Hans Dorrestijn - Onvergeeflijke Melodieën (1999)

Label: CNR

1. De Polder van Eemnes (1:49)
  2. De Nijlpaardblues (2:20)
  3. No Problem (3:05)
  4. Slavink (2:36)
  5. W.K. Gehandicapten (1:19)
  6. Meryl Streep (1:50)
  7. Joepie Joepie (2:36)
  8. Amsterdam (2:06)
  9. De Zwervers (2:28)
  10. Ik Moest een Schaap een Tongzoen Geven (2:21)
  11. Vaders Vakantie (1:43)
  12. Paaslied (2:07)
  13. Renault 4 (2:40)
  14. Dorrestijn's Huwelijkslied 1 & 2 (3:25)
  15. Ik Denk aan Jou (1:41)
  16. Het Buigen (1:51)
  17. Rondeel (1:19)
  18. Jagerslied (1:33)
  19. Ging Ome Jan Maar Dood (1:50)
  20. De Telefoon (1:43)
  21. Onthouding (0:48)
  22. Hunkering (1:54)
  23. De Kerkhofganger (2:25)
  24. Nooit Nooit Nooit Neem Ik een Hond (2:27)
  25. De Lelijkheid (2:41)
  26. Eendjes Voeren (2:08)
  27. Pieleman (2:49)
  28. Moederdag (2:33)
  29. Lente (2:53)
  30. De Keukenprinses (3:15)
  31. Drinklied (2:10)
avatar van psychonaatje
Ik ben net naar de laatste show van Hans Dorrestijn (en Martin van Dijk) geweest en dat was erg leuk. Wat opvalt bij Dorrestijn is dat zijn liedjes zeker niet onderdoen voor zijn conferences, wat bij sommigen van zijn collegae wel anders is. Ik ken niet heel veel liedjes van 'm, maar wat ik van 'm ken, dat staat hier wel op. Niet alleen zijn zijn liedjes soms ongelooflijk (onvergeeflijk?) grappig, zoals 'Ging Ome Jan Maar Dood' (Al vergiftigen we 'm me arsenicum, daar raakt 'ie niet eens van uit z'n hum) en 'Dorrestijn's Huwelijkslied 1 & 2' (Beiden onder het motto 'Zelfs Christus aan het kruis, had het beter dan ik thuis'), maar ook ontzettend mooi, zoals het prachtige 'Het Buigen'.
Bijzonder jammer dat de man stopt met optreden. Ik ga 'm missen en hoop stiekem op een snelle comeback.

Ging Ome Jan Maar Dood

avatar van Wandelaar
Hans Dorrestijn, 'de onbetwiste meester van de bittere droefenis' heeft op deze CD zijn beste liedjes op een rijtje gezet. Vanaf zijn eerste elpee Bofkont (1974) tot Na regen komt Dorrestijn (1993). Hier staan ze niet chronologisch maar door elkaar, wat een bont portret oplevert.
Met wie is hij te vergelijken? Tja, ik denk toch wel aan iemand als Randy Newman, als dat vergelijk opgaat. De zwarte humor van Dorrestijn gaat regelmatig over de grens van het leuke en dreigt soms melig te worden. Gelukkig is hij dan zelf de eerste die dat toe zal geven. Dorrestijn is een anti-held.

Geweldig is Dorrestijn's Huwelijkslied met de zin: 'Zelfs Christus aan het kruis had het beter dan ik thuis.' Humor om jezelf uit de depressie te zingen.
Ook prachtig is De Nijlpaardblues, de klassieke componistenparade in Joepie Joepie. Serieus in Het buigen. De telefoon is een mooi lied, letterlijk zwarte humor in De Kerkhofganger. Wie een hond heeft begrijpt af en toe heel goed: Nooit Nooit Nooit Neem Ik een Hond.

De lelijkheid is een lied van de elpee Mooi van lelijkheid uit '79. Pieleman is denk ik wel het meest bekende liedje van Dorrestijn en niet onduidelijk waarom. Moederdag is hilarisch, alles gaat hier mis.
De laatste drie liedjes zijn van de eerste elpee Bofkont en we horen hier een jonge beginnende artiest. Prachtige liedjes, live-opgenomen, waar de man het best tot zijn recht komt: in de zaal met een publiek dat hem omarmt.