menu

Genres / Rock / De metal top 100 van...

zoeken in:
avatar van Cryotank
geplaatst:
Een energiek begin van deze top 80 waarin ik meteen al een rode draad bespeur. Een kaasfondue in muziekvorm en dat is op zijn tijd best lekker.

80-76
Xandria - Sacrificium: Bombastisch en verhalend nummer dat prima weg luistert.
Kamelot - Karma: Wat gladjes. Niet onaardig.
Therion - The Perennial Sophia: Instrumentaal goed; qua zang pakt het me wat minder.
Cradle of Filth - Nymphetamine Fix: Lekker over-de-top gothic met een gastzangeres die ik (zoals je hebt gemerkt) zeer waardeer. Deze 'light'-versie van CoF bevalt me goed.
Thy Majestie - Through Heat and Fire: Ik weet niet wat ik van de auto-tune moet denken. Maar toch wel een verrassend en onvoorspelbaar nummer.

avatar van jasper1991
geplaatst:
Die rode draad klopt wellicht wel redelijk, maar er komt nog van alles voorbij

75. Slayer - Angel of Death (1986)

Obscure Amerikaanse thrashmetalband met een nooit officieel uitgebracht nummertje... Nee, belangrijk nummer uit het legendarische 1986 dat op het eerste gezicht een headbangbeukertje lijkt, maar toch een intrigerende tekst heeft over die horrorarts Jozef Mengele. Interessante vertraging ook. Topriffs, techniek en intensiteit: Angel of Death heeft het allemaal.

74. Theatre of Tragedy - Venus (1998)

Een van mijn favoriete doomgothnummers. Voorganger koos voor het vrijwel net zo fraaie Cassandra op hetzelfde prachtige album Aegis, dus dan kies ik wel voor deze. Wat je het refrein zou kunnen noemen, is toch een prachtige melodie die knap wordt geproduceerd door dienstdoende zangeres Liv Kristine. Sfeer, kracht en sereniteit, Cryotank had het hierboven allemaal al heel fraai beschreven.

73. Pain of Salvation - Rope Ends (2002)

Een van de bekendste Zweedse progmetalbands met een heerlijk nummer vol ritmisch interessante variatie en breaks dat fraai opbouwt. Gildenlöw weet het ook allemaal met zijn typische drama en bereik. mooi te brengen.

72. Royal Hunt - Exit Wound (2008)

Lekkere epische, vet geproduceerde powerrock uit Denemarken met subtiele klassieke invloeden én geweldige zang van Mark Boals (niet de laatste keer dat we hem zullen tegenkomen in mijn lijst). Leerde ik kennen via MusicMeter: Het Metalalbum van de Week. Paradox II: Collision Course moest even rijpen, maar ben ik uiteindelijk een mooi album gaan vinden.

71. Accept - Princess of the Dawn (1982)

De schitterende en wellicht enigszins verrassende apotheose op het legendarische Restless and Wild van een van de grootste Duitse metalbands. Wat minder rechttoe rechtaan heavy zoals de rest van het album, maar juist subtieler, sfeervoller, epischer, en wat een culminatie ook. Zó eindig je een album.

avatar van jasper1991
geplaatst:
70. Masterplan - Soulburn (2003)

In 2003 startten de oude Helloweeners Kusch en Grapow een fris nieuw powermetalproject waar ze de krachtig zingende Noor Jorn Lande voor opriepen in plaats van een meer voor het genre typische koorknaap-achtige zanger. Het bleek wat mij betreft een mooie combinatie. Op het nog altijd voor mij niet overtroffen debuut staan catchy nummers die toch een interessant randje kregen door Lande, maar ook deze wat meer epische track met spannende pianoklanken aan het begin, mooi ingepaste orkestrale invloeden en Lande die de coupletten met veel gevoel zingt en het refrein met gedoseerde power en gepast drama.

69. Metallica - Welcome Home (Sanitarium) (1986)

Voor de tweede keer gaan we langs het legendarische 1986 en naar een grote naam van Amerikaanse bodem. Over het album Master of Puppets kun je niet uitgepraat raken, de een zweert bij de titelsong, de ander verkiest het energieke Battery of Damage, maar ik ga voor de fraaie powerballad Sanitarium. Het bevat veel gevoel, melancholie en gaat natuurlijk over in de climax met krachtige riffs om weer net zo natuurlijk terug te keren naar de effectieve tokkelslagen. Altijd weer meeslepend.

