Filter Fedde - #3 (2005)

2. Untitled
  3. Untitled
  4. Untitled
thejazzscène
Filter Fedde is artiest die wenst anoniem te blijven. Althans; het brein achter deze vinyl + zwartwitkopietje wordt nergens vermeld.
Ik was deze 3-reeks begonnen met deze laatste release. Ik vond/ vind hem zo lekker meetrekkend dat ik de rest ook ben gaan kopen.

De gehele sfeer situeert zich in de 'dirty acid scene'. Het label noemt het zelf "Deep Coma Acid" en deze plaat doet die term eer aan. Meer valt er niet over dit genre te zeggen. Filter Fedde loopt zowat in de zelfde lijn als de jaren '95 Beverly Hills 808303 (Aka I-f) en de hele viewlexx-achterban.

Het eerste nummer vind ik erg goed;
Het nummer start me een zware beat die een ongeperfectioneerd lijkt te zijn (niet zuiver) omwille van de robuste/ onafgewerkte productie. Een vrouwenstemsample, die op monotone wijze zegt 'Detroit, here I am', wordt op regelmatige wijze door het nummer gebracht.
Achter deze brok drumcomputernoise doet de TB-303 zijn werk. Heel het nummer wordt er door gejamd. Acid geluiden worden op een wijze getweaked dat elk mens die zich ervoor openstelt in het geluid van de machine getrokken wordt. Waanzinnig effect heeft het. Echt underground, kraakpandfeest-sfeer straalt dit nummer uit.
Het heeft volgens mij toch eerder een sterke Chicago-house invloed dan Detroit.

Het tweede nummer tikt er met doffe beats tegenaan. Synthlijnen zitten erachter en scherpe robotgeluidjes komen er soms in voor. Deze doen me denken aan de later uitgebrachte 'Experimenten met Mensen en Monsters' van MANASYt op dit label.

Nummer drie is wat in dezelfde trant als het tweede. Hier neigt het eerder de electro-tour op.

Het laatste nummer tenslotte gaat er op dezelfde manier op los als het eerste. Een heus gespeel met 303-geluiden maar deze keer met meerdere samples over elkaar. Daarachter steken hi-hats en een basdrum. Heel lekker eveneens.

thejazzscène
Dat eerste nummer werkt steengoed heb ik onlangs gemerkt. Ik draaide het in de kelder van een kotfeest. Tussen de geur van schimmel en de spinnenwebben heen gingen deze ondergrondse klanken. Briljant hoe hypnotiserend dat nummer is. Zo'n zwaar molesterende en licht gedistorte beats gecombineerd met 303 geluiden. Dit moet Brooklyn zeker eens uittesten! Fans van Bunker, Cosmic Force, I-f en dergelijke althans.
Nummer één van de reeks is ook erg goed. Die moet ik ook nog maar eens toevoegen de komende maanden.