Dorus - De 30 Grootste Succesen van Dorus (1977)

Label: Philips

1. Twee Motten (3:08)
  2. Figaro-parodie (4:48)
  3. De Harmonie van Krommenie (2:59)
  4. De Nachtwacht (2:31)
  5. Met Zulke Rozen (2:44)
  6. Witte Muizen (3:19)
  7. 'R Zit een Gat in M'n Emmer (4:58)
  8. Dorus Als Zigeunerbaron (3:17)
  9. Brandkastenmanus (3:29)
  10. Als Ik Wist Dat Je Zou Komen (3:36)
  11. Dorus Sr. (2:42)
  12. Als Ik een Miljoen Bezat (2:35)
  13. Dat Doe Ik Alleen Om Jou Te Vergeten (2:44)
  14. Wie Heeft Er Weer 'T Laatste Woord...? (3:25)
  15. Dollevie Zallevie en Ik (2:57)
  16. Poesie Mauw (3:18)
  17. In de Hemel Is Geen Bier (3:20)
  18. De Kat van Me Buurvrouw (3:00)
  19. De Crocus en de Hyacint (2:17)
  20. Op Manoeuvre (3:03)
  21. De Laatste Trein Naar Rotterdam (2:51)
  22. Me Bolhoed op Me Ene Oor (Paris Canaille) (2:54)
  23. Bij de Marine (4:26)
  24. Ik Loop Met Veters (2:19)
  25. Twee Ouwe Toffe Jongens (5:07)
  26. Mijn Grote Teen (2:34)
  27. Me Auto (2:50)
  28. Me Bank in het Bos (2:57)
  29. Daar Neem Je Je Hoed voor Af (2:28)
  30. Orchidee (2:34)
avatar van Jan Wessels
De eerste single die ik kocht was de soundtrack/begintune van de televisie serie Floris. De eerste elpee die ik kocht, in 1972, was van Dorus: De grote successen van Dorus op het Spectrum label. Dorus (Tom Manders) was toen net overleden waardoor je zijn muziek nog meer op de radio hoorde dan anders en allerlei tv opnames werden toen weer opnieuw uitgezonden. Dorus hoorde je sowieso in die tijd (jaren '60, beginjaren '70) veel op de radio en als jochie (ik werd 11 in 1972) vond ik zijn muziek blijkbaar erg leuk. De elpee is allang verdwenen maar de muziek bleef hangen in mijn hoofd waardoor ik jaren later dit dubbelalbum als 2CD (Phonogram, 1993) toch maar eens tweedehands meenam.

Dorus is tegenwoordig al bijna helemaal uit beeld verdwenen volgens mij en de muziek is ook wel tijdgebonden. Toch blijf ik nummers als Figaro-parodie en Dorus als Zigeunerbaron (met orkest van Pi Scheffer) knap gemaakt vinden. Eigen, humoristische, teksten op klassieke muziek en ook nog eens goed gezongen. Andere nummers (bijvoorbeeld Twee Motten en De Crocus en de Hyacint), met begeleiding op orgel van Cor Steyn) zijn nog altijd prima liedjes met vooral bij De Crocus een doordachte tekst.
Ik draai dit nog maar weinig maar iedere keer als ik bijvoorbeeld weer een nummer als Dorus als Zigeunerbaron hoor moet ik glimlachen en neem ik mijn hoed af voor deze man.