68. Novembers Doom - Drown the Inland Mere (2007)

Binnen ieder subgenre is er wel wat moois, en hoewel uit de bandnaam wel duidelijk is om welk subgenre het gaat, wordt het weliswaar in een stevig deathsausje gegoten en in dit specifieke geval voorzien van wat effectieve catchyheid. Zit van begin tot eind leuk in elkaar met een lekkere riff, spanning en een effectieve wending met cleane vocalen. Vormt een leuke uitschieter voor deze band waar ik verder op zich niet veel mee heb.

67. Agent Steel - Bleed for the Godz (1985)

En we gaan weer 22 jaar terug in de tijd, naar de tijd van de speedmetal. En als het om dit subgenre gaat, zweer ik bij Agent Steel, vanwege de maniakale doch enerverende vocalen van Cyriis over de lekkere energiebeukers heen die de band weet te schrijven. Skeptics Apocalypse staat vol met tracks die aan deze keurmerken voldoen, waarvan ik deze al met al de lekkerste vind en net verkies boven de iconische meezinger Agents of Steel.

66. Hollenthon - Conspirator (2001)

With Vilest of Worms to Dwell is ook zo'n album dat ik via MusicMeter heb leren kennen (Metalalbum van de Week) en is afkomstig van de band Hollenthon, een Zwiterse band die deathmetal op vrij prominente wijze van klassieke invloeden voorziet. Het album vindt zijn ruim zeven minuten lange apotheose met deze Conspirator, die spannend met orgelwerk begint en natuurlijk opbouwt gelardeerd met Victoriaanse horror en uiteindelijk met de bombast in combinatie met het fraaie orgelwerk culmineert.

geplaatst:
Check deze band Nederlandstalige metal
Voordat je verdergaat naar YouTube

avatar van jasper1991
geplaatst:
Rik de Ruijter schreef:
Check deze band Nederlandstalige metal
Voordat je verdergaat naar YouTube
Hoi Rik, is dit toevallig het topic dat je zoekt? Wie schrijft/maakt zelf muziek of bespeelt een instrument?

avatar van Cryotank
geplaatst:
Het loopt storm met reacties zie ik

75-71
Slayer - Angel of Death: Niet voor niets klassieker. De opening is al erg fijn en dan moeten de mooiste riffs nog komen.
Theatre of Tragedy - Venus: Prachtig nummer van een prachtig album met een perfecte wisselwerking tussen de zanger en zangers.
Pain of Salvation - Rope Ends: Leuke, originele solo.
Royal Hunt - Exit Wound: Knap gespeeld, maar iets te symfonisch voor mijn smaak.
Accept - Princess of the Dawn: Dit nummer kwam al eens langs en beviel met toen ook uitstekend. Stuwend en subtiel.

avatar van jasper1991
geplaatst:
Tja, het loopt nog niet echt storm inderdaad, maar de nummers blijven staan en hopelijk komen er nog wat inhaalslagen van enkele users. Ik blijf het in ieder geval rustig aan doen met de publicaties.

65. Hypocrisy - Born Dead... Buried Alive (2004)

Zweedse deathmetal, volgens de melodieuze Zweedse 'Gotenburg'-school ook. Hypocrisy is binnen dat wereldje niet de grootste naam, maar biedt met deze track toch topkwaliteit. Een duister, onheilspellend begin gaat gaat abrupt over in een meesterlijke versnelling. Geeft een vliegende start aan het fraaie album The Arrival.

64. Manowar - Metal Warriors (1992)

Met een beetje metalverheerlijking is af en toe niets mis, vind ik, en voor dit soort boodschappen zijn deze Amerikaanse ongelikte beren altijd wel te porren. Intuïtief zullen veel mensen misschien aan Kings of Metal denken, maar ik vind deze toch altijd wel heel lekker met het heerlijke door Eric Adams gezongen refrein. Vol energie. Even lekker meezingen na het dertig minuten lange gevecht tussen Hector en Achilles.

63. Drudkh - Sunwheel (2004)

Sfeervole paganblack uit Oekraïne met mistige bossen en een heerlijke repeterende riff en aangename folky melodieën. Het hele album The Autumn Aurora zit eigenlijk vol met dit soort sfeervolle herfstachtige tracks. In Sunwheel specifiek breekt het zonnetje voor mijn gevoel wel af en toe door tussen de mist.

