The Cecil Taylor Quartet - Looking Ahead! (1959)

Jazz / Avant-Garde
Label: Contemporary

1. Luyah! The Glorious Step (6:29)
  2. African Violets (5:15)
  3. Of What (8:20)
  4. Wallering (5:25)
  5. Toll (7:43)
  6. Excursion on a Wobbly Rail (9:03)
avatar van Metalhead99
Mooi album van dit quartet rondom pianist Cecil Taylor. Hij speelt hier met wat onbekendere jazzmuzikanten: Denis Charles (drums), Buell Neidlinger (bass) en Earl Griffith (vibrafoon), maar dat maakt eigenlijk niet zoveel uit.
Goed, er komen niet hele geraffineerde dingen voorbij, maar het is wel hele fijne muziek om wat later op de avond naar te luisteren. Ik begin de vibrafoon als jazzinstrument steeds meer te waarderen en ik moet zeggen dat Griffith mooi en subtiel bij weet te dragen aan het geluid van dit album.
Verder gaat de aandacht vooral uit naar Cecil Taylor, die regelmatig zeer duidelijk de leiding neemt. Hij laat wat mooi pianospel horen en laat ook de meest geraffineerde dingen horen in vergelijking met de overige muzikanten, die eigenlijk hem meer begeleiden, maar niet vaak in de spotlight komen.
Toch laat Denis Charles ook nog wel wat mooie dingen horen, zo vind ik zijn wat simplistische "solo" op "Of What" best gaaf. Neidlinger zorgt eigenlijk bijna enkel voor de begeleiding, maar wanneer hij dat doet is hij wel goed aanwezig en weet hij zo toch ook nog een beetje zijn stempel op het geluid van deze plaat te zetten.
Een fijn plaatje. Leuk voor de jazzliefhebbers die eens een album zonder blazers willen beluisteren.

Dardan
Twee zaken zijn erg opmerkelijk aan dit album: ten eerste speelt Cecil Taylor een stuk terughoudender dan normaal - geen bombastisch vuurwerk deze keer, ten tweede is er Earl Griffith (die erg sterke vibrafonist) die na deze opname bijna niets meer van zich zou laten horen. Jammer en enigzins verrassend want zijn bijdrage hier is bijzonder lovenswaardig: met name zijn solo's op 'Toll' en 'Excursion on a Wobbly Rail' verdienen zeker wat meer aandacht. Al bij al een erg fijn album en bijzonder toegankelijk om een werk van Cecil Taylor te zijn. Het mocht eens wat rustiger voor de verandering