Kool and the Gang - Live at P.J.'S (1971)

Soul / Funk
Label: De-Lite

1. N.T. (6:29)
  2. Ricksonata (5:39)
  3. Sombrero Sam (6:42)
  4. Ronnie's Groove (2:57)
  5. Ike's Mood / You've Lost That Loving Feeling (10:05)
  6. Lucky for Me (3:02)
  7. Dujii (6:02)
  8. The Penguin * (5:10)
avatar van dj maus
Dujii is natuurlijk tha bomb, N.T. is onderhand sufgesampled, maar de grote verrassing van dit album was destijds voor mij de combinatie Ike's Mood / You've Lost That Loving Feeling, ook dat laatste blijkbaar geïnspireerd op een live-versie van Isaac Hayes.
Schitterend gepassioneerd, vooral de vocalen, die deels weg zijn gevallen, maar op de juiste momenten luid en duidelijk zijn. Bij de Righteous Brothers had ik nooit zo op de tekst gelet, maar hij is prachtig.

Overigens is er discussie over het live-gehalte van deze plaat; er wordt beweerd dat het publiek er later ingemonteerd is, hetgeen vrij aannemelijk is als je het nogal stoffige geluid van het publiek afzet tegen het heldere band-geluid. Toch denk ik dat het echt live is, maar dat men tijdens de opname gewoon geen microfoon op het publiek had gericht en dat publiek dus amper te horen was.

Ik begrijp wel dat je als band niet graag een live-plaat uitbrengt waarop het lijkt alsof er ergens achter in de zaal een man of 10 staan.

Dit concert van de oude band Kool & the Gang at P.J.'s in Hollywood, California, op 29 mei 1971 is nog een echt jazz-funk concert. Ze spelen al wel hun eerste grote hit N.T. (No Title) en doen dat geweldig. Daarna volgen 2 rustiger jazz nummers met tot slot het meer funky Ronnie's Groove op kant 1 van de LP.

Kant 2 van de LP is over het geheel genomen echt goed. De medley Ike's Mood / / You've Lost That Loving Feeling van 10 minuten is erg fijn en natuurlijk gebaseerd op de versies van Isaac Hayes. Het slotnummer Duji ontdekte ik pas recent op een album uit de sterke serie Pulp Fusion. De live versie hier is om door een ringetje te halen. Voor jazz-funk liefhebbers een fijn plaatje dit!