62. Barock Project - Fool's Epilogue (2012)

Barock beschrijft de muziek die deze Italianen maken perfect. Klassiek en rock dus, die samen een soort progrock of progmetal vormen, en vooral in Fool's Overture komt de combinatie fraai tot wasdom. Bijna een soort klassiek stuk op rockmuziek, maar het heeft toch ook wel popelementen. Prachtige, klassieke melodieën die niet altijd even makkelijk te brengen zijn, maar de zanger van dienst Luca Pancaldi slaagt erin. Al met al een behoorlijk ambitieus nummer vol bombast en drama. Zoals alleen Italianen dat kunnen, is wat je jezelf dan wijsmaakt.

61. Thunderstone - Weight of the World (2005)

Thunderstone is een van de vele powermetalbands uit Finland. Later ging de stijl van Thunderstone wat meer naar heavy/prog, maar hier nog duidelijk snelle, catchy en epische metal, maar wel met de ietwat rauwe zang van de geweldige Pasi Rantanen als prettig tegenwicht. Het nummer bouwt meeslepend op en heeft een machtig refrein. Fraaie apotheose op het prettige album Tools of Destruction, maar check zeker ook eens de andere platen van deze Finnen.

avatar van ASman
geplaatst:
Ik volg de lijst nog steeds hoor
Ben alleen met een hoop dingen bezig, vandaar dat er slechts sporadisch een reactie van mij komt opduiken.

Er zit momenteel natuurlijk herkenbaar spul tussen, maar aangezien ik geen volkomen connoisseur ben van symfonische en/of meer melodieuze Europees-aandoende power metal toch ook wat zaken waar ik minder bekend mee ben.
Thunderstone, Barock Project en Thy Majestie kende ik bijvoorbeeld nog niet echt. Niet echt een stijl waar ik veel naar op zoek ga (ik houd het op dat vlak bij de gevestigde waarden, zoals het hier ook al voorbijgekomen Kamelot), maar het is wel leuk uitgevoerd.

avatar van Johnny Marr
geplaatst:
Drudkh

avatar van Cryotank
geplaatst:
70-66
Masterplan - Soulburn: Uitstekend nummer van een band die ik alleen van naam kende. De zang is prima. Alleen de toetsen vind ik wat gedateerd overkomen.
Metallica - Sanitarium: Een van de betere nummers van de heren. Verschillende emoties, van melancholisch tot boos, komen langs. Er is eigenlijk geen enkel verbeterpunt te ontdekken in deze track. Het einde is zelfs nog mooier dan het begin.
Novembers Doom - Drown the Inland Mere: The Novella Reservoir is sowieso een heel fijn album. Ik koos The Voice of Failure maar het iets stevigere Drown the Inland Mere doet er niet of nauwlijks voor onder.
Agent Steel - Bleed for the Godz: Fantastisch nummer met een enorme energie.
Hollenthon - Conspirator: Leuke ontdekking dit! Heel origineel. Interessante mix van stijlen.

avatar van The_CrY
geplaatst:
Ook ik ga proberen weer meer reacties te geven. Topic uit het oog verloren door vele nevenactiviteiten enzo, maar ik besef me dat het lullig is voor de latere lijstjes dat ze minder goed gevolgd worden dan de eerste paar. En dat terwijl Cryotank en Jasper1991 eigenlijk veel meer in mijn straatje zitten dan die daarvoor.

In ieder geval een mooie lijst van Cryotank geweest met een toffe nummer 1! Heerlijk om namen als Deathstars, The Kovenant en Falkenbach ertussen te zien staan, en ook Front Line Assembly was een fijne verrassing. De achterstand is wat te groot om alles met terugwerkende kracht te gaan luisteren, maar een groot deel van de nummers zijn al wel bekend hier. Ook leuk dat Alien Nation erin stond natuurlijk

De lijst van Jasper ga ik de komende dagen aan beginnen.

avatar van jasper1991
geplaatst:
Dank voor de reacties! Oké, dit wordt best een cheesy setje.

