Dit album maakte ooit onderdeel uit van de nu al behoorlijk lang niet meer verkrijgbare Contemporary Works I-boxset en was het eerste album uit deze 10-delige set.
In 2005 verscheen dit album voor het eerst als een los verkrijgbaar solo-album, zodat liefhebbers die de boxset zijn misgelopen, alsnog de mogelijkheid kregen dit album aan te schaffen. Later volgden nog The Crime of Suspense en de 4 Ballet-albums.
Vanity of Sounds is Schulze op zijn best en laat overduidelijk de sound horen waarmee hij zich de afgelopen 10-12 jaar mee bediend. Aan de ene kant overduidelijk herkenbaar, dan weer redelijk afwijkend, maar altijd blijft het herkenbaar als Klaus Schulze.
Met veel bombarie trapt Schulze af met het titelnummer, waarmee hij direct alle registers opentrekt. Het is een vlot, maar tegelijkertijd pittig werkje die me qua geluid gek genoeg doet denken aan de muziek van Jean Michel Jarre, maar dan eentje van een meer diepgravend karakter. Het is een druk en dynamisch stuk muziek, waarmee Schulze direct mijn aandacht grijpt en meteen ruim 17 minuten weet vast te houden.
Daarna wordt de muziek kalmer en meer gedwee en is het lekker onderuit zakken met "Sacred Romance". Dit nummer kent een ietwat droef, melancholisch karakter, maar klinkt tegelijkertijd erg lekker door de aanwezige drive die het nummer toch een lichtelijk opzwepend randje meegeeft. Het heeft zelfs verdacht veel weg van het tweede gedeelte van "Playmate in Paradise" van het Moonlake-album. Zou Schulze dat geweten hebben toen hij dat nummer schreef voor Moonlake of is het gewoon toeval, aangezien Schulze wagonladingen aan muziek heeft geschreven?
Met "The Wings of Strings" lijkt de muziek weer naar een wat steviger plan getild te worden. Andermaal krijgt Schulze het voor elkaar met minimale middelen de oren aan de speakers gekluisterd te houden, vanwege die typische invalshoeken die in zijn muziek verstopt zitten. Dit nummer zit vol met dat soort invalshoeken.
Tot slot eindigt het album met het wat vreemde, door een vocoder gedomineerde "From Words to Silence" die zijn titel letterlijk eer aan doet: de eerste helft is een ritmische, minimale reis door de wondere, muzikale wereld van KS, besprenkeld met de vocoderklanken. De tweede helft begint als het ware met een doffe donderklap, waarmee de muziek tot rust komt en er een prachtig klankentapijt geschapen wordt die o zo herkenbaar, maar tegelijkertijd wel erg fraai klinkt.
Het zijn die mooie, rustieke synth-akkoorden die een einde maken aan een oerdegelijk, ouderwets goed in het gehoor klinkend Schulze-album die zelfs met een moderner klinkend geluid, voor een album zorgt die mij met regelmaat van de klok doet terugdenken aan het oude werk van deze maestro. Het is dan ook een geweldige beslissing geweest om dit album apart uit te brengen, aangezien het niveau gewoon over de gehele linie best hoog is. Een aanrader dus!