Darkthrone - Transilvanian Hunger (1994)

Noorwegen
Label: Peaceville

1. Transilvanian Hunger (6:09)
  2. Over Fjell Og Gjennom Torner (2:29)
  3. Skald Av Satans Sol (4:28)
  4. Slottet I Det Fjerne (4:45)
  5. Graven Takeheimens Saler (4:59)
  6. I en Hall Med Flesk Og Mjød (5:12)
  7. As Flittermice as Satans Spys (5:55)
  8. En as I Dype Skogen (5:03)
Dionysos
So pure....so cold...Transilvanian Hunger!

Mijn favoriete Black Metal plaat allertijden, tevens ook mijn favoriet van DARKTHRONE. Alles klopt, de hypnotiserende riffs in combinatie met de geweldig rancuneuse zang van Nocturno Culto en de gruwelijk briljante teksten, met name Varg Vikerness' aandeel in laatstgenoemde factor.

Het is ook een briljant album, omdat ze hier gewoon een échte mijlpaal in de Black Metal ten gehore brengen; niets geen Celtic Frost en Bathory invloeden meer, gewoon pure DARKTHRONE, de stijl die vele bands heeft geinspireerd en dat nog steeds doet.

Helaas zullen ze zichzelf na dit stukje magie nooit meer overtreffen.

Devastation, Blasphemy, Desecration, Unholy He
who Burned the face of g0D with the Eye of Our Master!

Tja...darkthrone...Ik weet best dat zij voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de black metal.

Maar bij Darkthrone heb ik altijd meteen de associatie met 'Opa vertelt'. Niet mijn ding dus. Ablaze in the Northern Sky kon ik nog wel waarderen, maar de andere albums vond ik maar een saaie brei. Niet aan mij besteed.

Darkthrone is mischien de oprichter, emperor, immortal, marduk doen 't imho beter (en sneller )

Dionysos
Het valt me nog alleszins mee dat je Dimmu Borgir niet in dat rijtje noemt .

Die jeugd van tegenwoordig, als het geen blastbeats heeft dan is het weer niet goed genoeg!

Dionysos schreef:

Het valt me nog alleszins mee dat je Dimmu Borgir niet in dat rijtje noemt .

We hadden het toch over black metal?

avatar van Eddie
Geniale black metal plaat, maar de oprichters van de black metal blijven voor mij nogaltijd Mayhem, of je er van houd of niet, Zij begonnen begin jaren 80 met het maken van Muziek zoals Venom dat deed alleen dan een versnelling of 5 hoger. Naar aanleiding van het succes van mayhem is Darkthrone Black metal gaan maken, aanvankelijk was het een Deathmetal band (luister maar naar het debuut) Verder niets dan lof over deze plaat, pure kwaadaardigheid in zijn zuuverste vorm, Zeshonderdzesenzestig sterren dik verdient *****************************************************
***************************** en 1 is 666 *

Charles Manson
even natellen hoor....

euhm 1, 2, 3, 4.......

DVN88
beste album van darkthrone tot nu toe... HEERLIJK!

Charles Manson
ik vind het ook wel leuk.
het heeft een bepaalde sfeer.
het hele blackmetal wereldje heeft ook iets....

(objectief gezien is het EIGENLIJK natuurlijk bagger.
constant dezelfde riff herhalen, een verschrikkelijke productie, monotaan slecht drumwerk, extreem simpele composities etc)

geweldige stijlvolle, klassieke voorkant ook.
ik heb daar een longsleeve van.

DVN88
even natellen hoor....

euhm 1, 2, 3, 4.......

je hoeft alleen de bovenste rij en de onderste rij te tellen

en het zijn er inderdaad 666

Charles Manson schreef:
ik vind het ook wel leuk.
het heeft een bepaalde sfeer.
het hele blackmetal wereldje heeft ook iets....

(objectief gezien is het EIGENLIJK natuurlijk bagger.

geweldige stijlvolle, klassieke voorkant ook.
ik heb daar een longsleeve van.

de sfeer doet het hem ook grotendeels op black metal albums, en die sfeer vind ik heerlijk, dus ik kan denk ik helaas niet objectief kijken

Deze plaat en z n productie gaf een standaard voor underground Blackmetal...eerbetoon aan Darkthrone! Helaas zijn er teveel bands die dit nadoen.Bij het horen van een klassieker zoals deze krijg ik nog iedere keer kippevel.....koud,grimm,Satanisch...Hell yeh , dit is de shit!