60. Turisas - Cursed Be Iron (2007)

Turisas is een Fins folky metal bandje, beetje in de richting van vikingmetal. Hun muziek klinkt toegankelijk en gelikt, maar ze weten toch wel catchy en pakkende nummers te schrijven. Zo ook deze Cursed Be Iron, dat wat strijdlustig aandoet en ook wel iets episch, zeemansachtig heeft.

59. W.A.S.P. - Chainsaw Charlie (1992) (1992)

The Crimson Idol is een fraai conceptalbum zoals ik ze graag mag. Vol pakkende nummers en energie in een meeslepend geheel. Het verhaal over de opkomst en ondergang van Jonathan Steel als gitarist vind ik op zichzelf niet zo boeiend, maar het is natuurlijk muziek met een verhaal, niet andersom. Chainsaw Charlie is een nummer dat natuurlijk opbouwt, een catchy hook heeft, spanning en een interessante wending wanneer Charlie wordt geïntroduceerd.

58. Stormlord - Emet (2008)

Italiaanse symfonische deathmetal. Het album Mare Nostrum heeft een aantal boeiende nummers waaronder deze Emet, die toch mooie melodieën te bieden heeft via goed ingepaste orkestratie over de melodieuze deathmetal heen. Een beetje goed en creatief uitgevoerd vind ik de combinatie van intense metal en filmische orkestmuziek onweerstaanbaar.

57. At Vance - Tell Me (2005)

Lekkere Duitse powermetal met de krachtige zang van de Zweed Mats Levén Hij is een van de vele zangers die de band gekend heeft, maar duidelijk mijn favoriet. Je zou hem ook van heel andere acts zoals Therion of Krux kunnen kennen. Hij geeft toch wat pit aan het verder catchy metalnummer op hoog tempo met vet refrein en een effectieve basisriff. Door een ringetje te halen al met al.

56. Týr - Hold the Heathen Hammer High

Ook in de Faeröer-eilanden maken ze metal, en deze jongens van Týr doen dat al jaren niet onverdienstelijk. Je zou het in de pagan/viking-hoek kunnen plaatsen. Sommige nummers zijn in hun eigen taal, maar van dit nummer kunnen we alles verstaan, waaronder de allitererende titel. Het is van begin tot eind een heerlijke energieboost met een hymneachtig refrein.

avatar van Cryotank
geplaatst:
65-61
Hypocrisy - Born Dead Buried Alive: Vrij goed nummer dat niet meteen blijft hangen maar wel een fijne sfeer heeft.
Manowar - Metal Warriors: Lekker fout en stiekem best goed.
Drudkh - Sunwheel: Interessant en sfeervol nummer met ijzige zang en een wat merkwaardige drumpartij.
Barock Project - Fool's Epilogue: Enige wansmaak is mij niet vreemd, maar dit is me een stapje te ver Voor een keertje was het leuk om eens te horen.
Thunderstone - Weight of the World: Krachtig nummer met een goede zanger. De gitaarsolo vind ik erg sterk.

avatar van ASman
W.A.S.P. op de top van hun kunnen is fantastisch.
De rest is minder mijn ding; maar Tyr staat wel op de lijst van bands waarvan ik de discografie nog eens aan een nieuwe luisterbeurt moet onderwerpen.

avatar van jasper1991
55. Hammerfall - On the Edge of Honour (2002)

De bekendste powermetalband van Zweden met hun beste nummer. Hammerfall begon ooit met het legendarische debuut Glory to the Brave en ging in de jaren '00 door met degelijke metalalbums schrijven. Nooit heel spannend of experimenteel, maar over het algemeen wel lekker en degelijk. Dit nummer is de beste exponent in die periode dankzij het intense tempo, de overtuigende energie, de karakteristiek hoge doch krachtige zang van Cans en de perfect ingepaste koren in het refrein.

54. Dimmu Borgir - Spellbound (By the Devil) (1997) (1997)

Dimmu Borgir is de band waarvan iedereen zegt dat iedereen zegt dat het geen ware blackmetal is, maar dat ze het zelf wel gaaf vinden. De beleving is bij Darkthrone, Burzum en Emperor natuurlijk anders, maar de Noren hebben toch een unieke stijl met hun rijke symfonische omlijsting van hun flitsende blackmetal. Het doorbraakalbum Enthrone Darkness Triumphant gaat vliegend van start met Mourning Palace. deze Spellbound en In Death's Embrace, waarvan ik de tweede toch het gaafst vind door de atypische opbouw en vele hooks.

