Twee jaar terug maakte ze op mij grote indruk met haar eponieme album Joan Shelley. Een eerste klas groeibriljant, vakkundig geproduceerd door Jeff Tweedy, waarop ze akoestisch en elektrisch gespeelde liedjes combineert. Vorig jaar moesten we het doen met het fraaie tussendoortje Rivers and Vessels. Een ep gevuld met covers, waaronder Nick Drake’s Time Has Told Me. Onder de medewerkende zangers bevond zich Bonnie "Prince" Billy, die nu ook weer in twee nummers meezingt. Vaste krachten James Elkington (drums, bas, percussie, gitaren, piano, Wurlitzer, synthesizer en harmonium) en Nathan Salsburg (akoestische en elektrische gitaren) ontbreken uiteraard niet. Opgenomen werd op een niet alledaagse locatie, Reykjavik. Joan koos er bewust voor, ze wilde ervaren hoe het was om op te nemen, in wat ze een “otherworldly landscape” noemt. Veel lijkt me de omgeving het uiteindelijke resultaat niet beïnvloed te hebben. Het zijn weer prachtige, rustige, subtiel ingekleurde liedjes geworden, waar altijd de kers op de taart haar stem is. Sinds enkele jaren behoort Joan tot mijn favoriete zangeressen vanwege haar warme en prachtige timbre. In feite is er maar een zangeres wier stem ik mooier vind en dat is de betreurde Judee Sill. Wie haar vorige albums in de kast heeft staan, zal deze er waarschijnlijk weer aan toe gaan voegen.

avatar van erwinz
4,5
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Joan Shelley - Like The River Loves The Sea - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Joan Shelley - Like The River Loves The Sea
Joan Shelley laat zich inspireren door de Amerikaanse folk uit vervlogen tijden en levert een ingetogen, intiem en bloedstollend mooi album af

Joan Shelley kwam er de afgelopen jaren bekaaid af op deze BLOG, maar inmiddels ben ik flink onder de indruk van haar oeuvre en dan met name van haar laatste album Like The River Loves The Sea. Het is een album met mooie ingetogen folksongs die vooral herinneren aan de hoogtijdagen van de Laurel Canyon folk uit de jaren 60 en 70. Het op IJsland opgenomen album is sober gearrangeerd, waardoor de fluisterzachte stem van Joan Shelley alle aandacht krijgt. Het is een stem die alle aandacht opeist en die makkelijk onder de huid kruipt. Hetzelfde geldt voor de tijdloos klinkende songs van de Amerikaanse singer-songwriter die met haar nieuwe album diepe indruk maakt.

De Amerikaanse singer-songwriter Joan Shelley was in het verleden niet zo happig op het (snel) beschikbaar maken van haar muziek via de streaming media diensten, waardoor haar albums, in ieder geval op deze BLOG, niet de aandacht kregen die ze verdienden.

De singer-songwriter uit Louisville, Kentucky, doet het tegenwoordig anders, want het deze week verschenen Like The River Loves The Sea is direct te vinden op onder andere Spotify, Apple Music en bandcamp, waar ook de rest van het bijzonder fraaie oeuvre van de Amerikaanse singer-songwriter is te vinden.

Like The River Loves The Sea is de opvolger van het ruim twee jaar geleden verschenen titelloze album, waarop Joan Shelley zeer succesvol samenwerkte met Wilco voorman Jeff Tweedy, die het album mede produceerde. Voor haar nieuwe album trok Joan Shelley helemaal naar IJsland, waar de Amerikaanse muzikant James Elkington, in kleine kring bekend van de band The Zincs, tekende voor een belangrijk deel van het instrumentarium en de coproductie, terwijl een beperkt aantal IJslandse muzikanten zorg droeg voor de verdere inkleuring van het album en ook Will Oldham nog een paar noten mee zong.

De meeste muzikanten die hun inspiratie zoeken op IJsland keren terug met een album vol atmosferische en zweverige klanken, maar op het nieuwe album van Joan Shelley is er niet zo gek veel veranderd ten opzichte van de vorige albums van de Amerikaanse singer-songwriter.

Like The River Loves The Sea is, net als zijn voorgangers, geworteld in de Amerikaanse folk uit de jaren 60, waarbij Joan Shelley vooral aansluit bij de vaandeldragers van de Laurel Canyon scene met Joni Mitchell voorop, maar ook invloeden van alternatievere smaakmakers als Linda Perhacs, Karen Dalton en Judee Sill hebben hun weg gevonden in de muziek van de singer-songwriter uit Louisville.

Vergeleken met een groot deel van deze singer-songwriters beschikt Joan Shelley over een bijzonder aangename en makkelijk in het gehoor liggende stem. De vocalen op Like The River Loves The Sea zijn over het algemeen fluisterzacht, maar het zijn ook vocalen vol emotie, wat de songs van Joan Shelley een bijzondere lading geeft.

De mooie heldere en zachte vocalen op het album worden gecombineerd met een op het eerste gehoor ook zeer sobere instrumentatie, maar het door de akoestische gitaar gedomineerde geluid wordt hier en daar subtiel versterkt door strijkers en synthesizers. Zeker wanneer Joan Shelley kiest voor traditioneel aandoende folksongs heeft ze ook wel wat van Gillian Welch, maar het merendeel van de songs zoekt de inspiratie in het California van de jaren 60 en niet in de Appalachen.

Ik heb de meeste releases van Joan Shelley de afgelopen jaren onvoldoende aandacht gegeven, maar inmiddels ben ik behoorlijk in de ban van een intiem en wonderschoon oeuvre en dan vooral van de prachtige stem van Joan Shelley en de bijzondere wijze waarop ze haar songs vertolkt. Binnen dit oeuvre kan Like The River Loves The Sea wat mij betreft met de beste albums mee. Erwin Zijleman

Gast
geplaatst: vandaag om 10:00 uur

geplaatst: vandaag om 10:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.