menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Kaaasgaaf. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2022, februari 2022, maart 2022, april 2022, mei 2022, juni 2022, juli 2022, augustus 2022, september 2022, oktober 2022, november 2022, december 2022, januari 2023

Eels - Extreme Witchcraft (2022) 4,0

29 januari 2022, 02:40 uur

Oei, dit had ik niet zien aankomen. Een van mijn meest dierbare songschrijvers aller tijden maakt al 17 jaar hoogst wisselvallige platen. Steeds paar goeie liedjes, verder automatische piloot. Op deze nieuwe doet hij niks wat hij niet eerder deed, maar het stáát weer eens echt. En dat terwijl die 4 singles (artiesten brengen steeds meer losse nummers uit voor een album, stomme trend) totaal geen indruk op mij maakten. Nu vallen ze stuk voor stuk heerlijk op hun plek. Maar belangrijk nog, stiekem gehoopt maar nooit verwacht: deze plaat heeft precies het omgekeerde van die vorige rits platen, hier zijn de singles juist de minste nummers. En de sound van het geheel is zo'n ruimtelijke verademing na de wat opgepropte akoestiek die ik van hem gewend was geraakt. Ook de teksten klinken, in alle geestige simpelheid, veel minder op de automatische piloot dan wat ik van hem ben gaan accepteren. Dit moet ik echt even op me laten inwerken. Ben echt heel bang dat bij een derde luisterbeurt (heb er net twee opzitten) mijn enthousiasme toch begint weg te ebben. Je weet het niet, mijn verwachtingen waren ook wel echt lachwekkend laag. Nou fuck it, ik geef het voor nu 4 sterren en dan merken we nog wel of dat naar onder of wie weet zelfs boven bijgesteld moet gaan worden, of daar lekker op kan blijven stellen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Radiohead - In Rainbows Disk 2 (2009) 5,0

12 januari 2022, 23:17 uur

(reactie op ander bericht)

Maar waarom dan? Op de MK's, en misschien het heerlijk broeierige Up On The Ladder na (al scheelt die niet veel), is elke track toch van nagenoeg hetzelfde niveau als de meeste 'reguliere' In Rainbows-nummers. Aan Bangers + Mash moet ik de laatste tijd veel denken, omdat die single van The Smile een soortgelijke gestoorde energie oproept. Last Flowers was al erg lang een van mijn absolute favorieten en moest wel wat wennen aan de kale studioversie, maar dat is toch wel een liedje waar elke songschrijver een driedubbele moord voor zou doen. Down Is The New Up is zo zalig sardonisch en bombastisch, Go Slowly een heerlijk melancholische trip, en 4 Minute Warning troostrijk als een dekentje om onder te schuilen. In korte tijd zoveel prachtsongs zeg, geen enkele andere band als Radiohead kan dat zo nonchalant 'terzijde' schuiven.

» details   » naar bericht  » reageer