Xystus - Surreal (2007)

Label: The Electric

1. R.O.C. (4:55)
  2. My Chrysalis (4:03)
  3. Whole in Pieces (4:23)
  4. Run & Hide (2:10)
  5. Holding on to Better Days (3:19)
  6. Voltage (4:48)
  7. End of the Line (3:45)
  8. This Brighter Kind of Light (3:54)
  9. Surreal: I. Aenigma (1:13)
  10. II. Make It Happen (4:32)
  11. III. Mystified (4:30)
  12. IV. Confusion Colission (1:15)
  13. V. My Saviour (4:11)
  14. VI. It All Ends... (4:55)
avatar van Fza
Fza
Ongelovelijk dat dit album er nog niet opstond, een lekker album van een nederlandse! prog metal groep (ze omschrijven het zelf als: Progressive Symphonic Metal). Ik kwam toevallig in aanraking met ze op een klein festivalletje in mijn kleine woonplaats Ze gaven een ontzettend goed live optreden. (Met een cover van het nummer Rainbow in the Sky van DJ Paul Elstak, haha)

En het album mag er ook zijn, het heeft film/pop achtige invloeden, wat het een aparte sound geeft (positief bedoeld natuurlijk).

Social_Mask
Ik geef hier een 3* voor. Instrumentaal kan het me boeien...tot nummer 4. Daarna heb ik het wel gehad. Ook de zang vind ik niet veel voorstellen. Niet slecht, maar verre van goed ook. Redelijk tot middelmatig album. Nog net een voldoende door wat leuke momenten, muzikaal gezien.

avatar van grovonion
Niet mijn ding. Lijkt allemaal wat te veel op elkaar. Ik zag in het progrock album van de week topic ook referenties naar Dream Theatre, wel ook een band die ik niet zo lust. Instrumentaal allemaal wel mooi, versnellingen hier en daar, af en toe een trompet of ander synth-instrument. Klare productie, alleen een wat saaie stem en, zoals gezegd is het niet mijn type metal.

Ik ben sowieso niet echt een progmetalliefhebber, maar dit weet mij niet echt te raken. Het klinkt allemaal wel leuk en aardig, het is iig geen takkeherrie, maar het kan ook geen moment boeien. Het klinkt allemaal heel standaard en uitbedacht, en de zanger helpt ook niet echt met zn enigzins monotone zanggeluid. Ik denk dat je dan beter gewoon naar Dream Theater kan luisteren: 2,5*

avatar van Pellie
Dat de band zich laat beinvloeden door soundtracks van films kun je uit sommige nummers erg goed horen. Dit kan soms tot een aardig stukje muziek leiden. Voor een Nederlandse band doen ze dit behoorlijk.

Voor de rest heb ik het wel gehad met die snelle riedeltjes die je in de meeste Progressive metal terug hoort komen. Bij Dream Theater klinkt dit best aardig, maar bij bands als Sumphony X en deze Xystus kan het mij niet bekoren. Ik denk dat dit album niet vaak meer opgezet zal worden. Desalnietemin zullen er veel metalfans zijn die dit een aardig stukje muziek vinden.