Willem Vermandere - De Eerste Jaren (1989)

België
Roots
Label: Dureco

1. Mijn Mensch'n van Te Lande (2:27)
  2. De Brulofte van Kanna (2:34)
  3. De Verloren Zeune (2:33)
  4. Blanche en Zijn Peird (4:54)
  5. Kasteel van Schelpjes en Zand (3:49)
  6. Piere, de Beeste (3:54)
  7. Van Nen Boom (4:12)
  8. Den Tjoolder (4:14)
  9. De Grote Voyage (3:35)
  10. Le Tour du Monde (5:06)
  11. Duits Kerkhof (6:29)
  12. Klein Ventje van Elverdinge (4:33)
  13. Duizend Soldaten (4:26)
  14. Mijn Gazette (4:17)
  15. D'Historie van Steentje (7:50)
  16. 'K Zie Mijn Lief Zo Geiren (4:41)
  17. De Zotte Keunink * (3:05)
  18. D' Emancipatie * (4:24)
  19. Mijn Stamcafé * (2:45)
  20. 'T Schone Land * (3:05)
  21. Fredo en Marcello * (4:31)
  22. Gebed * (4:14)
  23. Jezus op D'Eerde * (3:33)
  24. Margriete van Piere Maertens * (4:44)
  25. Meter Fietje * (2:33)
  26. Mijne Velo * (4:43)
  27. Tante Madleine * (3:52)
  28. Van de Liefde * (4:18)
  29. Psalm * (3:36)
  30. De Barmhartige Samaritaan * (6:40)
  31. De Schooiere * (3:54)
  32. De Speelman * (4:18)
  33. De Student * (3:55)
  34. De Wonderbare Genezing * (4:12)
  35. Drinkeliejke * (2:43)
  36. Dromerie (Nu Zit Ik Oed en Versleten) * (3:06)
  37. Geestelijk Minneliedje * (3:58)
  38. Hommel * (3:38)
  39. Litanie * (3:58)
  40. Mijn Huis, Mijn Linde, Mijn Mensch'n * (2:36)
  41. Nee'w We Goan Nus Vlams Nie Loat'n * (3:11)
  42. O Mensch'n van Mijn Westhoek * (2:00)
avatar van jellorum
Van de eerste tot de laatste noot genieten, zo simpel is dat.
Ik durf deze muziek en heel het repertoire van de man nogal eens 'aarde-muziek' noemen.
Het geeft me altijd een warm gevoel en moet altijd denken aan mijn 'thuisgrond' en hoe deze muziek een rol speelde bij leuke dagen aan de oude Schelde-arm in het dorp van Stijn Streuvels en bij de 'speelpleinwerking' in Tiegembos. Wat was het leuk om een klein kind te zijn.

avatar van jellorum
Mijn Mensch'n van Te Lande is te mooi voor woorden...

ik geef u op alle vlakken groot gelijk.

jammer dat hij door keuze van concept in see maar een klein publiek lijkt aan te spreken.

echter > sigur ros gewijs weet men vandaag dat taalkeuze er niet echt toe doet.

avatar van potjandosie
schafte deze 3-cd met 42 van zijn liedjes uit zijn vroege oeuvre ooit aan met een andere hoes dan hierboven afgebeeld (label Dureco). een geweldige verzamelaar van de inmiddels 85-jarige Willem Vermandere, tevens een begenadigd klarinettist, beeldhouwer en schrijver.

zwaar ondergewaardeerd in Nederland. wat mij betreft is de man de Leonard Cohen van de Lage Landen. muzikaal en tekstueel onovertroffen met alle respect voor iemand als Gerard van Maasakkers (Brabantse folklore), want Willem Vermandere onderscheidt zich met de prachtige, muzikale omlijsting van zijn liedjes. zijn teksten omvatten weliswaar veel (West) Vlaamse folklore, maar gaan tekstueel ook een stuk verder dan dat in liedjes met universele thema's als "De Grote Voyage", "Duits Kerkhof" en "Duizend Soldaten".

veel van zijn liedjes zoals "Blanche en Zijn Peird" groeiden uit tot klassiekers. als Nederlander moet je wat moeite doen om zijn teksten goed te verstaan en te doorgronden, maar ook zonder die helemaal te kunnen volgen komen zijn prachtige, melancholische liedjes sowieso "binnen".

zoals jellorum het eerder omschreef is "het van de eerste tot de laatste noot genieten". iedereen zal zo zijn eigen favorieten hebben. voor mij zijn dat o.a. de pracht melodieen van "Klein Ventje van Elverdinge" en "K Zie Mijn Lief Zo Geiren", maar feitelijk zijn alle nummers voor de liefhebber van dit genre het beluisteren meer dan waard.

Willem Vermandere verdient een standbeeld voor zijn omvangrijke oeuvre. wat was het mooi geweest als iemand als Matthijs van Nieuwkerk hem een podium had gegeven in de rubriek "Forever Young" van het t.v. programma "Matthijs gaat door". een rubriek waarbij artiesten van respectabele leeftijd en hun carrière in het zonnetje werden gezet.