1,0
Helaas is het ook Darkthrone die dit kunsje nadeed. Noorse black metal wordt nog meer overgewaardeerd dan die koekjes die bestaan uit twee helften waar je dan zo dat cremelaagje ertussen eerst eraf kan likken. De Hongaarse band Tormentor (album Anno Domini), overigens met Attila op vocals, heeft hiervoor de blauwdrukken geleverd met hun nummer Elisabeth Bathory. Ik waardeer het toch dat de band nu het genre probeert te vernieuwen.

Amai wat is transilvation hunger een nummer Ik durf het gerust een van de beste metal nummers noemen dat ik ooit gehoord heb. Wat een sfeer, wat een kracht, wat een nummer. De rest van het album ga ik vlug eens beluisteren zodat ik een stem kan uitbrengen.

avatar van Necremanthorn
Gelukkig herstelt Darkthrone zich met Transilvanian Hunger na het teleurstellende Under A Funeral Moon. De produktie is rauw maar een stuk beter en evenwichtiger dan op de voorganger.

De goede nummers hebben allen een onheilspellende sfeer.

Enige kanttekening is dat het tempo wel continue hoog ligt, dus ietwat weinig afwisseling.

Een klassiekertje in de dop!

avatar van Edwynn
Bij Darkthrone gaat het meer om de sfeer dan om wat anders. Wie let op muzikale details, zou zich best kunnen storen aan het gebrek daaraan. Tegenwoordig zijn black metalbands veel muzikaler.
Maar de herhalende riffs van Transylvanian Hunger hebben een hypnotiserend karakter en als je je daardoor laat grijpen, dient er zich toch een fantastisch black metal epos aan die het woord klassiek best verdient.

Dit filmpje laat wel zien hoe eenvoudig Darkthrone kan zijn.

avatar van vork666
Transilvanian Hunger is een geniaal nummer, de rest van dit album is ook erg goed, ik hoor er niet het meesterwerk in dat veel mensen erin horen (daarvoor te weinig variatie en te weinig geniale riffs behalve in het titelnummer), maar het is zeker geen slecht werkje.

Hunter
Wil dit album dolgraag eens beluisteren maar stuit op dode torrents en om dit nou te kopen zonder te weten of het de moeite waard is.. (Ik ben niet van het ''nummertjes checken'' op youtube)
Wie kan hem misschien ff in RapidShare zetten of me wijzen op een werkende torrent?

Misha van Beek schreef:
De Hongaarse band Tormentor (album Anno Domini), overigens met Attila op vocals, heeft hiervoor de blauwdrukken geleverd met hun nummer Elisabeth Bathory. .

En waar had Tormentor het vandaan?
Juist , van het zweedse Bathory!

Over Darkthrone: Deze en ook vorige plaat (Under a funeral moon) beschouw ik bij het beluisteren eigenlijk niet als black metal, maar meer als minimalistische soundscapes.
Het zijn juist de dynamiekloze boeka-boeka-boeka-drums en snerpende 3-akkoordenriffs die ondanks (of dankzij) het simplisme uiterst hypnotiserend werken, deze plaat verheffen tot iets dat veel meer is dan de som van de delen.

avatar van Edwynn
Als ik denk aan soundscapes, denk ik meer aan ambient dingen, maar ik snap wel wat je bedoelt. Het draait meer om de sfeer dan om de muziek zelf.

Fenriz heeft nooit onder stoelen of banken geschoven om precies datgene te willen doen wat Celtic Frost en Bathory voorschreven.
Darkthrone doet mij juist met name aan Celtic Frost denken. Maar dan een tikkie extremer.

Edwynn schreef:

Deze Frost-worship is nog het beste te horen in het nummer "In the Shadow of the Horns" van A Blaze in the Northern Sky. Ook een heerlijke plaat trouwens.

Bathory's invloed is goed te horen bij Tormentor's nummer (hoe kan het ook anders) "Elisabeth Bathory"
(zie mijn commentaar bij bij Anno Domini)

avatar van Edwynn
Elisabeth Bathory is ooit nog eens door Dissection gecovered. Maar ik zie het verband even niet tussen Tormentor, Bathory en Darkthrone. Behalve dat Bathory de blauwdrukken leverde voor de hedendaagse black metal.

