John Coltrane / Archie Shepp - New Thing at Newport (1966)

Jazz / Avant-Garde
Label: Impulse!

1. Introduction (1:09)
  2. One Down, One Up (12:28)
  3. My Favorite Things * (15:14)
  4. Spoken Introduction to Archie Shepp's Set by Billy Taylor * (1:41)
  5. Gingerbread, Gingerbread Boy * (10:26)
  6. Rufus... (Swung His Face at Last to the Wind, Then His Neck Snapped) (4:58)
  7. Le Matin des Noire (7:39)
  8. Scag (3:04)
  9. Call Me by My Rightful Name (6:19)
avatar van Supernormal
Viel me hier enorm op dat Shepp's geluid erg naar de blaasstijl van Albert Ayler gaat. Vrij abstract spel.

avatar van Tony
Twee van mijn absoluut favoriete jazz mannen "samen" op het Newport Jazz Festival. Beiden vertegenwoordigers van "the new thing" in jazz, free-jazz dus, maar ze spelen niet samen, want de een speelde een middagsessie (Shepp) en de ander 's avonds (Coltrane), dus waarschijnlijk hebben ze elkaar niet eens gezien die 2e juli 1965. Beetje rommelige uitgave dus eigenlijk, maar, man, wat speelden ze een partij lekker chaotisch, allebei.

De setlist van mijn Impulse! uitgave is identiek aan de LP; My favorite Things van Coltrane en Gingerbread, Gingerbread Boy van Shepp ontbreken daarop, helaas.

Mssr Renard
Ik dacht toen ik deze pakte dat het eenn duoplaat zou zijn, maar het zijn dus twee kwartetten die hun eigen song(s) spelen.

Op 'One Down, One Up' het Coltrane Quartet (Coltraner, McCoy, Garrison, Jones) en op 'Rufus' tot en met 'Call Me by My Rightful Name' het Shepp Quartet (Shepp, Hutcherson, Philips, Chambers).

Wat deze lp wat rommelig maakt is dat Coltrane maar 1 song (plus een introductie) krijgt en Shepp 4 songs. Allebei een plaatkant was beter geweest. En hierbij review ik de lp-versie.

Maar ik ben geen kniesoor.