menu

Karen Peris - A Song Is Way Above the Lawn (2021)

mijn stem
3,56 (9)
9 stemmen

Verenigde Staten
Pop / Folk
Label: Umbrella Day

  1. Superhero (3:05)
  2. To the Library (2:51)
  3. I Would Sing Along (3:26)
  4. George in the Car (2:41)
  5. This Is a Song in Wintertime (2:23)
  6. Map for the Orange Daylight (3:47)
  7. Sister Birds (2:18)
  8. For a Giraffe (2:41)
  9. A Song Is Way Above the Lawn (3:11)
  10. Flowers (2:19)
totale tijdsduur: 28:42
zoeken in:
avatar van deric raven
3,5
Durf te dromen en daarin te geloven, dat is de eenvoudige boodschap die Karen Peris met haar tweede soloplaat A Song Is Way Above the Lawn wil overbrengen. Roep het innerlijke kind in jezelf op, of plaats je naast die jeugdige onschuld waarin alles mogelijk is. Natuurlijk lopen er zachte lieve leeuwen in een bibliotheek rond, die zojuist ontsnapt zijn uit een opengeslagen prentenboek. En zo moet je A Song Is Way Above the Lawn ook beschouwen. Denk hierbij aan die kenmerkende illustraties van Fiep Westendorp bij de Annie M.G. Schmidt verhalen of de beroemde Gouden Boekjes reeks, die de liefdevolle vertellende verzinsels tot leven brengt. Alleen is Karen Peris geen tekenaar, maar de zangeres van de folky indiepop band The Innocence Mission.

De speelse meisjesachtige stem van Karen Peris leent zich perfect voor deze muzikale voordracht. Een jonge geest in een ouder lichaam, want zo mag je haar wel benoemen. The Innocence Mission brengt echter al in 1989 hun gelijknamige debuutalbum uit met songs die zich het beste laten indelen tussen de artistieke poppy kant van Kate Bush, de schelle hoge Cranes uithalen van Alison Shaw en het sprookjesachtige feeëngeluid van Cocteau Twins. Niet vreemd dus dat deze bijzondere zangeres de aandacht van multi-instrumentalist Simon Raymonde trekt, die haar inlijft op zijn Bella Union label.

De uit Lancaster, Pennsylvania, afkomstige Karen Peris wordt niet in het diepe gegooid. Het mede The Innocence Mission bandlid en tevens echtgenoot Don Peris verzorgt de drumpartijen en bespeelt de contrabas, als violisten schuiven de kinderen Drew en Anna aan. Karen Peris begeleidt zichzelf op de overige instrumenten. Een mooie familiare gelegenheidsgezelschap dus, die elkaar door en door kent. De kans is groot dat de songs hun basis hebben als verhaaltjes voor het slapen gaan, die moederlief Karen de kinderen vroeg in de avond tijdens de schooljaren vertelt. Eigenlijk is het thematisch gezien een waardig vervolg op het in 2014 uitgebrachte coveralbum Now the Day Is Over van The Innocence Mission.

Na de in 2012 verschenen intieme eerste soloplaat Violet volgt afgelopen zomer de nieuwe single I Would Sing Along, wat een meer uitbundiger vrolijk geluid laat horen. Een geslaagde introductie voor A Song Is Way Above the Lawn, die deze sfeer gedurende het halve uur perfect weet vast te houden. De boodschap laat zich direct al in het melancholische openingsnummer uitpakken. De pianoklanken verraden de weemoed naar betere tijden. Iedereen verlangt toch naar een Superhero, een beschermengel die als gids je door deze barre donkere periode heen helpt worstelen.

We vluchten weg in een surrealistische wereld om bij het gelukkige kindgevoel te komen. De schoonheid zit verborgen in de kleinste levenssprankelingen. De kleurrijke bloemen die ontwaken door de eerste ochtendgloren. Vroege vogels die besluiten om toch niet het zonnige zuiden op te zoeken, omdat ze het hier ook erg naar de zin hebben. Dat soort dingen. Het grote nadeel is echter dat Karen Peris verbaal net te vaak dat naïeve randje optimisme opzoekt, waardoor het te gemaakt overkomt. Als ze er juist die verontrustende moederskant op los laat, wint ze in overtuigende zeggingskracht. Misschien is ze te voorzichtig met haar naasten als muzikale begeleiders.

