Galacticka - Apocalypse Psychedelicka (2006)

Finland

4. Fallout (8:36)
  5. Pigs (3:18)
  6. Homo Nihilus (7:18)
avatar van wouter8
Galacticka, een band die één cd heeft uitgebracht bij een platenmaatschappij die in het totaal 4 cd's heeft uitgegeven. Je zou zomaar beginnen te denken dat er wel iets mis mee móet zijn, het tegendeel is echter het geval.

De muziek is moeilijk te omschrijven vind ik. Je zou de muziek op het eerste gehoor bij alle post-rock albums plaatsen. Ik vind echter dat het daar zeker niet thuis hoort. De voor post-rock zo kenmerkende climaxen zijn hier amper aanwezig en als ze al langskomen, voeren ze niet de boventoon.

De opener begint bijvoorbeeld met regen geluiden, waarna de gitaar wordt ingezet en er allerlei dingen uit een pc worden getoverd die een bepaalde en erg mooie sfeer neer weten te zetten. Nergens gaat het vervelen, de muziek is dynamisch en interessant zonder dat het vervalt in experimenteel geneuzel.
Implosion begint dan weer vrij agressief en hierbij lijkt het dat je met een rasechte rock/metal-band te maken hebt. Natuurlijk kom je er achter dat dit helemaal niet het geval is, wanneer de pc wordt gebruikt om het geheel een onheilspellend sfeer te geven.
Fallout is dan weer erg traag. zonder echt rustig te zijn. Je krijgt het gevoel dat er een leger voorbij marcheert, alleen dan in het jaar 2158 of zo.

Al met al is dit voor mij een op zichzelf staand album. Ik zou het helemaal niet onder Post-Rock willen scharen, iets wat ik denk dat de meeste mensen zullen doen. Deze mannen creëren uniek sferen en laten zien dat ze vakmensen zijn. Het is jammer dat deze mensen zo onbekend zijn, nu nog. Want ik hoop dat over 10 jaar iedereen deze geweldige band kent.

Daarom, de mensen die hem willen pindakazen moeten mij maar even een berichtje sturen!

5*****

avatar van trebremmit
Ik heb deze cd gekocht bij een webwinkel uit Finland. Dit genre noemen ze ook wel Space-Rock, check ook oresund space collective als je dit gaaf vindt. Verder heeft deze band nog een stuk of 7 releases alleen allemaal in eigen beheer uitgebracht.

Kingsnake
Wat trebremmit zegt: deze band heeft al talloze platen uitgebarcht.
Kraut/spacerock van een redelijk niveau. Wel erg jam-based maar dat drukt de pret niet.

Erg fijn.

Kingsnake
Na verdere beluistering merk ik dat er ook wel postrock elementen in te vinden zijn en in het nummer Pigs spelen ze zelfs op een behoorlijk metal-niveau.

Wow, en alles instrumentaal. En geen gezanik.