Clan of Xymox - The John Peel Sessions (2001)

Label: Strange Fruit

1. Stranger (5:33)
  2. Muscoviet Mosquito (4:02)
  3. Seventh Time (4:47)
  4. After the Call (7:23)
  5. Agonised by Love (5:06)
  6. Mesmerised (6:18)
Jean-Maurice
Deze opnames dateren van 1985. Clan of Xymox nog in de originele bezetting en voor hun meesterwerk 'Medusa'. De productie is hier geweldig. Volgens de informatie op het cd-hoesje hebben ze John Peel nooit persoonlijk ontmoet. Hoe dan ook, het geeft maar weer eens aan hoe populair ze waren buiten Nederland in die tijd. Er is bij mijn weten geen enkele Nederlandse band uit de jaren 80 die werd uitgenodigd voor een John Peel session. Deze 33 minuten blijven erg aangenaam om naar te luisteren omdat je een goede indruk krijgt hoe ze toen live klonken.

De dubbel cd Clan of Xymox live geeft je nog een beter beeld van hoe ze live klonken.Dit klinkt ook fantastisch, maar blijft wel studio natuurlijk.

avatar van Castle
Openend met Stranger, bijna gelijk aan het debuutalbum uitvoering, nagenoeg gelijk, deze versie is voller en moddervet van geluid, duidelijk beter dan mijn vinyl uitvoering.
Overige nummmers meer dan okee, dan verrassend , dan pakkend, maar hetgeheel is John Peel sessie waardig.
Te gek!

The Clan heeft uitsluitend top albums afgeleverd

avatar van Rainmachine
Deze had ik al op CD maar nu dus sinds kort ook op vinyl. Prachtige 2020 uitgave met prachtig artwork (anders dan de foto hier) en voorzien van linernotes van Anka Wolbert en Ronny (Jacketti) Moorings. Erg leuk om te lezen hoe ze de Peel sessies hebben ervaren en dat John Peel nergens te bekennen was. CoX was in deze tijd een rete interessante band en ook live was het erg goed. Ze wisselden ook telkens van instrumenten kan ik mij nog herinneren. Ik heb ze verschillende malen live gezien in de periode van het debuutalbum en Medusa. Was ook zeer gecharmeerd van de verschijning van Anka.

Dit klinkt ook verbazingwekkend goed "live, knap dat ze dit zo voor elkaar kregen. Ik snap heel goed dat Ivo Watts ze bij het 4AD label wou hebben, er zal zeker wat aan gesleuteld zijn maar de band klonk totaal niet als een Nederlandse band, ook al kan ik mij herinneren dat veel Engelsen de teksten niet goed konden plaatsen. Ik heb hier nog een concert liggen van CoX bij Veronica's Rocknight. Daar hadden ze destidjs ook nog wel eens leuke concerten waarvan vooral Talk Talk mij bij is gebleven. Nadat klankentovenaar Pieter Nooten CoX had verlaten werd het al snel minder en veranderden ze de naam naar Xymox. Tegenwoordig klinkt de band meer als de Sisters of Mercy en heeft ze wel veel eigenheid verloren maar daar zullen de meningen verschillend over zijn.

avatar van pjh1967
Jean-Maurice schreef:

Wist dat Eton Crop meerdere sessies voor Peel deden in de 80s. Via Google kom ik tot o.a.
Buy Off The Bar: (4 sessions, 1986-89)
Eton Crop: (5 sessions, 1983-88)
The Ex: (3 sessions, 1983-86)
Gore: (3 sessions, 1987-1991)
Minny Pops: (1 session, 1980)
Nasmak: (1 session, 1982)
Poppi UK: (1 session, 1988)

avatar van Premonition
De eerste NL-band was volgens mij Supersister, begin jaren zeventig.

avatar van Rainmachine
Blijft toch mooi die Peel Sessions en dit is Clan of Xymox in de ultieme bezetting en ook hun beste periode. Het latere CoX werk kan mij niet echt meer bekoren teveel van hetzelfde. Heb de band vorig jaar nog live gezien en op Ronny Moorings na was dat toch wel wat een freak show. Dat geldt niet voor de band in deze bezetting met Anka Wolbert en Pieter Nooten. Het vertrek van die twee was wel een aderlating maar dat is hoe dingen soms gaan in muziekland.