Dark Sanctuary - Royaume Mélancolique (1999)

Frankrijk
Electronic
Label: Ancestral Craft

1. L'autre Monde (10:56)
  2. L'ombre Triste (3:47)
  3. Night Rain (8:18)
  4. Le Rêve de la Nymphe (7:32)
  5. Miserere (10:02)
  6. Valley of the Pain (3:29)
  7. The Final Battle (4:05)
  8. Maze (3:03)
  9. Anathème (13:30)
avatar van Bakema NL
Net als Arcana een nagenoeg onbekende band, ditmaal uit Frankrijk.

De onbekendheid heeft denk ik alles te maken met het feit dat de muziek zo moeilijk te plaatsen is. In de cd-zaak vind je dit vaak in de metal/hardrock hoek, als je de cd's überhaupt al weet te vinden trouwens, maar dit terzijde. Qua sfeer, het donkere aspect, is het wel terecht dat dit in die hoek staat......en natuurlijk zijn dit ook nog echte muziekliefhebbers........maar verder heeft het met metal niets te maken, even afgezien van de sopraan-zang die je natuurlijk wel vaker terugvindt in metal tegenwoordig.

Drie violistes/sopranen, begeleidt met acoustische gitaar, keyboards en wat percussie.. Hemels mooi, dreigend, duister, apart en alles in het Frans. Maar dat stoort zeker niet. Anders is Frans echt niet om aan te horen in muziek (mijn mening....enkele uitzonderingen daargelaten ook trouwens), maar hier is het gewoon passend. Het zal ook wel onder Darkwave vallen denk ik, maar ook weer uniek in zijn soort, dit heb je nog niet eerder gehoord.

Luister naar het eerste nummer die meteen zowat 11 minuten klokt, waarvan een dikke 5 minuten in beslag wordt genomen door een intro (regendruppels en keyboard) waar geen einde aan lijkt te komen en wat op het eerste gehoor erg eentonig is (maar waarvan later het kwartje valt), maar waarvan een onheilspellende dreiging uitgaat die je nieuwsgierig maakt naar wat er komen gaat. En als dan het vervolg komt word je niet teleurgesteld, een ongelooflijke pracht van zang en viool overdonderen en betoveren je.

Ook weer onaards mooi. En wat mij vooral bevalt aan deze band en aan Arcana is dat het hemels mooi is en dat er toch die constante factor van onheil is, een soort dreigende sfeer die er als een wolk overheen hangt.

Mordor
Gelukkig weer te verkrijgen als re-isue via de betere cd handel. Gothische doom en Cold Meat Industry referenties dekken de lading van dit album. Le Reve de la Nymphe is hemeltergend mooi.

avatar van Metalhead99
Afwisselender en boeiender als bijv. Arcana, waardoor dit een geweldige plaat is. Heerlijk wegdromen.