menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Killeraapje. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Lord of the Lost - Swan Songs II (2017) 4,0

24 september 2020, 02:04 uur

Recent is het geweldige Lord of the Lost - Swan Songs III (2020) verschenen en vond ik het hoog tijd om de voorgaande orkestrale delen er nog eens bij te pakken. Het reguliere werk van Lord of the Lost hoor ik erg graag maar met de orkestrale Swan Songs platen had ik in het verleden meer moeite.

Om die reden heb ik lang gewacht met de aanschaf van dit tweede deel. De eerste single Lighthouse hielp daar ook niet bij. Het nummer klonk erg theatraal en slaagde er niet in om de sterke elementen van Lord of the Lost naar voren te brengen. Uiteindelijk kon ik het niet laten en heb het album alsnog aangeschaft en het moet gezegd, daar heb ik zeker geen spijt van.

Voornaamste pluspunt is dat deze keer de nummers zijn geschreven met het oog op orkestrale begeleiding in plaats van dat de band bestaande nummers opnieuw heeft gearrangeerd. De nieuwe aanpak zorgt voor een uniek karakter en maakt dat je niet voortdurend loopt te vergelijken met de originele versies.

De kracht van Swan Songs 2 zit hem in de soberheid. De diepe zang van bandleider Chris Harms staat nadrukkelijk op de voorgrond en krijgt alle ruimte om te excelleren. Vooral in de smaakvol bewerkte nummers zoals My Better Me, Ribcages, het machtige From the Brink of the Other World, met mooie vioolpartij, is de band en het orkest op zijn best.

Het absolute hoogtepunt vind ik echter het serene slotnummer Fall Asleep. Hiermee valt alles op zijn plek en bewijst Lord of the Lost dat ze heel goed in staat zijn om prachtige nummers samen met een orkest uit te voeren. Het gegroeide zelfvertrouwen tussen band en orkest is duidelijk voelbaar. Daarbij zal het ook hebben geholpen dat zanger Chris Harms een ervaren cellist is en een grote liefde koestert voor klassieke muziek.

Over de hele linie is dit album echter nog niet zo goed als de geweldige platen die hierna zouden komen maar Lord of the Lost is een ambitieuze band die zich met elke release verbetert en interessanter wordt.

Nadat ik het geweldige Lord of the Lost - Thornstar (2018) helemaal kapot had gedraaid en opnieuw overrompeld werd door Swan Songs 3 begon ik ook deze plaat op waarde te schatten en zal de hele catalogus van de band opnieuw gaan beluisteren.

Swan Songs 2 is zeker de moeite waard en laat een band horen die voortdurend in ontwikkeling is. Het is een aangename release die menig melancholisch Gothic hart sneller zal laten kloppen en het beste tot zijn recht zal komen tijdens regenachtige herfstdagen.

» details   » naar bericht  » reageer  

.com/kill - .com/kill (2013) 4,5

20 september 2020, 01:31 uur

.com/kill is een project van Adrian Hates en Gaun:A beide vooral bekend als de zanger en gitarist van Dark Wave band Diary of Dreams uit Düsseldorf.

Het .com gedeelte van de bandnaam verwijst naar de toenemende macht van het internet en de netwerkmaatschappij. Elk individu kan zijn mening op het internet verkondigen en als absolute waarheid verkopen. Populisme en luiheid worden in de hand gewerkt. Het Kill gedeelte van de bandnaam verwijst naar hersendood worden door (en afhankelijk zijn) van het internet.

Waar Diary of Dreams vooral een introverte en melancholische band is, die inzet op sfeer, is bij .com/kill een extravert karakter voelbaar en wordt er gekozen voor een agressiever en vooral mechanisch geluid. In plaats van zielenpijn is er meer ruimte voor een punkattitude en politieke boodschap. Dit gevoel wordt nog eens extra gevoed omdat Gaun A hier vaker de zang voor zijn rekening neemt dan Adrian Hates. Gaun A is verre van een subtiele zanger maar zijn oerkreten passen prima bij het repeterende mechanische karakter van de muziek.

Verder valt op dat alle songs behoorlijk ver van Diary of Dreams af staan. Gitaren zijn nergens te bekennen en elektronische geluiden staan volledig op de voorgrond. De plaat bestaat uit een verzameling songs die Adrian Hates vanaf het uitkomen van Diary of Dreams - End of Flowers (1995) tot en met Diary of Dreams - Ego:X (2011) verzameld heeft. Na dit album was er kortstondig een creatieve impasse voor Hates en wilde hij het over een andere boeg gooien door zijn verzamelde materiaal uit te brengen op dit .com/kill album.

Ik heb de plaat nu ongeveer twee jaar in huis en moest zeker in begin flink wennen aan het hoge dansbare en mechanische gehalte maar eens in de zoveel maanden kan ik het repeterende karakter en ook de agressie van de muziek erg waarderen. Dit titelloze debuut is een echte groeiplaat en een aangename afwisseling op het werk van Diary of Dreams.

Adrian Hates en Gaun A wilde een keer wat anders en daar zijn ze met dit project zeker in geslaagd. Muzikaal staat het als een huis en de plaat functioneert in zijn geheel uitstekend. De nummers die er voor mij in positieve zin uitspringen, zijn het agressieve titelnummer en ook Monster Divine vind ik erg lekker met bijbehorende absurde videoclip. Maar eerlijk is eerlijk een zwak nummer staat er niet op.

Tenslotte vind ik het nog relevant om te melden dat alle platen die Adrian Hates hierna met Diary of Dreams gemaakt heeft wat harder en bombastischer zijn uitgevallen en zeker tot mijn favorieten van Diary of Dreams behoren. Alleen daarom al is het goed geweest dat Adrian Hates deze .com/kill plaat gemaakt heeft.

Zeker geschikt voor fans van Diary of Dreams of Dark Wave in zijn algemeenheid.
Lekker tussendoortje dat van mij best een vervolg mag krijgen.

P.s.

Voor liefhebbers is de plaat nauwelijks nog te verkrijgen via de reguliere verkoopkanalen maar op de website van Diary of Dreams wordt hij nog altijd voor een zacht prijsje aangeboden.

» details   » naar bericht  » reageer  

Seether - Si Vis Pacem, Para Bellum (2020) 4,5

Alternatieve titel: If You Want Peace, Prepare for War, 5 september 2020, 22:55 uur

stem geplaatst

» details