Little Annie & Paul Wallfisch - When Good Things Happen to Bad Pianos (2008)

Label: Durtro

1. It Was a Very Good Year (3:20)
  2. Song for You (6:06)
  3. Private Dancer (5:23)
  4. One for My Baby (And One More for the Road) (3:07)
  5. If You Go Away (4:26)
  6. Victim (5:31)
  7. Yesterday When I Was Young (4:06)
  8. The Summer Knows (1:55)
  9. I Still Haven't Found What I'm Looking For (5:14)
  10. All I Want for Christmas (1:30)
Dit album komt eind januari 2008 uit, maar op het label Durtro (van o.a. Current 93) is deze al te bestellen onder het mom 'in stock' en ik heb hem dan ook in bestelling staan. Het is dus nog even vaag of ik hem voor februari binnen heb of niet, maar dat zal snel duidelijk worden als ik mijn bevindingen hier neerschrijf.

Het gaat om de opvolger van het prachtige Songs from the Coalmine Canary: nu een album in samenwerking met pianist Paul Wallfish die Annie tijdens haar tour ook begeleide.
Geen nieuwe nummers maar allemaal covers van o.a. U2, Jacques Brel, Charles Aznavour, Frank Sinatra en Tina Turner plus een kerstnummer.
Een aantal heb ik er al van gehoord en vooral If You Go Away viel me positief op.
Alles gespeeld in een sobere setting: zang en piano, that's it. Hierdoor krijg je een heerlijk cabaret-achtig nachtclub gevoel zoals ze dat ook live weet neer te zetten.
Wel is het wennen om die overbekende hits van bijvoorbeeld Tina Turner en U2 nu op deze manier gespeeld en gezongen te horen.

U hoort nog van mij zodra ik dit album in mijn brievenbus vind

aERodynamIC schreef:
U hoort nog van mij zodra ik dit album in mijn brievenbus vind

Of eerder, want meneertje ongeduld kon niet op de postbode wachten

Zoals gezegd is dit een album met favoriete nummers van het duo en gaat het slechts om zangeres Little Annie met Paul Wallfish op piano, hier en daar verrijkt door andere instrumenten waar niet de nadruk op ligt. Little Annie is overigens ook bekend als beeldend kunstenaar maar daar hoef ik hier verder niet op in te gaan.
It Was a Very Good Year is bekend van Frank Sinatra. Van de donkere stem van Annie moet je houden. Het heeft iets triestigs: ik kan het beeld van een eenzame, beetje dronken vrouw op een kruk begeleid door een pianist voor een halfvol klein zaaltje maar niet wegdrukken.
Triest is deze versie dan ook zeker. Hier en daar flarden synths en gitaar om de muzieksmaak wat te versterken. Maar wat een binnenkomer is dit. Van Sinatra ben ik niet zo'n liefhebber, maar hier smelt ik voor.
Song for You kennen we van Aretha Franklin. Aretha is natuurlijk een vakvrouw waar soul met vette hoofdletters op staat. Annie geeft er ook een soullading aan mee maar doet dat op geheel eigen wijze. Ze smacht zich door het nummer heen en weet het tot een goed einde te brengen.
Private Dancer hoef ik denk ik niet nader toe te lichten. Wie kent dit nummer van Tina Turner niet? Juist omdat het zo bekend is was dit erg wennen toen ik het voor het eerst hoorde. Deze versie heeft wat weg van een dronkenmanswals. Halverwege verlaten Little Annie en Wallfish de soberheid door er wat meer bombast tegenaan te gooien. Het pakt wonderwel uit: zelfs een trompet mag meedoen en aan het einde lijkt het wel of we bargeluiden horen.
One for my Baby and One More for the Road is een bekende jazz-song o.a. door Frank Sinatra uitgevoerd. Waan je in een klein theater waar je helemaal bij het optreden betrokken wordt door de intensiteit van de artiesten. Knap om dit sfeertje zo op cd te zetten.
If You Go Away is de vertaling van Jacques Brels 'Ne Me Quitte Pas'. Ik als Marc Almond-liefhebber ken deze vertaling uiteraard helemaal uit mijn hoofd (en niet alleen Almond heeft het in het engels gecovered). Het kent eenzelfde puurheid als de Almond-versies en dat kan ook haast niet anders met zo'n geweldige compositie. Prachtig. Hoe vaak ik dit nummer al gehoord heb en door wie dan ook: het blijft simpelweg prachtig.
Van wie Victim origineel is durf ik nu nog niet te zeggen: misschien dat als ik de cd zelf in bezit heb ik hier alsnog op terug kan komen. Doordat ik het nummer niet (her)ken beleef ik het gelijk ook anders. Ook hier verlaten Annie en Paul toch wel weer het gegeven zang+piano door subitel andere instrumenten toe te voegen. Ook zingt Wallfish met lage stem wat achtergrondkoortjes (ik ga er gemakshalve maar van uit dat hij het is). Een lekker nummer met wat minder jazzy of cabaret invloeden.
Yesterday When I Was Young is de hit van Charles Aznavour. Ook Marc Almond is dol op deze artiest en zo zitten we weer in dezelfde hoek. Little Annie treedt ook wel eens op met Almond, behoort tot de Current 93 familie om het zo maar eens te zeggen en staat ook met Baby Dee op het podium.
Deze uitvoering is sober en moet het vooral hebben van de zang in combinatie met het lekkere piano-spel.
The Summer Knows kan ik ook niet zo snel thuisbrengen. Het gaat hier om een sobere piano-ballad die halverwege mooi verrijkt wordt door een trompet. Eenvoudig. Kort. Krachtig. En vooral doeltreffend.
Wie kent U2's I Still Haven't Found What I’m Looking For niet? Het is net als bij Private Dancer dan ook even wennen in eerste instantie. Veel covers zaten van zichzelf al een beetje in de nachtclub/jazz-hoek en dit dus zeker niet.
Het is een rustige ballad geworden zonder gospelkoor of andere grootste U2-fratsen. Na meerdere draaibeurten weet deze versie goed onder mijn huid te kruipen en is het een echte Little Annie song geworden. You go girl!
Ach we zitten nog in de kerstsfeer dus valt afsluiter All I Want for Christmas niet eens zo erg op. Nee het is niet die Mariah Carey kraker. Een kort maar krachtig nummer dat een triestig kerstsfeertje meegeeft. Het valt niet eens uit de toon en dat is tevens mijn grootste compliment over dit album: het klinkt als één geheel en Little Annie en Paul Wallfish hebben de nummers eigen gemaakt en dat is toch wel een voorwaarde wil een cover-album goed uitpakken.
Na het laatste nummer horen we zelf zeggen: "That Was Pretty Good. That Was Slightly Perfect. Right?!" Ik kan dat alleen maar beamen.
Na de nieuwe Baby Dee nu dus de nieuwe Little Annie en daarmee gaat 2008 op grootste wijze van start op muzikaal gebied! Nu al twee enorme klappers en dat terwijl 2008 officieel nog van start moet gaan

