Hölderlin - Hölderlins Traum (1972)

West-Duitsland
Folk / Rock
Label: Pilz

1. Waren Wir (4:53)
  2. Peter (2:52)
  3. Strohhalm (2:20)
  4. Reqiem Für Einen Wicht (6:32)
  5. Erwachen (4:20)
  6. Wetterbericht (6:34)
  7. Traum (7:20)
Rizz
Ik luister zelden naar Duitse muziek, maar dit was een aangename verrassing na een tip van stephan73. De zangeres, Nanny de Ruig, heeft een wat zweverige stem, maar wel een mooie. Onder andere Waren Wir is een heerlijk psychedelisch nummer, net als het slotnummer Traum. Even wennen aan de taal, maar verder goede nummers, hoewel ik wel kriegels krijg van Strohhalm.

avatar van Brunniepoo
De eerste worp van Hoelderlin en de enige met de Nederlandse Nanny de Ruig als zangeres. Het instrumentale Traum is daarmee eigenlijk meteen het meest representatief voor hoe de band later zou gaan klinken - meer symfonisch, minder als psychedelische folk.

De sprookjesachtige sfeer - met name ingegeven door de dromerige zang en de vele fluitpassages - maakt dit album mijns inziens tot een van de interessantere platen van de vroege jaren '70 en sowieso tot een van de interessantste Duitse platen die ik ken.

Mssr Renard
Een afwijkende plaat voor Hölderlin als je het met later werk vergelijkt. Hier horen we vroeg-seventies psychfolk met duitstalige zang. Het isxerg mooi en smaakt in wezen naar meer. Is duitstalige psychedelische folk een niche? Bröselmachine, Anyones Daughter en Novalis zitten geloof ik ook een beetje in deze hoek.