Wim de Craene stapt de jaren '80 in met deze min of meer conceptplaat, want het valt de luisteraar wellicht snel op: op het album "Perte Totale" gaan veel nummers over voertuigen, onderweg zijn, in beweging zijn, ... denken we maar aan "Auto & Garage", "St. Tropez" (samen op vakantie naar St. Tropez..), "Rollen", "Zonder benzine"..
maar ... vergis je niet.... de ogenschijnlijke vrolijke, opgewekte of zelfs vrijblijvende titels verhullen dat misschien, maar ook hier komen we weerom in Wim de Craene's universum... en dat is niet noodzakelijk alom "happy times". Neen. Ook hier gebroken harten, liefdestroubles, bedrog.. Luister maar eens naar "DC 10" over de partner die de hoofdpersonage van het lied (Wim?) bedroog met diens vriend Eddy, en Wim zingt " met een DC 10 mag je Eddy achterna..." en verder "Arme ik, Arme Willem, hier kom ik nooit meer overheen". Slik. Sterk, "heavy shit" !
Ook héél mooi zijn "Ravage" en afsluiter "Perte Totale"...
Een weinig gekend - er staan ook geen echt bekende nummers of hits van hem op - maar prima De Craene-album !
En.. het is ondertussen bekend. Jammer genoeg zijn de albums van De Craene moeilijk tot niet te vinden op CD, maar wat dit album betreft is er een lichtpuntje, het bestaat in de vorm van "
Portret van Gisteren" in CD-versie, dat wil zeggen: perte totale + andere songs van de De Craene.
Zie de besrpeking voor verder info)