53. Edenbridge - Shine (2004)

Edenbridge is een vermakelijke band uit de symfonische female-fronted hoek, vooral door de prettige zang van Sabine Edelsbacher. Buiten de vele degelijke-maar-niet-bijzondere nummers (en albums) die de band heeft geleverd, is er toch een dat er bovenuit steekt, en dat is dit epische openingsstuk van het gelijknamige album dat ik ook in het geheel het beste van de Oostenrijkse band vind. Het bouwt heel meeslepend op, kent een machtig refrein en een boeiende versnelling tegen het einde.

52. Secret Sphere - Set Me Free (2005)

Secret Sphere is weer zo'n powermetalgroep, uit Italië, en schreef wat mij betreft in 2005 met Heart & Anger hun beste album, waarop deze Set Me Free weer het hoogtepunt is. De stijl van de Italianen kent wel wat verrassing, effectief gebruik van synthesizers en ze voorzien hun powermetal af en toe met aangenaam pittige riffs. Die zitten er ook in dit nummer, dat daarnaast mooi ontwikkelt met de overgang van het pre-refrein naar het refrein. Wellicht op het eerste gehoor chaotisch en veel, maar alles in het nummer blijkt een functie te hebben.

51. Falkenbach - Heathen Foray (2005)

Dit Duitse eenmans-paganmetalproject met dit specifieke nummer kwam al eens voorbij, en ik plaats hem hier nu ook omdat deze ook in mijn toplijst thuishoort. Ik heb zelf nooit de associatie met vikingen gehad i.t.t. Cryotank, maar het nummer brengt je wel naar een andere tijd en op een heel andere plaats met uitgestrekte woeste landschappen waar het regent en dondert. De repetitieve zangmelodie werkt intens, de break met het fluitje sfeerverhogend en het stoere hoe-hah gaat ook prachtig in het geheel op.

avatar van The_CrY
80. Xandria - Sacrificium (2014)
Lekkere frisse start met deze epic van Xandria. Dit album hoor ik ook erg graag. Dianne van Giersbergen droeg enorm bij aan het Nightwish gehalte van de latere Xandria-platen, maar dat vond ik niet negatief. Tof om deze opener hier in de lijst te zien staan. Blijft een prachtige, bombastische epic van een goeie band.

79. Kamelot - Karma (2001)
Met Kamelot heb ik nooit een hele goede band gehad, in tegenstelling tot vele andere power metal bands waar je me aan geholpen hebt. Dit nummer is wel erg mooi. Inderdaad vrij glad, maar dat hoort bij deze band. Wel enorm pakkend, en Roy Khan laat hier zien waarom hij zo'n gevierde zanger is.

78. Therion - The Perennial Sophia (2007)
Deze band heb ik eigenlijk nooit echt geluisterd. Geen idee, want dit is wel het soort theatrale metal dat ik graag verorber. De afwisseling tussen de chant van de lage mannenstem en de vrouwenstem zorgt voor een sterke hook. Misschien dat ik deze plaat eens ga opzoeken binnenkort.

77. Cradle Of Filth - Nymphetamine Fix (2004)
Oeh, ja, deze heb ik al lang niet meer gehoord. CoF moet ik nog altijd beter luisteren, maar deze track was een van de eerste metalnummers waar mijn puberale hart van smolt. Leuk om deze in je lijst tegen te komen. De gastbijdrage van Liv Kristine maakt het nummer echter; de zang van Dani Filth blijft een gevalletje love it or hate it. Bij mij verschilt dat per nummer en hier gaat het prima.

76. Thy Majestie - Through Heat and Fire (2004)
Deze kende ik ook nog niet. De aparte intro deed me wat fronzen, maar eenmaal op gang is het wel een lekkere powermetal stamper. De autotune in her refrein is inderdaad een gewaagde keuze, en ik ben er nog niet over uit of ik het een goede keuze vind of niet. De melodie zelf is echter wel gewoon pakkend. Tof nummer.

avatar van Johnny Marr
Misschien wel interessant voor Devoo, dit topic?

avatar van Devoo
Johnny Marr schreef:
Misschien wel interessant voor Devoo, dit topic?


Thanks voor de tag!

Gast
geplaatst: vandaag om 01:19 uur

geplaatst: vandaag om 01:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.