menu

Hier kun je zien welke berichten BrotherJohn als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Pantha du Prince - Conference of Trees (2020)

4,5
Ben de enige die deze op 4,5* heeft staan. Het is een album waarvoor ik altijd wel in de stemming ben en wat mij betreft staat er geen enkel zwak nummer tussen, in de loop van de tijd heb ik hier steeds andere favorieten aangevinkt. Dit heeft tijdens het thuiswerken al heel wat uurtjes opgestaan, er zal altijd een nostalgisch 'nieuwe normaal' voorjaarsgevoel aan blijven kleven. De eerste helft is wat meer minimalistisch en de tweede helft wat melodieuzer. Bij de beatloze doch majestueuze afsluiter komen beide mooi samen, een track die associaties oproept met Fireside van Yo La Tengo. Dit soort tijdloze, organische 'elektronische' muziek die zichzelf niet teveel opdringt maar toch met veel diepgang en detail in elkaar zit, kan mij goed bekoren.

Plaid - Tekkon Kinkreet (2006)

4,5
Veruit het meest consistente album van Plaid dat ik heb gehoord. Van begin tot eind sterk, sfeervol en betoverend. Opvallend dat ze de inspiratie en overtuiging voor een perfect album opeens wel hebben als ze thematisch aan de slag gaan voor een score. 4,5*

Porcupine Tree - The Incident (2009)

4,0
In mijn last.fm overall-lijst staat Porcupine Tree al tijden fier bovenaan. Vooral Stupid Dream, Deadwing en Fear of a Blank Planet zijn hier debet aan geweest. Na The Incident wel eens gehoord te hebben, was ik toch benieuwder naar het oudere werk dat ik nog moest luisteren. Voor 8 euro bij de Plato toch The Incident maar eens meegenomen. Sinds twee weken zit hij in de cd-speler van mijn auto.

De openingstrack is saai en voor mij helemaal overbodig. Laat spanningsopbouw maar aan post-rockers zoals Explosions in the Sky over! De tiende track doet de openingstrack nog eens over, dat voelt een beetje als geforceerd 'thema aanbrengen' in het album.

Nummer twee, "The Blind House" is echter zeer sterk, de coupletten betoverend, de refreinen omverblazend. Zeer subtiel en verslavend nummer, PT op zijn best, ook al horen we misschien geen grote vernieuwingen. Het geluid van het slaggitaarwerk in het refrein doet me sterk aan de Joe Satriani van tien jaar terug denken.

Het drieluik Great Expectations - Kneel and Disconnect - Drawing the Line is ook helemaal aan bij besteed. De tweede helft van Great Expectations is zoals ik PT graag hoor! Een beetje op zijn Stupid Dream's: op avontuur, atmosferisch, gitaarwerk niet te dominant. Het nederige Kneel and Disconnect wekt als introspectieve spanningsopbouwer beter dan de openingstrack, en ik heb mezelf er bij Drawing the Line regelmatig op betrapt in een soort merkwaardige hypnose te raken. Ook dat is uitstekend.

The Incident dan: het was even wennen aan de mix van een 'ambient' drumcomputer, een fluisterende stem en wat vage elektronische geluiden. Aan jullie die vernieuwing verwachtten: vond je dat hierin dan niet?. Uitstekend overigens hoe er langzaam pit in het nummer wordt gebracht, lekkere track!

Daarna gaat het voor mij 'mis', tja, ook ik ben dan zo'n kritische luisteraar. "Your Unpleasant Family" is gewoon een niemendalletje, en de 'intermezzo' daaropvolgend een slap aftreksel van Sigur Ros.

Time Flies heeft hier de meeste stemmen. Het maakt me eigenlijk helemaal niet uit dat het referenties oproept aan nummers van Pink Floyd. Het maakt me wel uit dat de tekst van zo'n groots nummer vrij slap is, open deuren, inspiratieloos. Het nummer heeft instrumentaal gezien zeker zijn sterke momenten, maar de solo die plaatsvindt van zo'n 6 tot 8 minuten zegt me erg weinig, het gaat nergens naar toe!

Daarna zakt het album wat mij betreft in elkaar.en moet het het echt van losse stukjes hier en daar hebben. De drummer (die het hele album uitstekend doet!) blijft wel lekker creatief, maar wat betreft songwriting zit er weinig rek in, ik vind het best wel pover dat tweede deel.

Gemengde gevoelens dus. Sterke nummers, maar als geheel kent het album teveel opvullers en momenten waar het nergens heen gaat... Een E.P. van de eerste zes tracks (met evt. Time Flies er nog bij als het past) had ik met 4,5* beloond. Nu laat ik het bij 3,75*