Kazumoto Endo - While You Were Out (1999)

Japan
Electronic / Avant-Garde
Label: Box

1. While You Were Out (13:07)
  2. Itabashi Girl (3:53)
  3. Shinjuku Kahki Pants (3:42)
  4. Fear My Kung-Fu! (4:20)
  5. Last Train to Nishi-Funabashi (4:06)
  6. Night Falls on Ikebukuro (4:07)
  7. Evergreen (6:00)
  8. Boom Boom Roppongi (3:21)
  9. Scum 'N' Buzz (5:57)
avatar van platedraaier
Ik kan hier helemaal niets mee. Dit zijn voor mijn gevoel lukraak geluidsfragmenten en lawaai zonder enige vorm of opbouw of whatever. Misschien dat later het kwartje een keer valt.
De hoes is wel te gek.

jeko
Persoonlijk vindt ik dit een heerlijk schijfje, zeer creatieve noise met een stortvloed aan analoog geluid. Doet me wel vrij veel aan Merzbow denken maar zie dit eerder als compliment!

jeko schreef:
analoog

Digitaal!

jeko
Oh, je zou zweren dat het analoog was! Maar toch geen laptop spul lijkt mij?

sxesven
De precieze details weet ik niet, maar dit is - redelijk verrassend misschien wellicht! - een volledig digitale plaat! Ik ben zelf niet zo thuis in het produceren van digitale noise, maar ik vrees dat dit wel degelijk rechtstreeks de laptop uitgetrokken is (zoals dat heden ten dage ook bij Merzbow - niet zo'n vreemde referentie dus - gebeurt). Ik vind het er in de sound zelf wel terug te horen; de oversturing klinkt hier en daar echt digitaal, en de manier waarop de samples en loops geintegreerd zijn verraden ook wel een digitale werkwijze. Qua dynamiek en variatie vind ik het daarentegen wel weer duidelijk uit de analoge traditie stammen, zondermeer, en de manier waarop soms reverb e.d. worden toegepast doen het geheel vaak niet zo vlak als ander digitaal werk klinken. Een stortvloed lijkt me hier dan ook de juiste benaming voor. Vind dit verder niet direct veel op Merzbow lijken, althans, qua sound (de benadering dus meer); ik zou dit eerder in het hokje Violent Onsen Geisha plaatsen, vergelijkbare herrie met ruimte voor een knipoog.

Overigens wél meer dan eens wat betreft het cijfer; ook een 4,5* van mijn kant. Heerlijke, prachtig chaotische warboel die ondanks de digitale origine erg organisch weet te klinken. De wanstructuren - oftewel, willekeurige noise bursts over repetitieve loopjes - spreken mij erg aan; die werkwijze, die zich meer richt op sound dan op compositie, is er eentje die me erg bevalt en die ik zelf ook graag mag najagen. Heb compleet toevallig afgelopen vorig weekend (vóór het beluisteren van deze plaat) nog twee nummers opgelopen met (muzikale) loops van drums uit wave tracks (digitale loops dus) met daaroverheen, ook vrij willekeurig en in in ieder geval ritmisch totaal niet in overeenstemming met de loops, een lading (analoge) feedback en screeches. Vond dat zelf ook wel aardig geslaagd, en wat blijkt, ik ben niet de enige die er wat voor voelt. In ieder geval, puike plaat dit. Endo is een baas, zoveel is duidelijk!

tuktak
van mij had het hele album wel als track 2 mogen zijn, erg humor, zo'n house sampletje op repeat en dan gewoon lompe random geplaatste noise eroverheen met een volume 2 keer zo hoog als het sampletje

avatar van dix
dix
al een tijdje OOP, maar nu wat last copies voor slechts acht dollar op discogs

jeko
Ah, tof! Toch maar even besteld.

jeko
Snik, nog steeds niet binnen.

Nu dus wel.