Normaal kijk ik er voor uit om mijn mening over een album te vormen, voordat ik er minstens twee keer naar geluisterd heb. Je moet een album een kans geven, laten groeien, anders is het niet eerlijk.
Maar al na 1 luisterbeurt kan ik zeggen dat ik van deze nieuwe I Am Kloot niets meer verwacht. Om eerlijk te zijn, dat ik niets meer van deze band verwacht. En dat is tragisch, want hun debuut Natural History moet wel 1 van mijn favoriete albums van dit decennium zijn. De liedjes op dat album zijn simpel, maar perfect. De teksten zijn scherp, de productie warm en het 'prikkelt' van begin tot eind. Het titelloze vervolg voelde voor mij minder uniek aan, maar bevatte toch bijna uitsluitend sterke songs en misschien zelfs hun mooiste liedje, 'Proof'.
Het derde album 'Gods & Monsters' was een flinke tegenvaller. Dit klonk verdacht veel als middle-of-the-road-muziek. Toch stonden er wel een paar degelijke nummers tussen, die vooral live wel goed klonken (heb ze een aantal keer live gezien, maar ook hun concerten werden eerlijk gezegd iedere keer weer wat minder. Ik voel dan ook niet de behoefte om ze ooit nog eens te zien).
Dit nieuwe album klinkt pas echt ongeinspireerd, saai, geforceerd, ideeenloos en clichematig. Alsof ze niet meer echt weten waar ze nou eigenlijk zo goed in waren. Zoals gezegd, ik heb het nog maar 1 keer geluisterd. Ik ben mezelf natuurlijk verplicht om het nog een kans te geven, maar ik zie er niet erg naar uit. Ik vind het beluisteren van zo'n plaat zelfs een beetje pijnlijk en het enige dat ik kan denken is, 'als deze band echt niet meer beter kan dan dit, moeten ze het muziekmaken maar opgeven'. Tragisch, anders kan ik niet zeggen.