The Four Mints - Gently Down Your Stream (1973)

1 stem

Soul
Label: Capsoul

1. You're My Desire (3:11)
  2. Row My Boat (4:04)
  3. Why Did I Go (3:17)
  4. Do You Really Love Me (4:28)
  5. Too Far Gone (2:06)
  6. You'll Want to Come Back (2:29)
  7. Keep on Loving You (3:26)
  8. In a Rut (2:54)
  9. Can't Get Strung Out (3:22)
  10. They Were Wrong (4:38)
  11. Too Far Gone (Rehearsal) * (2:15)
  12. In a Rut (Rehearsal) * (3:01)
  13. In a Rut [Rehearsal: Instrumental] * (3:04)
avatar van Angelo
The Four Mints was een groep uit Columbus, Ohio, en bestond uit Ben Caldwell, Ben Russell, Jimmy Harmon en James Brown. Het moge duidelijk zijn dat we het hier niet hebben over dé James Brown, maar een andere zanger met dezelfde naam. In 1973 hadden ze hun kans om te schijnen, maar het album en de potentiele hit, Row My Boat, draaiden uit op een flop. Een paar maanden later gingen ze uiteen en sindsdien is zowel de groep als 't album in de vergetelheid geraakt. Niet helemaal terecht, overigens. In eerste instantie lijkt het te gaan om de zoveelste mannengroep die in harmonieën soft soul ten gehore brengen, in de stijl van The Whatnauts of Black Ivory bijvoorbeeld, maar halverwege 't album wordt duidelijk dat zij meer dan dat in huis hadden. De upbeat Too Far Gone, Keep on Loving You en vooral de stevige funk van In a Rut, met zijn ge-wel-dige ritmische sectie, vormen gezamenlijk drie erg coole nummers! Van de zoete(re) nummers is het vooral Do You Really Love Me, dat wordt geopend met fantastisch pianospel en een gesproken woord, dat een mooie, representatieve indruk achterlaat. De potentiele hit, Row My Boat, is met name leuk vanwege zijn enigszins stompzinnige en kinderlijke tekst, al is het nummer op zich niet heel interessant. Door alles wat er op Gently Down Your Stream te vinden is, is het album goed genoeg om af en toe eens op te zetten (al is het begrijpelijk dat dit album geen potten wist te breken door zijn amateurisme). Verder, zoals gezegd, een prima album!