Smiley Lewis - New Orleans Bounce 30 of His Best (1990)

R&B
Label: Sequel

1. That Certain Door (2:53)
  2. Bee's Boogie (2:48)
  3. Oh! Red (2:10)
  4. Gumbo Blues (2:26)
  5. Ain't Gonna Do It (2:29)
  6. It's So Peaceful (2:30)
  7. Come On (2:25)
  8. Queen of Hearts (2:36)
  9. Big Mamou (2:25)
  10. Caldonia's Party (2:12)
  11. The Bells Are Ringing (2:27)
  12. Someday (2:24)
  13. Jailbird (2:11)
  14. Real Gone Lover (2:35)
  15. I Hear You Knocking (2:45)
  16. One Night (2:27)
  17. Down the Road (2:16)
  18. Shame, Shame, Shame (1:58)
  19. She's Got Me Hook, Line and Sinker (2:27)
  20. Tee Nah Nah (2:14)
  21. Down Yonder (2:56)
  22. Lillie Mae (2:16)
  23. Dirty People (2:23)
  24. Bad Luck Blues (2:16)
  25. Blue Monday (2:44)
  26. Bumpity Bump (2:30)
  27. Rootin' N' Tootin (2:18)
  28. Please Listen to Me (2:20)
  29. Playgirl (2:13)
  30. Slide Me Down (2:54)
avatar van George
Dankzij Dave Edmunds ontdekte ik als nieuwsgierig muzikaal kereltje in 1970 Smiley Lewis.
Dave scandeert tijdens YouTube - ‪Dave Edmunds I Hear You Knocking‬‏ enkele van zijn grote helden en voorbeelden. Ik kende ze allemaal op eentje na : Smiley Lewis. Geen internet toen , geen media die mij konden informeren over deze voor mij toen nog geheimzinnige en blijkbaar grote, invloedrijke muzikale man. Zelfs in de bibliotheek kon ik er niets over vinden.
Samen met een vriend toog ik op een goede dag naar Amsterdam om aldaar in een speciaalzaak naar Smiley te vragen. Een al wat bejaarde (in onze ogen dan)langharige hielp mij. Hij keek ons eerst wat ongeinteresseerd aan totdat ik over Smiley Lewis begon. Hij veerde onmiddellijk op. Ja , dat is het echte werk , zei hij mij. Ik zal jullie wat van Smiley laten horen .
Wij waren gelijk verkocht bij het aanhoren van zijn muziek.
YouTube - ‪smiley lewis shame shame shame‬‏
En zelfs nu na zovele jaren kan ik me nog herinneren wat de eigenaar van die specaalzaak mij over Smiley vertelde. Lewis was te ruig voor het blanke publiek en is nooit doorgebroken, dus het was geen schande hoor dat wij zijn muziek niet kenden. Leefde Smiley nog ?, vroeg ik. Enkele jaren terug is hij gestorven. Zijn grote , karakteristieke stem had hem al veel eerder in de steek gelaten ; aan het begin van de zestiger jaren , vertelde de kenner ons.
Smiley bleek te hebben gewerkt met dezelfde mensen als die van Fats Domino , die veel van Smiley had overgenomen. Zoals I hear you knockin ' en Blue Monday en daarmee ook grote hits had gescoord. En wist ik dat Elvis ook een fan van hem was en bovendien One Night van hem had gecoverd ? Nee , dat wist ik allemaal niet, bekende ik nederig. Smiley is een hele grote in de muziek hoor ,ook al kent het grote publiek hem niet. Vraag het maar aan elke kenner of rockmuzikant, besloot hij geestdriftig. Ik verliet tenslotte trots zijn zaak met 2 lp's van mijn nieuwe held in een plastic tasje. Terwijl hele volkstammen verslingerd waren aan Middle of the Road in die tijd , draaide bij mij o.a. Shame , Shame , Shame uit een ver verleden over de luidsprekers.

Het kan verkeren. Vergeleken met Middle of the Road is de muziek van mijn "Smiley " nog springlevend. Soms zelfs op een komische wijze uitgevoerd:
YouTube - ‪Treme: Shame, shame, shame‬‏