3FM Hard to Find Classics Volume One (1999)

Label: BR

1. Fruitcake - My Feet Won't Move (3:55)
  2. Shirley Bassey - This Is My Life (3:40)
  3. Paul Anka - Flashback (3:15)
  4. Steeleye Span - All Around My Hat (4:06)
  5. Phillip Goodhand-Tait - Oceans Away (3:42)
  6. John Parr - St. Elmo's Fire (4:08)
  7. Steve Forbert - Schoolgirl (3:01)
  8. Bob Dylan - Wig Wam (3:08)
  9. Seals & Crofts - Takin' It Easy (3:39)
  10. Patrick Simmons - So Wrong (3:23)
  11. The Emotions - I Should Be Dancing (3:45)
  12. Edwin Starr - Contact (3:55)
  13. Axis - Someone (3:33)
  14. Gus Williams - From Canyon to Canyon (3:24)
  15. Bill Amesbury - Virginia (Touch Me Like You Do) (2:40)
  16. Godley & Creme - An Englishman in New York (3:52)
  17. Nits - Tuti Ragazzi (2:09)
  18. Little Steven - Bitter Fruit (4:01)
  19. Kid Creole & The Coconuts - Endicott (3:58)
  20. Tom Tom Club - Genius of Love (3:36)
  21. Love and Kisses - I've Found Love (3:44)
  22. Chip Taylor - Same Ol' Story (3:14)
  23. Len Barry - 1-2-3 (2:26)
  24. Electric Light Orchestra - Here Comes the News (3:50)
  25. Yvonne Elliman - Love Me (3:19)
  26. Johnny Bristol - Hang on in There Baby (3:50)
  27. E.G. Daily - Say It Say It (4:34)
  28. The Babys - I'm Falling (3:55)
  29. Garnets - Indian Uprising (3:30)
  30. Cunningham - Norma Jean Wants to Be a Moviestar (3:27)
  31. Lucille MacDonald - Alice in Wonderland (3:05)
  32. R. Dean Taylor - Window Shopping (2:45)
  33. Manhattan Transfer - Cuentame (3:05)
  34. Triumvirat - Waterfall (3:34)
  35. The Family Dogg - A Way of Life (4:04)
  36. P.J. Proby - Hold Me (2:41)
avatar van gaucho
Aan het eind van het vorige millennium kreeg Rob Stenders de vrije hand om een verzamel-CD samen te stellen met nummers die weliswaar ooit op single waren verschenen, maar die zelden of nooit verzamelalbums op CD haalden. De VARA-discjockey draaide dit soort nummers vaak in zijn nachtprogramma FreakOlympics. Het leidde tot deze bijzondere compilatie, die ook nog een volume 2 meekreeg (elders op de site). In een flink aantal gevallen gaat hem om vrijwel vergeten nummers die nooit eerder (of later) op CD verschenen zijn.

Niet dat alles even hoogstaand is, maar ik ben Stenders hier nog steeds dankbaar voor. Al was het maar omdat enkele van mijn obscure favorieten op 45 toeren op deze verzamelaar te vinden zijn. Met name de - muzikaal nogal uiteenlopende - singles van Fruitcake, Philip Goodhand-Tait, Patrick Simmons (van de Doobie Brothers), Gus Williams (van Solution), Chip Taylor en Seals & Crofts zijn me dierbaar.

Verder heeft hij de moeite genomen om de moeilijk vindbare originele single-versies van de hits van Shirley Bassey, Love & Kisses en Godley & Creme op te sporen, terwijl ook de correcte single-versie van Contact van Edwin Starr een aanwinst voor mijn collectie is. I'm falling van The Babys ontbreekt op de twee verzamel-CD's die ik van de band heb en is dus ook een mooie vondst. Net als de single-versie van Waterfall, het enige hitje van het Duitse symfo-trio Triumvirat. Die kom je namelijk ook nergens tegen.
Het is zo'n typisch voorbeeld van een single die alleen in Nederland een hitje was (wat heet: 2 weken top 40, met 39 als hoogste notering). Hetzelfde geldt voor I should be dancing van The Emotions en Schoolgirl van Steve Forbert, die daardoor op reguliere verzamel-CD's van de betreffende artiest doorgaans buiten de boot vallen.

Bob Dylan is hier vertegenwoordigd met het maffe instrumentaaltje Wigwam. Weliswaar zijn grootste hit in Nederland (echt waar!), maar niet bepaald een hoogtepunt in 's mans oeuvre. Het staat dan ook bij mijn weten op geen enkele verzamelaar van hem. Toch leuk om het dan hier terug te vinden.

Een bijzondere CD-set dus, met name bedoeld voor hit-nerds zoals ik. Vandaar waarschijnlijk de eerste ben die hier een bericht achterlaat...

Nou vooruit, dan nog maar een berichtje.... Ik kan jou de Facebook-pagina Hidden Treasures 2.0 aanbevelen. "Vergeten juweeltjes onder een laagje stof vandaan halen. Hard To Find Classics".