menu

Hier kun je zien welke berichten BrotherJohn als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Yasume - Where We're from the Birds Sing a Pretty Song (2003)

4,0
Warme synths, lo-fi glitch, bescheiden bassen en ritmesecties. Het zijn vooral de synths die het album maken en in het geheugen gegrift blijven. De slottrack is nog altijd de mooiste. Ik stond op 4,5*. Mijn stem nu wel verlaagd, dat komt door de tand des tijds...

Yo La Tengo - Summer Sun (2003)

4,0
Ingetogen, broeierig, knus, atmosferisch, harmonieus, melancholisch, intiem en vooral erg mooi. Een zwoele, sfeervolle, zelfbeheerste Yo La Tengo als deze kan ik erg waarderen. Het is een bijzonder onderhoudend album dat nergens echt uit de bocht vliegt maar ook nergens verveelt. De speelduur had misschien nét iets korter gekund. Nummers die net iets boven de rest uitsteken zijn wat mij betreft Today is the Day en Don't Have to Be So Sad en Take Care. Ook na al die jaren nog steeds een prachtig album. Eigenlijk best wel een tijdloos (en onderschat?) album gebleken.

Yo La Tengo - The Sounds of the Sounds of Science (2002)

4,0
Het eerste bericht bij een van de beste albums van een van de meest veelzijdige Amerikaanse bands van de afgelopen decennia.

Veel reguliere albums van Yo La Tengo bevatten een combinatie van lieve pakkende gitaarpopsongs, en meer uitgesponnen tracks met veel noise, en tracks met alles wat daar tussenin zit. Dit album is dan toch heel anders van samenstelling.

We luisteren hier naar een uiterst geraffineerd album met uitsluitend uitgesponnen instrumentale tracks, die een ambient karakter hebben. Yo La Tengo noise-liefhebbers komen hier misschien niet full-time aan hun trekken, maar met name bij de tweede helft van het album is er genoeg noise te horen, al is het niet op de stevige manier die we gewend zijn als op bv. Painful. Liefhebbers van sferische experimentele rock komen wel ruim aan hun trekken. Het album ademt de sfeer uit van het onderwater leven van een oceaan, met een grote diversiteit aan kleurrijke verhalen en klanken, waarbij je het gevoel hebt dat tijd en bestemming geen rol spelen. Een heuse trip dus. Doet me bij vlagen denken aan Tortoise ten tijde van Djed en TNT. Prachtig! De tracktitels verklappen de rest...

Yppah - Eighty One (2012)

4,5
Mooi album van Joe Corrales Jr.die niet "Happy" maar "Yppah" als artiestennaam gekozen heeft. Op het album prachtige bijdragen van Anomie Belle. Muziek is lastig te categoriseren, het hangt ergens tussen electronic (triphop, IDM, downtempo) en (instrumentale) rock in. Hun live optreden bij KEXP (youtube) waar via vier nummer van dit album de rock-kant van Yppah wat meer tot uiting komt (met Yppah zelf op bas), vind ik echt een genot om naar te luisteren en kijken.

Yppah - Sunset in the Deep End (2020)

4,0
Na een kleine pauze van vijf jaar na Tiny Pause (2015), is Joe Corrales weer terug. Het DNA van Yppah is onveranderd. De muziek bestaat (nog steeds) uit filmische, dromerige, instrumentale trip-hop nummers waarin subtiel talrijke instrumenten en elektronische invloeden zijn verwerkt. Het album is over de gehele breedte sterk en luistert wat beter uitgebalanceerd weg dan zijn voorgangers; favorieten aanvinken is dan ook lastig. De muziek zelf is denk ik niet heel vernieuwend, maar het album weet me wel in dezelfde sferen te brengen als bijv. een Emancipator - Soon It Will Be Cold Enough ook kan. De stuwende maar nooit opdringerige bas (bespeeld door Yppah zelf) is daar ook debet aan. Het is allemaal niet super speciaal maar wel maximaal genietbaar.

Yuji Nomi - Neko No Ongaeshi (2002)

Alternatieve titel: The Cat Returns

4,0
Van alle anime films uit de Ghibli-studio is dit wat mij betreft een van de opvallendste scores... lekker actief en feel-good maar nergens te kinderachtig. Vooral het eerste deel (de kortere nummers) zijn sterk en beklijven. Zo snel als de film op gang komt, zo snel zit je ook in deze score. Een aanloop van 31 seconden is genoeg voor veel mooie tracks. Met Have You Waken Up, Haru? wordt meteen de juiste toon ingezet. Melodieus en opgewekt. Het album is verder speels, avontuurlijk, soms lekker mysterieus zoals wanneer King Cat in beeld komt. Ooit eerder een hoopvollere track gehoord dan Welcome to the Cat Office?