Mark Knopfler - Screenplaying (1993)

Score

4. Potato Picking (2:08)
  5. The Long Road (7:22)
  6. A Love Idea (3:07)
  7. Victims (3:33)
  8. Last Exit to Brooklyn (6:24)
  9. Once upon a Time.......Storybook Love (4:00)
  10. Morning Ride (1:37)
  11. The Friends' Song (3:04)
  12. Guide My Sword (5:11)
  13. A Happy Ending (1:55)
  14. Wild Theme (3:39)
  15. Boomtown (Variation Louis' Favourite) (4:08)
  16. The Mist Covered Mountains (4:58)
  17. Smooching (5:03)
  18. Going Home (4:58)
avatar van Jasper
Compilatie van 4 filmscores die Mark Knopfler tot 1993 heeft gedaan. De tracklist is als volgt opgbouwd:

1-5: Cal
6-8: Last Exit to Brooklyn
9-13: Princess Bride
14-18: Local Hero

Deze compilatie is overladen met prachtige muziek. De wat "zwakkere" tracks die op de oorspronkelijke soundtracks stonden zijn er uitgehaald en wat overblijft is ruim een uur luistergenot. Er zit wat mij betreft geen slecht of minder stuk bij.

Het is volledig instrumentaal, alles is gecomponeerd door Mark Knopfler en vaak uitgevoerd door anderen. Maar ook de gitaar van Mark komt er vaak genoeg in terug, zoals bij Wild Theme. Misschien is dat wel de meest bekende track van dit album, Knopfler speelt het vaak als afsluiter van een concert (overigens wel in een iets andere versie als dat het op dit album staat). Ook Going Home wordt vaak als afsluiter gebruikt van concerten en het is daarnaast ook nog is de tune die wordt gespeeld bij thuiswedstrijden van Newcastel United, vlak voor de aftrap.

Op dit moment is mijn favoriete track nummer 8: Finale: Last exit to Brooklyn. Het is om tranen van in je ogen te krijgen zo mooi. Maar van dat soort mooie momenten zitten er veel meer in. Ik denk dat bijna elk van deze 18 tracks de potentie heeft om uit te groeien tot een favoriet.

Voor degenen die Mark Knopfler alleen maar kennen van nummers als Money For Nothing en Walk Of Life en van de hoofdband die hij altijd om had zou ik willen zeggen: Luister hier eens naar. Je zult verbaast staan.

Voor degenen die wel is wat van de filmmuziek van Mark Knopfler zouden willen horen maar niet weten welke cd ze moeten aanschaffen raad ik deze cd aan. Ik heb alle soundtracks die aan de basis staan van deze compilatie en ik kan je verzekeren dat dit een uitstekend overzicht is. Als ik zelf had mogen kiezen had ik waarschijnlijk alleen "I Will Never love Again" van Princess Bride ebij gedaan, dat is eigenlijk de enige track die ik mis.

Mark Knopfler heeft na 1993 (het uitkomen van deze cd) nog wel meer soundtracks gemaakt, zoals Wag the Dog, Metroland en A Shot at Glory. Ook hier staat uitstekende muziek op maar als je nog niks van de soundtrack muziek van Mark Knopfler hebt gehoord is het echt het best om te beginnen met Screenplaying.

avatar van superessy
Niets aan toe te voegen A love Idea is prachtig!
Net als storybook love

Heerlijke verzameling score nummers.

avatar van rudiger
en ook het nummer THE LONG ROAD is schitterend , dit stukje werd vaak gebruikt tijdens het programma eigen huis en tuin
zeer mooi verzamelwerkje , met alleen hoogtepunten
5 sterren

avatar van rudiger
voor dit album moet je wel in de stemming zijn.

