The Changelings - The Changelings (1995)

Wereld / Pop
Label: Middle Pillar

1. Pomegranate (0:58)
  2. Season of Mist (5:10)
  3. Earthquake at Versailles (3:50)
  4. Song of the Sephardim (6:44)
  5. Pranam (0:59)
  6. Into This Divide (7:19)
  7. Incantation (1:35)
  8. Solitude (3:43)
  9. Awakening (4:18)
  10. Seraphim (1:34)
  11. 11:59 P.M. October 30 (7:04)
  12. Sunday Morning (9:49)
Ik heb dit album wel eens in een cd-zaak beluisterd: de hoes viel me op omdat deze me deed denken aan die van Tindersticks.
Blijkbaar sloeg het toen niet voldoende aan om het ook daadwerkelijk te kopen (ik meen dat ik het iets te zweverig vond), maar nu ik het op myspace terughoor denk ik dat dit een herkansing verdient.

avatar van musicfriek
Wat een toevalligheid zeg. Ik stuur net El Ninjo een PM waar hij dit album vandaan heeft, want ook ik ben benieuwd naar de rest na het beluisteren van Awakening.

O.a. op Amazon verkrijgbaar (waar ook samples te beluisteren zijn.............).

Okee dan, omdat El Ninjo onverwacht voor kerstman speelde is het natuurlijk wel zo netjes om je rar-kadootje uit te pakken natuurlijk.
Zoals gezegd heb ik het ooit vluchtig skippend in een winkel beluisterd en heb ik het toch maar laten liggen.
Of dat terecht was durf ik eigenlijk nog steeds niet te zeggen. Het is allemaal erg mooi maar tegelijkertijd bekruipt me ook een gevoel van 'het is het allemaal net niet voor een meesterwerk van heb ik jou daar'.
Misschien dat de ingrediënten te duidelijk traceerbaar zijn: men neme Dead Can Dance, gooit er een snufje Enya-mysterie tegenaan (Loreena McKennitt mag ook mocht Enya niet binnen handbereik liggen), giet er vervolgens een Vanessa Mae-viool-saus overheen en je hebt prachtige muziek genaamd The Changelings.
Het klinkt misschien nogal kort door de bocht, maar zo bedoel ik het niet: het is net dat tikje eigenheid dat ik mis. Ik zeg niet dat genoemde namen ook echte invloeden zijn, maar ze liggen constant op de loer en misschien is het ook de reden dat ik het indertijd toch niet gekocht heb.
Hoe dan ook blijft er twijfel, want het boeit me wel degelijk en ik vind het zeker weten erg mooi. Misschien ontdek ik de eigen smoel nog wel maar nu blijft de teller even op 3,5* staan.

avatar van musicfriek
Het is voor mij nog te vroeg om te kunnen beoordelen, heb het nog maar 1 keer gedraaid, maar een aantal dingen die je schrijft herken ik wel idd. Voornaamste voor mij is dat het geheel smoel mist. Er zitten een aantal echt prachtige nummers tussen, maar er mist wat.. Eerst nog maar eens een aantal keren draaien.

avatar van reptile71
Zeker wel erg mooie muziek, maar kan wat aARo schrijft wel heel goed begrijpen. Het is alsof het herhaling is van een aantal grootheden in het genre. Maar dan nog moet ik zeggen, wel op een grandioze manier. Nadeel voor The Changelings is alleen dat er maar 1 Lisa Gerrard bestaat en die is zo enorm goed dat iedere andere zangeres die het aandurft al snel in het niet valt.
Overigens wat wel opvalt is de lekkere drums, die meer naar rock neigen dan voor dit soort muziek gewoon is. Misschien is dat dan het stukje meer eigen. Luister maar eens naar Into This Divide... grandioos nummer met prachtige drums/percussie!

Verrassend is dat er op het eind nog een cover staat van The Velvet Underground, die overigens gevolgd wordt door een stilte met daarna nog een heel vioolstuk als een soort hidden track.

Ik ga toch voor de 4**** ...zeker in een kamer verlicht met kaarslicht en dan met hoog volume.