Howard Tate - Reaction (1969)

Soul / R&B
Label: Lloyd Price's Turntable

1. Question (2:18)
  2. Have You Ever Had the Blues (2:25)
  3. Plenty of Love (2:41)
  4. That's What Happens (2:48)
  5. Little Volcano (2:36)
  6. It's Too Late (2:21)
  7. Hold Me Tight (2:36)
  8. Come into My Heart (2:36)
  9. What'll I Do (2:51)
  10. Chain Gang (3:04)
  11. My Soul's Got a Hole in It (2:51)
  12. These Are the Things That Make Me Know You're Gone (2:24)
avatar van Angelo
Reaction, het tweede album van Howard Tate, werd geproduceerd door collega’s (en vrienden) Lloyd Price en Johnny Nash. Het Turntable-label waarop dit album verscheen was overigens ook eigendom van Lloyd Price, het werd vernoemd naar zijn toenmalige club waar Howard Tate 'n graag geziene gast(artiest) was. Het is opmerkelijk dat Reaction vooral in 't teken staat van vlotte, en dansbare nummers die gebracht worden in northern soul stijl. In plaats van dat dat in het voordeel werkt van Howard Tate als zanger, werkt het eerder in zijn nadeel. Zijn krachtige, bovenal zuivere stemgeluid komt vooral mooi tot zijn recht bij de rustigere nummers, of de nummers die in ieder geval wat minder bombastisch zijn.

't Is dan ook niet raar dat vooral Come into My Heart en My Soul’s Got a Hole in It het best afsteken in vergelijking met de rest. De eerstgenoemde werd overigens een paar jaar eerder al opgenomen door Lloyd Price, maar Howard Tate zijn versie is echt stukken leuker. Vooral ook omdat zijn stem beter bij het nummer past. Naast deze opname, treffen we nog tweetal andere covers op dit album aan. Zo stak hij Hold Me Tight, een lied van de andere producer, Johnny Nash, in een nieuw (ska-)jasje en doet hij ook een poging om Sam Cooke’s Chain Gang te coveren. Het jammere is dat deze nummers nogal ongelukkig uitgekozen zijn. Zo is de Johnny Nash cover van oorsprong al een matig nummer, en zijn bewerking van Sam Cooke’s klassieker komt vanwege het geringe budget dat beschikbaar was voor de opname dit album ook niet zo mooi uit de verf waardoor het nummer nogal onprofessioneel klinkt.

De andere nummers zijn op zich wel aardig, het grootste gedeelte werd gepend door Lloyd Price, maar zoals gezegd wordt Howard Tate er veelal door beperkt. Het mag wel gezegd worden dat het repertoire ternauwernood boven de middelmaat uitsteekt, er is beter materiaal in northern soul stijl denkbaar dan wat je hoort. Have You Ever Had the Blues is één van de betere uptempo nummers, het heeft ook een hoog meezing-gehalte, en dat zal vast wel de kracht van het nummer zijn. That’s What Happens is daar-naast ook de moeite waard vanwege het fijne volle geluid. De rest overtuigt vooralsnog minder, al geeft deze altijd fantastische Howard Tate net dat extra zetje dat Reaction op 'n ruime voldoende zal brengen.