Herman van Veen - Blauwe Plekken (1989)

Label: Polydor

1. Blauwe Plekken (4:21)
  2. Rijp (3:37)
  3. Wolf & Vampier (5:16)
  4. Melk en Honing (4:50)
  5. Zonder Pardon (3:24)
  6. Wat de Oude Vrouw Bad (4:33)
  7. Chanson de Malheur (6:10)
  8. Het Vlot (3:30)
  9. De Koekoek in de Klok (3:54)
  10. Kusje (3:18)
  11. Tango Met de Dood (5:44)
  12. Wie Vertelt het Mij (3:18)
  13. Blauwe Plekken [Instrumentaal] (1:55)
Ik kocht deze plaat op 24 december 1990, met de bedoeling er in de kerstvakantie gezellig samen naar te luisteren. We waren 25 en net getrouwd, woonden op een kleine etage in Amsterdam-West. Bij het opruimen van het huis voor de kerstdagen legde mijn kersverse vrouw de LP, die ze net uit het pakpapier had gehaald, eventjes opzij. Naar later bleek was dat bovenop de gaskachel, die ik even tevoren had aangedaan om het huis te verwarmen. LP's kunnen bepaald slecht tegen gaskachels...

Misschien dat ik me er nu, bijna twintig jaar later, eens toe kan zetten om de plaat voor de tweede keer te kopen.

Ik ben toch wel benieuwd welke muziek er eigenlijk op staat.

Jack in the Box
Ik ken alleen het titelstuk van dit album (jij die altijd even zin had om een j... verrot te slaan).
Herman van Veen blijft voor mij toch eeuwig thuis horen in het rijtje groten van het Nederlandstalig luisterlied.
Andere groten zijn Jaap Fischer, Boudewijn de Groot, Lennaert Nijgh, Armand, Bram Vermeulen, Ramses Shaffy en onze Belgische vrienden Johan Verminnen en Raymond van het Groenewoud.

Geen verkeerde plaat van Herman van Veen. Er staan aantal behoorlijke songs op zoals Rijp en Tango met de Dood. Ik kan horen dat Henk Temming en Sander van Herk hun medewerking hebben verleend aan deze cd, ik hoor een aantal Goede Doel-dingetjes. Hoogtepunt is toch wel Kusje, een klein liedje, prachtig!

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
vincentcorjanus schreef:
Hoogtepunt is toch wel Kusje, een klein liedje, prachtig!

Ken je het origineel van Kusje? Met prachtige muziek van Harry Bannink!
Sesamstraat • Kusje - YouTube

Simon Smith schreef:

Ken je het origineel van Kusje? Met prachtige muziek van Harry Bannink!
Sesamstraat • Kusje - YouTube

Kende ik niet! Tof.

avatar van vigil
Op.basis van de hit, het jaar van uitkomen en de behoorlijke Goede Doel connectie had ik een redelijk "glad" popalbum verwacht. Nu klopt dat gedeeltelijk ook want de productie is behoorlijk 1989 zal ik maar zeggen maar het is wel de warme heldere variant. Zo pop als de hitsingle wordt het ook nergens meer en gaat Herman (gelukkig?) regelmatig de diepte in. Sowieso in mijn favoriet van de plaat Zonder Pardon.

Van Veen laat zich weer omringen door de beste muzikanten (o.a. Henk Temming, Sander van Herk, Pim Koopman en Karel Kraayenhof) en tekstschrijvers (Henk Westbroek, Willem Wilmink, Rob Chrispijn en uiteraard Herman zelf) en dat resulteert in een mooie gelaagde plaat.