Karen Peris - A Song Is Way Above the Lawn | Pop | Written in Music - writteninmusic.com

avatar van erwinz
4,0
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Karen Peris - A Song Is Way Above The Lawn - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Karen Peris - A Song Is Way Above The Lawn
Karen Peris (The Innocence Mission) heeft een soloalbum gemaakt dat bedoeld is voor kinderen, maar het is ook een wonderschone soundtrack voor de donkere herfstdagen die komen gaan

Muzikanten die albums voor kinderen maken, ik heb er altijd wat moeite mee en er zijn maar weinig albums die me echt zijn bijgebleven. Ook A Song Is Way Above The Lawn schijnt bedoeld te zijn voor kinderen, maar ik kan er als volwassene ook uitstekend mee uit de voeten. A Song Is Way Above The Lawn is een redelijk sober, maar ook prachtig ingekleurd album, dat soms bijna klassiek aan doet, maar ook niet heel ver is verwijderd van de muziek van The Innocence Mission, het duo dat Karen Peris vormt met echtgenoot Don. De klanken zijn prachtig, maar als je vatbaar bent voor de bijzondere stem van Karen Peris, is die misschien nog wel mooier. Een fraaie soundtrack voor donkere dagen.

A Song Is Way Above The Lawn is het tweede soloalbum van de Amerikaanse muzikante Karen Peris, die we natuurlijk vooral kennen van het duo The Innocence Mission, dat ze samen met haar echtgenoot Don Peris vormt en dat in 1989 debuteerde. Violet, het negen jaar geleden verschenen solodebuut van Keren Peris was mooi en eigenzinnig, maar duurde slechts 20 minuten. Ook dit keer heeft de Amerikaanse muzikante niet heel veel muziek opgenomen, want de teller stopt dit keer bij tien songs en nog geen 29 minuten.

A Song Is Way Above The Lawn is uitgebracht als soloalbum van Karen Peris, maar ze maakte het album met echtgenoot Don, waardoor je je in eerste instantie afvraagt waarom het geen album van The Innocence Mission is geworden. Karen Peris heeft A Song Is Way Above The Lawn gemaakt als een soort muzikaal prentenboek voor kinderen en bespeelt op het album een heel arsenaal aan instrumenten.

De bijdrage van echtgenoot Don is vergeleken met de albums van The Innocence Mission redelijk beperkt. Hij tekent op het album voor staande bas en drums en trekt twee keer de gitaar uit de kast, terwijl Drew en Anna Peris, de kinderen van het tweetal, drie tracks opluisteren met hun violen. Karen Peris tekent daarentegen voor piano, akoestische en elektrische gitaren, accordeon, melodica, pomporgel en bas.

De Amerikaanse muzikante schreef bovendien alle songs en neemt uiteraard de vocalen voor haar rekening. Het zijn vocalen waaraan een ieder die niet bekend is met het werk van The Innocence Mission even zal moeten wennen, maar als je eenmaal gewend bent aan de bijzondere stem van Karen Peris is het een stem die makkelijk betovert.

A Song Is Way Above The Lawn is misschien gemaakt als een album voor kinderen, maar ik hoor het er niet aan af. Het is een album met een bijzonder stemmige en soms klassiek aandoende instrumentatie, die fraai kleurt bij de unieke stem van Karen Peris. Het is bovendien een album met een donkere en wat melancholische sfeer, wat het album in mijn optiek geschikter maakt voor het inkleuren van een troosteloze herfstdag dan voor het in slaap zingen van kinderen.

Ondanks het feit dat Karen Peris de touwtjes stevig in handen heeft op A Song Is Way Above The Lawn, had het album wat mij betreft ook best onder de naam The Innocence Mission mogen worden uitgebracht. A Song Is Way Above The Lawn is hooguit wat soberder ingekleurd dan de muziek van de band die ze met haar man vormt, maar ook de muziek van The Innocence Mission is over het algemeen niet heel uitbundig en zit met grote regelmaat dicht tegen de muziek op A Song Is Way Above The Lawn aan.

Het grote voordeel van A Song Is Way Above The Lawn is dat we nu in een jaar tijd twee keer worden verrast door een album van de familie Peris en dat het albums zijn die toch wel wat van elkaar verschillen, al is het vaak subtiel. Of het album geschikt is voor kleine kinderen durf ik niet te zeggen, maar zelf ben ik erg blij met een album dat misschien wel de mooiste soundtrack van de herfst is die dit jaar is verschenen.

Ben je niet bekend met het werk van The Innocence Mission? Laat je dan betoveren door de fraaie klanken op het album en wen nog even aan de zang. Fans van The Innocence Mission kunnen dit album daarentegen onmiddellijk koesteren. Erwin Zijleman

Gast
geplaatst: vandaag om 07:23 uur

geplaatst: vandaag om 07:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.