Henk Wijngaard - Speklappen, Törf en Zoepenbrij (2001)

1 stem

13. Op Ain Vaarkante Meter
  14. Kist Hom Wel
mooie nummers

avatar van nlkink
Knoalster trucker Henk Wijngaard in Grunneger toal. Niks mis met.

avatar van Mjuman
nlkink schreef:
Knoalster trucker Henk Wijngaard in Grunneger toal. Niks mis met.

D'r zijn grenzen - ook voor Grunnegers; doe mij maar Ede Staal.

avatar van nlkink
Je hebt een punt. Maar......als je alles wat er in Groningen gemaakt wordt op muzikaal gebied afzet tegen de bijna mythische status van een Ede Staal dan kun je niks meer uitbrengen.
Natuurlijk is Henk Wijngaard van een andere klasse dan Ede Staal. Maar hij probeert het.
Je hebt tegenwoordig ook Alex Vissering. Die komt qua timbre en karakter dichterbij Ede Staal in de buurt. Maar zijn voertuig is Americana. Klinkt erg authentiek als daar Gronings overheen wordt gezongen.

avatar van Mjuman
Ook al zeggen de titels me wel wat - zoepenbrij moest ik opzoeken, maar m'n oma maakte het wel - vind ik deze coming out in dialect van vlamster Henk wel een beetje merkwaardig, to say the least. Die Brennerpas is ook nooit aan mij besteed geweest.

Edwin Jongedijk heb ik ooit eens wat van gehoord en ik meen ook eens een zanger in 't café in Noordpolderzijl (toen we een weekend in Grunn waren).

Hendrik68
Ja dan heb je ook nog Jan Henk de Groot. Samen met Alex Vissering en Edwin Jongedijk brachten ze als de Troebadoers vorig jaar een alleraardigst rootsy album uit. De Troebadoers - Veenhoes Sessies (2015)

avatar van nlkink
Klopt, Hendrik68. Ik heb de troebadoers onlangs meegemaakt tijdens een instore optreden in Assen maar de enige naam die was blijven hangen was die van Alex omdat ik hem al kende.
Een leuk stel en ik ben zeker van plan om de Veenhoes Sessies een dezer dagen aan te schaffen.

buizen
"Kist hom wel"
geweldig wat een taaltje.

"Gronings album" maar meerdere liedjes behelsen toch Drentse thema's.
Vind het geen geslaagd uitstapje van Henk. De nummers zijn soms gewoon carnavalesk.
Laat sommige artistiekigheden maar over aan andere Groninger of Drentse artiesten.
Henk moet het bij de trucker-, levens-, en liefdesliedjes houden, in gewoon Nederlands.

Albumhoes is iconisch vanwege het streekberoemde kleedje op tafel en die houding met mes en vork. Zo gaat dat op het platteland.

Als ik vrouw was en mijn man/vriend zei tegen me: "Doe bist mien speklap" dan kreeg ie een tets om de oren! Dat zeg je toch niet tegen een vrouw.
Henk komt er mee weg.