avatar van thebestfreaks
Mooie recensie weer hoor. Ik kan me er ook prima in vinden. Ik ken (nog) geen eerder werk van Little Annie, dus daarmee heb ik geen vergelijking, maar als het in de buurt komt van wat ik hier hoor, dan zal ik binnenkort echt de betere platenwinkel moeten gaan opzoeken. Wat een prachtige sfeer wordt neergezet zeg!

Nou nou, zo'n hoge score ook! (Je hoort mij niet klagen hoor).
Mag ik je aanraden om dan eerst met dit album te beginnen.

avatar van thebestfreaks
Dat mag je, dat heb je zelfs al eerder gedaan Daarom moet ik nu ook op zoek naar een fatsoenlijke platenzaak .... kan hem zo snel ergens anders niet vinden

avatar van djarend
Nou, ik heb dat album nog wel in mijn winkel staan hoor, inderdaad prachtig album, ben benieuwd naar de hier besproken plaat, ik krijg als goed is morgen een promo hiervan.

Via het label Durtro is de cd al te bestellen (ik heb hem inmiddels al een tijdje in huis) en via de winkels moet de release blijkbaar nog plaats vinden terwijl het via bol.com nu ook leverbaar is.
Een beetje ingewikkeld allemaal maar uiteindelijk zeer de moeite waard: dit verveelt nog steeds voor geen meter en vormt bijna 5 sterren voor mij.

avatar van partyprincess
Ik heb weinig toe te voegen aan je mooie stukje aERo!
Deze Little Annie spreekt me zelfs nog wat meer aan dan haar voorganger, 'Songs From The Coalmine Canary', vandaar een halve punt meer...
Wel krijg ik het gevoel alsof ze de nummers op dit album niet zomaar heeft uitgezocht, en er misschien zelfs wel (denkend aan 'Stardom Road' van Marc Almond) een kleine autobiografie mee heeft afgeleverd. De teksten passen in sommig opzicht wel bij haar leven...
Verder vind ik de covers op dit album eigenlijk meer dan geslaagd, moet zelfs bekennen dat ik haar versie van 'Private Dancer' stiekem leuker vind dan het origineel van Tina Turner!

Haar stem, tot slot, klinkt op dit album kwetsbaarder en 'naakter' dan ooit. In een nummer als 'I Still Haven't Found What I'm Looking For' zoekt ze een adembenemde laagte op die me kippevel bezorgt en die me ook weer erg aan (de oudere) Marianne Faithfull doet denken. Hoewel Little Annie iets warmer klinkt, weet ze eenzelfde gevoel van loneliness in haar stem te vangen.

En aERo, ben je er al achter van wie de nummers 'Victim' en 'The Summer Knows' oorspronkelijk zijn? Ben benieuwd!

Nee, niet echt: in het hoesje staan de componisten vermeld.
Van Victim is dat David Crawford en The Summer Knows is van Michel LeGrand (music), Marilyn & Alan Bergman (lyrics).
Iemand een idee?
Het laatste nummer is een eigen compositie.

avatar van djarend
ach Bol.com zegt heel vaak dingen te leveren en als puntje bij paaltje komt, komt ie niet binnen, Kreeg van de week nog een klant in de winkel die een daar 8 weken in bestelling had staan terwijl hij hem bij ons gewoon in de bakken ziet staan, hij weer balen.... Maar goed, zal niet mijn concurrenten gaan afzeiken, ik krijg de cd donderdag binnen in de winkel, ben benieuwd. Had niet echt hoge prioriteit bij de Konkurrent (dat is de distributeur van deze cd) want stond ergens onderaan hun releaselijst en ze doen die lijsten altijd beetje op volgorde van belangrijkheid, maar ik wil hem graag horen, laat wel weten wat ik ervan vind

avatar van djarend
Jaaa, ik heb hem binnen vandaag, hij krijgt van mij een berg sterren, dat wil je niet weten, wat een mooie plaat inderdaad. Ik verkocht er ook meteen 1 terwijl hij op stond, en er waren op dat moment slechts 3 personen in de winkel dus da's een mooie score Ga hem zeker ook mee naar huis nemen.....