Van het hele stel vind ik Darkthrone juist op A Blaze In The Northern Sky een echte eigen smoel hebben
Nóg meer Frostinvloeden hoor je op Panzerfaust. Triumpant Gleam bijvoorbeeld.

Edwynn schreef:
Maar ik zie het verband even niet tussen Tormentor, Bathory en Darkthrone. .

Dat was een reactie op de post van Misha van Beek van 26 februari 2008. Hij schreef dat de blauwdruk van Darkthrone's muziek gemaakt is door Tormentor, middels het nummer "Elisabeth Bathory"

Juist dat nummer is schaamteloos gepikt van Bathory. (Ik zie het echter liever als een eerbetoon.)

Vandaar...

avatar van Edwynn
Ah, vandaar. Niet verder gekeken.

Ik zie het ook als een eerbetoon. Fenriz zelf ook.

Niet Tormentor maar Bathory levert inderdaad de blauwdrukken. Maar daar waren we al uit

Even heel kort off-topic:
Ook bekend met het tsjechische Master's Hammer?

Hun eerste twee albums uit 1990 en 1992 behoren wat mij betreft tot de absolute top van het genre.
Dikke vette aanraders dus!

avatar van Edwynn
Ja, ik ken The Jilemnice Occultist. Die heb ik nog ergens op cassette. Aparte plaat wel. Eigenlijk moet ik die nog eens op cd hebben.

avatar van Spock2011
Niet zo goed als de voorgangers, maar wel een fantastisch goed titelnummer. De cover, die heel sfeervol is, doet echt denken aan Live in Leipzig van Mayhem. Een van de voordelen van dit album is dat Darkthrone in het Noors is gaan zingen.

avatar van Degtyarov
(objectief gezien is het EIGENLIJK natuurlijk bagger.

Dit is niet bedoeld als één of andere Rhapsody-achtige productie waarop technisch (i.p.v. emotioneel) capabele musici zo moeilijk mogelijke riffs etaleren. Je moet dit album qua structuur eigenlijk geeneens zien als metal, maar eerder als trance o.i.d.

avatar van vork666
Nu ja, zodra er op een muziekdiscussiesite de woorden "objectief gezien" verschijnen klopt er natuurlijk al iets niet.

avatar van niels94
Heerlijke muziek, maar na een nummer of vijf begint de verveling toch een beetje toe te slaan, jammer genoeg. Het is niet dat ik meer afwisseling wil in de muziek, dat repetitieve vind ik nou juist een belangrijk deel van de kracht van deze black metal, maar wellicht is een half uurtje gewoon voldoende. Desodanks: van begin tot eind sterk en uiterst sfeervol album.

Die drums... Het klinkt alsof ik mijn kussen uitklop. Een helaas vervelende en verplichte activiteit zo nu en dan waar ik liever niet aan wordt herinnerd.
Dit is heerlijke rauwe oldschool black maar het klinkt écht voor geen meter. Reuze jammer.
Zeggen dat dit briljant klinkt doet mij vermoeden dat diegene dat typt of zegt met de neus omhoog.

avatar van Apollo
Edwynn schreef:
Dit filmpje laat wel zien hoe eenvoudig Darkthrone kan zijn.

Haha, dit filmpje is wel hilarisch ja.

avatar van Lau1986
Wat een lekker plaatje is dit. Van begin tot eind wordt je er eigenlijk in getrokken. Toch wel erg fijn, dat primitieve geluid.

avatar van Edwynn
Transilvanian Hunger is een soort van klassieker geworden. Het is alleen in mijn gedegenereerde oren niet Darkthrone's finest hour. De riff in het openende titelnummer is welhaast legendarisch en heel karakteristiek voor de Noorse blackmetal in de jaren 90. Het hele album zeurt in hetzelfde tempo maar door en door. Als ik dat vergelijk met A Blaze In The Northern Sky, Under A Funeral Moon en Panzerfaust dan mis ik de afwisseling en de knipogen naar de primitieve metal van weleer, mis ik die avontuurlijke wendingen juist heel erg op Transilvanian Hunger. Los daarvan staat er best een paar heel aardige tracks op het album. Niet hoogstaand, maar wel heel kenmerkend voor het in die dagen nog ontluikende genre.