Gábor Szabó - Dreams (1968)

Hongarije
Jazz
Label: Skye

1. Galatea's Guitar (5:33)
  2. Half the Day Is Night (4:23)
  3. Song of the Injured Love (4:05)
  4. The Fortune Teller (4:28)
  5. Fire Dance (5:39)
  6. The Lady in the Moon (5:13)
  7. Ferris Wheel (5:27)
tondeman
Lekker plaatje en de hoes mag er ook zijn.

avatar van philtuper
Jeetje! Prachtig instrumentaal album dit. Dankzij de discover playlist van Spotify ontdekt. Fraai en tijdloos album! Bijna bizar om te denken dat dit 50(!) jaar geleden is gemaakt!

avatar van Manfield
Nog steeds heel goed te pruimen, had zo dit jaar uit kunnen komen. Er is wat mij betreft niks gedateerd aan. Volledig instrumentaal album. De nummers zijn niet allemaal door Gabor Szabo geschreven. Zo is het tweede nummer "Half the Day Is Night" geschreven door Gary McFarland, die tevens deze plaat geproduceerd heeft en de piano voor zijn rekening neemt.
Andere schrijvers zijn: Manuel de Falla - een Spanjaard, die met het nummer "Song of the Injured Love" zelfs wat folk rock invloeden toevoegt aan dit album - en Donovan Phillips Leitch - die het laatste nummer geschreven heeft. De stukken die Gabor Szabo zelf geschreven heeft vind ik dichtbij gipsy jazz komen. Luister bijvoorbeeld naar "The Fortune Teller".
Dit maakt het album uiteindelijk interessant , vanwege de verschillende schrijvers en de invloeden die zij meegenomen hebben. Uiteindelijk is dat dan weer heel mooi muzikaal neergezet door Gabor Szabo op gitaar en de rest van zijn band.

avatar van Chameleon Day
Ik "struikel" toevallig over dit album op YouTube. Klinkt aangenaam en idd niet gedateerd. Had ook anno nu uitgebracht kunnen zijn. Leuk.

Prachtige klanken worden hier voorgeschoteld. Jazz met een mysterieus tintje. Een beetje psychedelisch ook wel. Goed passend in die tijd.

Ook de hoes valt op: niet zo'n oh zo herkenbare jazz-hoes. Het dekt de lading van het gebodene wel.

Een album dat bij mij elke keer weer een beetje meer verrast en bij elke draaibeurt komt er dan weer een beetje liefde bij.