Isolée - Rest (2000)

Electronic / Dance
Label: Playhouse

1. Logiciel (5:28)
  2. Démon (5:02)
  3. Keep on Dancin' (5:47)
  4. Rest (5:17)
  5. Text (4:46)
  6. Rest Encore (3:35)
  7. Music... (5:55)
  8. Beau Mot Plage (6:46)
  9. Djamel et Jamshid (6:02)
  10. Gallus (6:13)
  11. Alleinunterhalter (4:10)
  12. Tout Se Complique (4:13)
  13. I Owe You (6:06)
thejazzscène
Discogs vindt dat deze plaat onder minimal techno/house moet vallen. Ik zou het eerder microhouse benoemen. Velen zouden hier dan de term Dance boven zetten. Misschien dat dat inderdaad kan. Ik koos voor electronic omdat ik dit eerder luistermuziek vind dat dansbare muziek. Dat is het natuurlijk ook maar in mindere mate geloof ik.

Wat hier zo speciaal aan is, zijn de geluiden die in Rest zijn ondergebracht. Is dit rustige muziek waar je bij in slaap dommelt of juist niet? Is dit een emotionele plaat die je wakker houdt?
Mijn antwoord is verdeeld.
Wat me tenminste opvalt is dat elk geluid dat in deze plaat gebruikt wordt, zo fijn is van structuur. Heel deze plaat is zo'n mooi geheel. Het samenspel van bassen, lichte drums, synthesizers en doffe softbeat maken deze plaat af.
Ik kan hier geen enkel nummer opnoemen dat hier teveel zou zijn. Het past er allemaal in en het versterkt elkaar.
Het is zo leuk dat je je oren hier zo hard kan laten werken zonder vermoeid te geraken door een overladen structuur. Boeiend en briljant.

thejazzscène
Uiteindelijk draait het hier allemaal om een perfecte blend van de kwaliteiten van verschillende elektronische genres.
Ik heb ondertussen al beeld hoe die huidige muziekmarkt er uitziet. Dit is één van de werken die er bij mij steeds in slaagt me te raken.

De muziek van Rajko Müller op dit album is zo uniek. Ik hoorde het nergens anders. Langs de ene kant is het allemaal zo rustig. Maar langs de andere kant ook zo onrustig omwille van de verschillende melodiën en haarfijne samples die op je afgevuurd worden.
Deze muziek hoeft je volle aandacht niet om het schitterende ervan in te zien. Hoewel een hoofdtelefoon-uitdieping toch ook aangewezen is.
Wat een werk. Technisch en muzikaal heel sterk vind ik dit. Volkomen tijdloos ook. Een plaat die Herman bijvoorbeeld al beluisterd zou moeten hebben.

avatar van John Doe
Grotendeels gelijk geef ik je.

Flinke blend aan invloeden heeft dit album inderdaad. Er zit ook een mooie dosis electro in verwerkt. Soms dreigt het bijna kakafonisch te gaan klinken, door melodieën waarvan even de pitch verbogen wordt of binnenvallende glitches, maar dit hoort allemaal bij het uitgekiende muzikale spel van Isolée. Soms vind ik de minimal invloed hier wel nog een beetje saai uitgevoerd, zoals in het begin van Keep On Dancin' Gelukkig wordt het na anderhalve minuut in dat nummer al losser en dan komt Isolée voor mij tot z'n recht. Music..., Beau Moth Plage, Tout se Complique en Djamel et Jamshid zijn goede nummers waarbij ik de minimal beat wel vind passen. Het lekkerst vind ik voorlopig de nummers met wat meer electro invloed zoals Gallus en het titelnummer, maar ik ga 'm nog geregeld opzetten en we zullen zien wat er verandert, deze kan denk ik nog wel wat verder groeien. Bijzonder mooie plaat voor wat betreft dansbare electronica.

John Doe schreef:
Grotendeels gelijk geef ik je.
Bedankt!

Een 5* is ie misschien ook niet echt waard (spijtig door een nummer als Text) maar er zitten veel absolute topproducties tussen. Met veel sfeer en gevoel. Schitterend ook dat je deze plaat goed als achtergrondmuziekje kan gebruiken terwijl ie toch heel intens is. Prachtplaat! Logiciel, Rest, Beau Mot Plage, I owe you, Music... diepe buiging.

avatar van RogerV
Meesterwerkje dat ik nog altijd in het eggie moet zien te bemachtigen.

Dit heet precies dat balearische gevoel dat me aan de warme dagen van 2000 doet denken. Een mooie tijd in de Housemuziek met veel goede platen.

Beau mot plage is een zwoele maar verfijnde classic. Een vertrouwd gevoel zonder cliche.

avatar van sander.
Oei, ik heb hier nog nooit iets over gezegd. En het is nog wel een van mijn favorieten.

Nog steeds is dit een van de sterkste albums in zijn genre. Het heeft één geluid, maar vele variaties, het schuiffelt af en toe naar electro, dan naar kale microhouse en sfeervolle minimal. Briljante synths, ongrijpbare melodieën. Het tikt, reutelt, kraakt en klikt, telkens ontdek je nieuwe details.

Moeilijk om hier echte topstukken uit te kiezen, maar de eerste paar nummers en natuurlijk Beau Mot Plage bewijzen op zichzelf al dat veel electronische muziek van vandaag de dag vooral saai en plat klinkt. Zo'n rots als Beau Mot Plage kan vandaag de dag gewoon 3x in een set opduiken, zo bewees Isolee zelf (op Voltt deze zomer). Hij blijft spannend!

En er moet iets gebeuren aan dat lage aantal stemmen!

avatar van RogerV
Er moet sowieso iets gebeuren aan de matige bekendheid van Isolee

avatar van RogerV
Heb hem nu ook echt in bezit

Meesterwerkje nog altijd