Radio Tarifa - Rumba Argelina (1994)

Spanje
Wereld
Label: BMG

1. Rumba Argelina (3:30)
  2. Oye China (6:45)
  3. Lamma Bada (4:08)
  4. Mañana (3:36)
  5. La Canal (4:35)
  6. El Baile E de La Bola (2:45)
  7. Soledad (4:06)
  8. La Mosca (2:37)
  9. Tangos del Agujero (3:11)
  10. Nu Alrest (7:10)
  11. La Pastora (3:00)
  12. Ronda de Sanabria (3:18)
  13. Bulerias Turcas (3:08)
  14. Nina (2:55)
avatar van Oldfart
Tarifa is het meest zuidelijke punt van Spanje, daar waar Europa en Afrika het dichtst bij elkaar liggen, zo dicht dat geuren, kleuren en klanken van de overkant bijna te ruiken, zien en te horen zijn.
Een perfect gekozen naam dan ook voor een groep muzikanten die muziek maakt die van beide werelden afkomstig is, en er een eigen sound aan geeft.

De muziek is een versmelting, fusion, en duiding ( wat is de herkomst) tegelijk.
De fusie bestaat uit een mengeling van flamenco, arabische muziek en zelfs europees middeleeuwse muziek ( het oud nederlandsche 'Nu Alrest): die allemaal met een ritmisch tapijt van percussie wordt voorzien. Daardoor is het niet saai.
Een gouden greep was het toevoegen van een 'echte' flamenco zanger: door de rauwe schuurpapier stem van de zanger wordt de muziek nog interessanter.
Een Flamenco danser maakt ook deel uit van de groep, maar ja die valt bijna weg in de percussie klanken, want dat is natuurlijk ook percussie, maar dan met de voeten.

Flamenco partijen worden gespeeld op een arabische luit, en andersom, twee blazers spelen zowel westerse als arabische instrumenten: een fretloze electrische basgitaar, was in de tijd van dit album het enige niet acoustische instrument.

Zelden is beter te horen wat precies die arabische invloed is in de Flamenco, maar behalve al die achtergronden, is het gewoon ook hele mooie muziek; met passie en ook soms teder en ingetogen, en het swingt.

Harald
Het hoes van mijn cd wijkt wel van deze af en laat een oude tekening van de straat van Gibraltar zien.

Maar hoe dan ook....belangrijk is die muziek en die is onzettend mooi en voor liefhebbers van arabische/spaanse muziek die, zoals Oldfart het al zei, van beide werelden afkomstig is en er een eigen sound aan geeft.