EVANSHEWSON
Rudiger, het zijn dan ook filmthema's. Maar beslist een goede plaat, zoveel is zeker. Ik heb ze niet, maar als ik hem bij de koopjes vind, dan neem ik hem zeker mee.

avatar van ckuhl
Alle nummers van dit album zijn goddelijk.

avatar van freitzen
Tja, mijn moeder kon niet zo veel met de zoete klanken van onze Mark:

"Ik voel me helemaal geglazuurd! Gooi er eens wat Finntroll tegenaan!"

avatar van Gert P
Dit is nog wel een mooie met al die film muziek.
Een beetje ierse muziek en vooral The local hero is mooie muziek.
De titelsong van de film The Princess Bride is nog gezongen door Willy DeVille.

Liedje nummer 9 leest een beetje raar, is dat wel goed?
Verander wel even.

avatar van rudiger
Probeer Wag The Dog eens op de kop te tikken.

beaster1256
prachtige verzamelaar van filmmuziek die de heer knopfler bij elkaar gespeeld heeft met een lichte voorsprong voor de nummers afkomstig uit cal

freitzen schreef:
Tja, mijn moeder kon niet zo veel met de zoete klanken van onze Mark:

"Ik voel me helemaal geglazuurd! Gooi er eens wat Finntroll tegenaan!"

hmm dat luister ik nog wel een keer als ik zelfmoord wil plegen

Niet een plaat voor elk moment en voor elke dag. Hier blijkt dat MK het zonder gitaar en zijn stem ook kan. Varieërend van Ierse muziek tot noemt het maar "klassieke" muziek. Sommige stukken van The Princess' Bride en Last Exit To Brooklyn. Héél ontroerend!!! Kippenvelmuziek!!! En als laatst nummer lekker weer even de beuk erin met Goin'Home... Klasse!

Sterke verzameling van het beste(?) van marks soundtracks. Uitschieter voor mij is Once upon a Time.......Storybook Love .

Hoe veelzijdig kan een muzikant zijn. En hoe geniaal kan een muzikant zijn. Dat laat Mark op dit verzameld soundtrack album horen. Vanmorgen heb ik hem weer eens in zijn geheel beluisterd. Zo intens mooi en bij tijd en wijlen zo intens ontroerend. De nummers van Last Exit To Brooklyn spannen wat mij de kroon. Dit mag op Goin' Home na, niet tot popmuziek gerekend worden, maar ik zou eenieder die dit album niet kent aanraden er toch eens naar te luisteren. Muziek die de snaar van je gevoelens raakt. En hoe! Verder nog complimenten aan de beschrijving van Jasper. Alweer uit 2005. Daar valt werkelijk geen woord aan toe te voegen.

avatar van rkdev
Hoorde vandaag in de Top2000 het nummer Going Home voorbij komen en bedacht me wat een herkenbaar gitaargeluid de man toch heeft. Heb dit album al vaker in de handen gehad, met name voor Going Home en Wild Theme en zal hem binnenkort toch maar eens gaan aanschaffen.

Wat een steengoed album zeg.
Ben nu even wat muziek aan het luisteren van dit album en wat is die Markie toch geniaal.
Hij is misschien de niet de allerbeste gitarist maar voor mij wel de beste componist die er is.
Goede gitaristen hebben we genoeg op de wereld , maar een componist als Knopfler die zijn zeer zeldzaam , die moet je wikkelen in een gouden doekje en in een kastje goed bewaren

avatar van Fingertippie
anoniempje 30 schreef:
Wat een steengoed album zeg.

Geen goede gitarist!!!!!!!!......wat is volgens jouw dan wel een goede gitarist....???????

avatar van IntoMusic
Goed lezen ! Hij schrijft nl. niet de allerbeste gitarist en dat klopt. Wat Mark wel heeft is een eigen sound die fenomenaal is. Maar ben het met anoniempje eens dat er qua techniek veel betere te noemen zijn (Hendrix, Petrucci, Malmsteen, Vai, Satriani etc.). Ik realiseer mij natuurlijk dat dit ook te maken heeft met de definitie "allerbeste".

Weet wel dat hier een superfan van Dire Straits spreekt en dat ik zowel Mark als zijn carriere een warm hart toedraag .