Ik heb Eberhard Schoener toch altijd een heel bijzondere artiest gevonden. Het meest fascinerende vind ik eigenlijk nog dat hij zo relatief onbekend is. Maar hij heeft kennelijk wel geld en de connecties om hele grote projecten voor elkaar te krijgen. Ook heeft hij al best een hoop platen gemaakt en dat zijn ook hele dure projecten met orkesten en hele bijzondere synthesizers voor die tijd. Hij was de eerste Duitser die een moog synthesizer had en elektronische muziek maakte voordat Tangerine dream, Popol vuh en Klaus Schulze een moog hadden. En hij had ook in 1979 (LP Events) al een fairlight CMI sample computer en is daarmee volgens mij de eerste (of in ieder geval een van de allereerste) die sample geluiden op plaat vast legde. En hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? Ook kost het hem kennelijk weinig moeite om bekende muzikanten mee te krijgen op zijn platen. Het bekendste voorbeeld is wel zijn samenwerking met The Police. Die voor hem dingen spelen in een hele andere stijl als waar ze mee bekend zijn geworden. En dit alles bij elkaar is mij dus een raadsel waarom hij toch zo onbekend is en zijn muziek maar heel moeilijk te vinden is. Deze LP "Spurensicherung" met heel veel Fairlight werk is volgens mij alleen op lp verschenen. En ook op spotify of zo is hij niet te horen. Blijft over dat ik deze plaat al wel lang geleden eens tweedehands heb gescoord (nummer 706 in mijn collectie), en ook andere Eberhard Schoener lp's. Die zijn overigens wel wisselend van niveau. Maar dat geldt niet voor deze plaat. Die vind ik van begin tot einde erg goed. Een LP vol met fairlight geluiden en muziek. Ook best experimenteel. En dus een jaar voordat Jean-Michel Jarre met de fairlight zijn fameuze Zoolook plaat maakte. Die ik overigens ook erg goed vind.