Swamp Dogg - Rat On! (1971)

Soul / Blues
Label: Elektra

1. Do You Believe (2:50)
  2. Predicament #2 (3:06)
  3. Remember I Said Tomorrow (2:42)
  4. Creeping Away (2:52)
  5. Got to Get a Message to You (4:06)
  6. God Bless America for What (5:30)
  7. I Kissed Your Face (3:53)
  8. That Ain't My Wife (3:04)
  9. She Even Woke Me Up to Say Goodbye (2:59)
  10. Do Your Thing Together (3:56)
avatar van jelmer19
Weer een leuk album van Swamp Dogg. Ik heb hem dit jaar eigenlijk pas ontdekt maar tot nu toe ben ik zeer enthousiast. Zijn apparte stemgeluid voegt echt wat extra's toe en ik blijf het heerlijk vinden om naar te luisteren.
En doordat het niet alleen maar simpele liefdesliedjes zijn maar nummers die inhoudelijk goed in elkaar zitten en boeiend zijn om te horen weet Swamp Dogg je aandacht vast te houden.
Ook deze plaat is weer een puur luistergenot en wordt door mij bekroond met een 4,5*

Ooh jah.. De Cover is natuurlijk meesterlijk

avatar van brandos
Maar een tikkeltje minder dan zijn meesterlijke debuut, dit album. Ook hier was Swamp Dogg weer revolutionair en hokjesoverschrijdend bezig met een cover van the Bee Gees en een countryklassieker ('she even woke me up to say goodbye'). Misschien dat dit album zelfs nog wel iets meer als een geheel klinkt dan het debuut; geen scherpe funky songs maar alles meer binnen het contemporaire soulgenre. Naar verluidt was Dogg wat minder tevreden over het geluid (van de drums met name) maar ik hoor dat er niet aan af. Tijdloze plaat!

avatar van AOVV
Heerlijke opvolger van een geweldig debuut. De karaktervolle stem van Swamp Dogg (die zichzelf in een interview ooit "the original D-O-double G" noemde) komt misschien nog net iets beter tot zijn recht, en de teksten zijn weer lekker bijtend en satirisch; pijnlijk eerlijk soms, en de aanblik die de ons door Swamp Dogg voorgehouden spiegel aanbiedt, is vaak niet al te fraai.

Jerry Williams, Jr. (zoals de man heet) heeft een stem die tegelijk warm klinkt en diep graaft. Van Morrison schoot me te binnen tijdens het luisteren naar het debuut, nu voeg ik daar graag Randy Newman (ook qua satire, natuurlijk) en Levon Helm van The Band aan toe. Die laatste naam is misschien ietwat verrassend, maar in combinatie met de volle soul/blues/rootssound roept het mijmeringen op aan The Night They Drove Old Dixie Down, allerminst een straf. De basgitaar voegt daar ook nog eens een dosis funk aan toe, en zo krijg je een plaatje dat veel te bieden heeft. Inclusief een schitterende hoes.

4 sterren