menu

Hier kun je zien welke berichten Mb. als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Archie Bell & The Drells - There's Gonna Be a Showdown (1969)

Mb.
Archie Bell weet met There's Gonna Be A Showdown het album dat voorging te overtreffen. Verwacht weer veel simpele popdeuntjes waar Archie met zijn enthousiasme op los gaat. Veel up-tempo werk dus. Het titelnummer is een perfect voorbeeld daarvan - en stiekem één van de beste nummers op de plaat. Nog zo'n voorbeeld is My Balloon's Going Up. Trefwoorden? Kort, luchtig, vrolijk, energiek, en meer van dat. Ik vind Go For What You Know het hoogtepunt van de plaat. Het is iets langzamer dan de meeste nummers op het album en dat pakt goed uit. De harmonische samenzang valt op. Dat had vaker gemogen, vind ik.

Archie Bell & The Drells - Tighten Up (1968)

Mb.
Tighten Up is kort en krachtig. Archie Bell is een charismatische zanger die de aandacht gemakkelijk vast weet te houden. De plaat staat vol met liedjes die an sich weinig om het lijf hebben, maar die wel prettig in het gehoor liggen. Nu moet ik wel de kanttekening plaatsen dat de Soul soms ver te zoeken is. Het lijkt op oude pop. Misschien ligt het aan mij. Soul is immers een arbitrair genre. Ik vind dat de stem van Archie te weinig mogelijkheden biedt om eens uit te pakken - wat bij een genre als Soul mij haast verplicht lijkt. En toch stoort me dit niet zo, want Archie weet op basis van zijn charisma genoeg te kunnen compenseren.

Aretha - Lady Soul (1968)

Mb.
De kenners zien Lady Soul vaak als het beste album van Aretha Franklin. Het leek me dan ook de perfecte instapplaat, maar dat bleek een desillusie. Ik vind er simpelweg niks aan. De onnavolgbare opeenvolging van hoge noten is indrukwekkend, maar ergens is het ook vermoeiend. En wellicht is het ook te mooi. Het pakt me niet. Het is niet spannend genoeg. Ja, het wilt gewoon niet lukken tussen mij en Aretha. Dat is de conclusie die ik trek. De arrangementen zijn goed verzorgd en Aretha zingt alles keurig in. Ik mis echter de emotionele lading die er achter zit. Ze zingt het wel, maar ik voel het niet. En daarmee is alles gezegd.