Gas - Gas 0095 (1995)

Electronic
Label: em:t

1. Generator 0000 (0:35)
  2. Experiments on Live Electricity (16:35)
  3. Microscopic (9:53)
  4. Miniscule (0:01)
  5. Pixels (1:29)
  6. Vapourware (1:30)
  7. SeOCl2 (0:35)
  8. Earthshake (8:56)
  9. Mathematics and Electronics (12:50)
  10. Timestretch (0:01)
  11. Earthloop (3:45)
  12. F (0:16)
  13. H2TeO3 (0:34)
  14. Discovery (10:48)
  15. Generator 0072 (5:00)
avatar van John Doe
Hoogtepunt in jaren '90 ambient electronica. Dit is overigens een andere Gas dan deze.

Wat ritmische ingrediënten zitten erin, een beetje lichte techno, maar de ambient overheerst. Het nummer Microscopic is gratis van Gas' website is te downloaden. Overigens een mooie clip (van een bekende oude (prachtige!) wetenschappelijke film) op youtube hierbij

heel fijn, muziek als dit. Het is heel toegankelijk, maar zo moet goede muziek ook kunnen zijn. Op de achtergrond zou het goed klinken, zeker buiten. Toch degene die ervoor gaat zitten, wordt meer beloond bij muziek als dit. Woob's album op dit label em:t is van soortgelijke klasse.

Het nummer Minuscule is een nummer van 4:30 gecomprimeerd in 1 minuut, niet dat het ergens naar klinkt, maar het past bij het concept van deze muziek.

Het enige wat me op dit album niet aanstaat is het inmiddels cliché geworden gebruik van een synth dat een paar keer langskomt in nummer Earthshake. Dat haalt me er een beetje uit. Voor de rest, prachtig, de beste nummers zijn zoals het hoort de langste.

het album is overigens hier digitaal te koop bij de artiest in zeer goede geremasterde mp3 kwaliteit, zodat je niet 460 dollar gaat betalen zoals hier op ebay iemand gedaan heeft

Ik Doe Moeilijk
Lang leve em:t !!!( enigszins morbide grap heden ten dage). Leuk inderdaad die clip op YouTube.

avatar van dix
dix
John Doe schreef:

Zo, wat een bedrag zeg... ook deze heb ik nog ergens in de kast staan. Dat daar zoveel voor neergeteld wordt. Geldt dat voor al die em:t releases ?

Dan kan ik op vakantie.

avatar van John Doe
Dan kun je niet op een hele grote vakantie helaas. De rest (naast Woob) ligt op een prijs van rond de 50 euro, wat toch ook best hoog is. En dan ben je (op discogs) wel de goedkoopste verkoper, wat je zou mogen zijn, wil je ervan af.

avatar van dix
dix
zoekt iemand deze nog ?

avatar van John Doe
Heb inmiddels de rerelease gekocht, hoge kwaliteit productie en remaster is te horen. En wat een album toch. Ik heb 'm hier gekocht.

avatar van ChrisX
John Doe schreef:

Puur omdat ik hem zag staan bij Databloem heb ik hem dus ook maar gekocht echter heb ik de tussenhandel overgeslagen en hem bij Mat Jarvis zelf, Microscopics label, gekocht voor EUR 13.00

Z'n eigen website herbergt niet veel bio-info en ook geen discografie zo te zien, maar heeft hij nog meer gemaakt want dit smaakt echt heel erg naar meer.

avatar van Supernormal
Enkele jaren terug dankzij avonturier John Doe hier opgebotst maar had helaas nooit echt de moeite gedaan om deze op te zoeken. Blij daar nu verandering in gebracht te hebben, want dit is echt een prachtig album.

Het tweede nummer trekt je echt mee bij je kraag, met die harde geluiden die enigszins overdonderend en akelig overkomen. Naarmate de track evolueert raak je gewend aan deze buitenaardse geluidswereld die zich ergens in de ruimte of in de diepte van de oceaan afspeelt. Sommige stukken op dit album zijn erg rustgevend. Niettemin is dit toch een redelijk heftig ambient werkje dat ook wel wat druk uitoefent op zijn luisteraar doordat het pallet met ritmes en synths af en toe wat aanzwelt. Dat maakt er geen gladgestreken muziek van en iets met pit. Vooral de percussie - die wat Amerikaanse techno elementen bevat - is daar verantwoordelijk voor (luister bv. 'Mathematics & Electronics').

Een geniale track en zowat het zwaartepunt van dit album is natuurlijk 'Microscopic'. Heerlijk organisch en verder afdrijvend in de dimensies van het heelal. 'Pixels' klinkt erg impregnerend en vaag net als dat Hype Williams nummer 'Rescue Dawn II (I am Wiger Toods)'.

John Doe schreef:

Meer nog: de track werd zelfs gecomprimeerd tot 1 of 2 seconden. Geinig experiment, maar had er voor mij toch afgemogen. Vreemd idee! Die intro die ook redelijk kort is weet dan weer wel te overtuigen met een mooie sfeer. Verder stoor ik me af en toe wel aan een aantal vocals ('Earthshake' & 'Earthloop') aan het einde die voor mij dan weer iets te gedateerd klinken. Maar zoiets is snel goed gemaakt met de twee laatste nummers die stuk voor stuk van erg hoog niveau zijn.

Het zou me trouwens niet verbazen dat een artiest als Bola hiernaar heeft geluisterd. Dat laatste nummer borrelt heerlijk op dezelfde wijze als 'Glink' van diens debuut. Geen kopie uiteraard, maar 't heeft er toch iets van weg. Lekker stukje.

'Gas 0095' is een ietwat obscure release die wat weggemoffeld is door de populariteit van Wolfgang Voigt. Het kan uiteraard slechter voor een artiest én luisteraar. Maar hiermee doe ik toch een kleine oproep om toch ook eens te komen piepen bij dit pracht exemplaar want dat is het meer dan waard.

Supernormal schreef:

Lekker meeslepend opgebouwde muziek is dit inderdaad en heeft idd wat overlap met Bola's eerste album al geven ze beide hun eigen invulling aan een soortgelijke stijl. Bola's Soup sla ik nog wat hoger aan. Specialere geluiden, consistenter en een diepgaandere trip wat mij betreft, maar dit album is ook stijlvol uitgevoerd.

Ik zie trouwens dat we een vreemde 0.5 stemmer hebben die volgens mij dacht op Wolfgang Voigt te hebben gestemd: http://www.musicmeter.nl/user/37966. Klein beetje jammer voor de gemiddelde rating.