Noordkaap - Massis (1999)

Belgiƫ
Label: Double T

1. Pretentious Moi (4:30)
  2. Verhalen (4:21)
  3. Massis (4:20)
  4. Overvolle Steden (3:41)
  5. Luwte (3:34)
  6. Rode Leds (4:26)
  7. Geweldig Mooi Lied (4:17)
  8. Over & Uit (4:14)
  9. Rustig Blijven (3:27)
  10. Er Is Iets Mis Met de Lucht (4:17)
  11. Technicolor Volk van Hier (3:19)
  12. Fier (4:08)
  13. Dit Komt Uit Amerika (4:33)
avatar van SirNoodle
Het einde voor Noordkaap, en achteromkijkend snap je ook waarom... er was geen vooruitgang meer, geen verrassing. Massis is een vrij goeie plaat, zeker een typische Noordkaap-plaat, met goeie Meuris teksten en knappe songstructuren. maar ze hadden het al allemaal gedaan, en ze gingen het ook nooit meer 'beter' kunnen doen.

Moet niet leuk zijn om als groep te moeten vaststellen dat je op een hoog niveau zit, dat je echter vastzit in een bepaalde hoek (de beperkte vlaamse rock hoek) en wat je ook doet, het niveau niet meer zal stijgen, de appreciatie ook niet meer, en ook het eigen plezier niet meer.

Over het geheel gezien misschien niet de beste NK-plaat (voor mij is dat Programma '96), maar Rode LED's was toch wel weer een nieuw hoogtepunt!

avatar van spruitje
Vind het vreemd dat deze DIJK van een plaat zo laag wordt gewaardeerd...ok Gigant is ietsje beter, maar toch.... Voor mij een zeer vette en verdiende 4,5 ster!

EVANSHEWSON
@ SirNoodle:

Goed besproken, al mocht je kwotatie toch ietsje hoger.

Pretentious Moi vind ik hemels mooi en één van hun beste songs ever!

***1/2

avatar van jellorum
Wederom een goeie van Noordkaap. Hebben ze eigenlijk een slechte plaat gemaakt? Ik dacht het niet, nee.
Technicolor Volk Van Hier en Overvolle Steden zijn

Net als 'Van God Los' wordt dit album onrecht aangedaan. Agressieve poëzie, zowel in woord als muziek, van begin tot eind. Het klinkt als een klok, de band klinkt meer in balans dan ooit, de registers worden verder opengetrokken dan ooit wat betreft de songwriting, en het voornaamste: de nummers zijn uitstekend, stuk voor stuk, op het wat minder boeiende 'Geweldig Mooi Lied' (contradictio in terminis dus) na. Vanuit de grond van mijn hart durf ik te zeggen dat ik dit album superieur vind aan álle Noordkaap-albums, Gigant incluis. Dat album had een aantal nummers die als opvulling aanvoelde, dit album doet terzake van begin tot eind. Ik vind het moeilijk om hier favorieten uit te moeten kiezen, maar het kille en rillingopwekkende en vooral bloedmooie 'Massis' is uitstekend, 'Verhalen' doet me ook een hoop, 'Rode LEDs' is buitengewoon catchy op een sneaky manier (geen Satelliet Suzy maar dit is het nummer dat je aan het eind van het album in je hoofd blijkt te hebben). De sfeer van dit album, want dat heeft het, geeft het een hoop extra magie. Het mag dan een hoofdzakelijk kille sfeer zijn, maar als een plaat zo'n gevoel kan opwekken dan doet er iemand prima zijn werk. Een bewonderenswaardig album dat gekoesterd dient te worden!